Κατά μία ημέρα παρατείνει την παραμονή της στη χώρα μας η αντιπροσωπεία των δανειστών, με στόχο να κλείσουν τα 13 προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.
"Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία", ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας εξερχόμενο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η οποία συνεχίζεται στις 11:30 το πρωί της Παρασκευής αφού προηγήθηκε ολοήμερη διαπραγμάτευση, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τις 02:00 το πρωί.
Όπως είπε ο ίδιος, «έκλεισε» το θέμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου θα απαρτίζεται από τρεις Έλληνες και δύο ξένους. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «έκλεισε» και το θέμα του ΑΔΜΗΕ, ενώ νωρίτερα ο Τρύφων Αλεξιάδης είχε γνωστοποιήσει ότι συμφωνήθηκε το θέμα της ΓΓΔΕ αλλά και της πάταξης του λαθρεμπορίου.
Σε ό,τι αφορά στο μείζον θέμα των κόκκινων δανείων, το ίδιο στέλεχος ανέφερε: «Για εμάς συμφωνία σημαίνει η άδεια λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων να αφορά μόνο στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια».
Ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει πως για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υπάρξει νέα ρύθμιση, η οποία θα έρθει στην πρώτη αξιολόγηση του Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι ένα τμήμα του θέματος μεταφέρεται για το 2016 και την πρώτη αξιολόγηση.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα κλείσει μέχρι το Σάββατο το πρωί, την Τρίτη αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου το 1 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Άλλωστε όλα τα υπόλοιπα θέματα φαίνεται πως έχουν διευθετηθεί.
Με μοντέλο Κύπρου η διαχείριση των κόκκινων δανείων
Το κυπριακό μοντέλο διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι η βάση πάνω στην οποία γίνονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις. Οι εταιρείες διαχείρισης θα αδειοδοτούνται από την ΤτΕ και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική νομοθεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαχείριση περιλαμβάνει ένα "μπουκέτο" επιλογών ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών ή joint ventures με τις τράπεζες) όσο και ως προς την ουσία των τύπων ρυθμίσεων, όπως έλεγε αργά το βράδυ της Πέμπτης στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Εξετάζεται επίσης η ομαδοποίηση ανά κλάδο (ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ.) των δανείων που θα πουληθούν.
Συμβιβασμός
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τραπεζίτες προτείνουν να απαγορευτεί η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν ως ενέχυρο πρώτη κατοικία και να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να πωλούν ελεύθερα τα υπόλοιπα δάνεια.
Με τον τρόπο αυτό η μεν κυβέρνηση θα βάλει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, καθώς διαφυλάσσονται τα δάνεια χιλιάδων δανειοληπτών, οι δε τράπεζες αποκτούν την ευχέρεια να μπορούν να πουλήσουν σε εύθετο χρόνο χαρτοφυλάκια δανείων που θα είναι έτσι διαρθρωμένα ώστε να υπάρχουν προϋποθέσεις εξασφάλισης καλύτερου τιμήματος.
Άλλωστε, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, οι Αρχές μέσω του ρυθμιστικού πλαισίου που θα δημιουργηθεί, θα εξασφαλίσουν ότι οι εταιρείες που αγοράζουν χαρτοφυλάκια δανείων θα πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να μπορούν να τα διαχειριστούν οι ίδιες ή μέσω τρίτων.
Η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας είναι απαραίτητη καθώς για να επιτραπεί η αγορά και διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων από εξειδικευμένες πλατφόρμες θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, μια και το υφιστάμενο πλαίσιο απαγορεύει την παροχή άδειας διαχείρισης σε εταιρείες που δεν έχουν άδεια τραπεζικών εργασιών.
Για τον λόγο αυτό η Baupost, η οποία έχει εξαγοράσει στο πρόσφατο παρελθόν χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων από τη Citigroup, το διαχειρίζεται προς το παρόν μέσω συστημικής τράπεζας.