«Η ανάκαμψη έχει επιστρέψει σε όλες τις χώρες πλην της Ελλάδας και είμαστε σίγουροι ότι συνεργαζόμενοι με την Ελλάδα, όπως κάνουμε άλλωστε, με τρόπο εποικοδομητικό, θα βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να ανακάμψει» ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Ολομέλεια, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Δεν παρέλειψε να απευθύνει ιδιαίτερη προειδοποίηση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα.
Γενικότερα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ δήλωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί «μία οικονομική ένωση που να είναι πιο ανθεκτική στα σοκ, αντί η ίδια να τα προκαλεί» και ξεκαθάρισε ότι, κατά την άποψή του, μεγάλο μέρος των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη είναι θέμα των ίδιων των κρατών μελών. Επέκρινε δε ιδιαίτερα το «υψηλό φορολογικό κόστος της εργασίας».
Αναφερόμενος στο σύμφωνο σταθερότητας ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ήδη «είναι ευέλικτο» και ότι «σε κάποιες χώρες δόθηκε περισσότερος χρόνος» για να βάλουν σε τάξη τη δημοσιονομική τους πολιτική. Υποστήριξε ότι ο ίδιος συμφωνεί με την ευελιξία του συμφώνου που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει «σωστή χρήση, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία ευελιξίας και αξιοπιστίας του συμφώνου». Εν συντομία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συνόψισε τις προτεραιότητές του ως εξής: «Τραπεζική ένωση, ανταγωνιστικότητα, δομικές μεταρρυθμίσεις, αγορές κεφαλαίων».
Μήνυμα Γιούνκερ υπέρ τραπεζικής ένωσης
Αποτελεί η αναφορά Ντάισελμπλουμ στην «ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης» και ένα μήνυμα υπέρ της πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, την οποία αντιμάχεται το Βερολίνο.
Εκπροσωπώντας όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος και δεν πήρε την «πάσα» από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας λίγα λεπτά προηγουμένως στο Στρασβούργο, είχε ταχθεί εκ νέου υπέρ της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τi πιο επείγον από το να προστατεύσουμε τις καταθέσεις και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα;»
Η εμφάνιση Ντάισελμπλουμ αποτελεί από μόνη της είδηση, καθώς ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ μπορεί να λογοδοτεί δύο φορές το μήνα για θέματα οικονομικής πολιτικής στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας, μπορεί να συμμετέχει συχνά στις συνεδριάσεις της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά μέχρι σήμερα απέφευγε την Ολομέλεια του Στρασβούργου.
Στο γεγονός αυτό στάθηκε και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αποχαιρετώντας τον ομιλητή και επισημαίνοντας ότι «ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο.
Η λογοδοσία ενός προέδρου του Γιούρογκρουπ στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να περιορίζεται σε μία επιτροπή, αλλά πρέπει να γίνεται στην Ολομέλεια».