Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα Δημοσίου: Μοντέλο «όλα σε ένα» εξετάζει η κυβέρνηση

Προτάσεις για τη μεταφορά όλων των ακινήτων που ελέγχει το δημόσιο σε μια εταιρεία, εξετάζουν στην κυβέρνηση. Σήμερα η ιδιοκτησία χιλιάδων εξ αυτών μοιράζεται μεταξύ υπουργείων και φορέων. Κρίσιμοι οι όροι λειτουργίας του νέου υπερταμείου.

Ακίνητα Δημοσίου: Μοντέλο «όλα σε ένα» εξετάζει η κυβέρνηση

Σε ενιαίο φορέα σχεδιάζει να εντάξει ολόκληρη την ακίνητη περιουσία του δημοσίου η κυβέρνηση. Ο νέος οργανισμός, που μπορεί να είναι και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η οποία ελέγχει σήμερα περί τις 80.000 ακίνητα, αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βραχίονες του νέου υπερταμείου κρατικής περιουσίας. Οι όροι για τη σύσταση και τη λειτουργία του συζητιούνται αυτές τις ημέρες με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Προϋπόθεση για την προώθηση του σχεδίου είναι να παρέχεται ευελιξία στη διάθεση των εσόδων που θα συγκεντρώνει η εταιρεία από την αξιοποίηση των ακινήτων. Σήμερα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο έχουν εισφερθεί περί τις 3.000 κρατικά ακίνητα, είναι αναγκασμένο (από τον ιδρυτικό του νόμο) να χρησιμοποιεί τα έσοδα από πώληση ακινήτων μόνο για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Αλλά και για το νέο υπερταμείο προβλέπεται πως το 50% των εσόδων από την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου (κρατικές εταιρείες, ακίνητα κ.λπ.) θα κατευθύνεται για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας υπενθύμισε την Τρίτη πως «υπήρχε και παλαιότερα η σκέψη να ενοποιηθεί υπό την ΕΤΑΔ όλη η δημόσια ακίνητη περιουσία» και πως «έγινε ένα βήμα με την ενσωμάτωση στην ΕΤΑΔ της Παράκτιο Μέτωπο, που ήταν σημαντικό». Ο ίδιος θεωρεί πως «τα ακίνητα που είναι τώρα στη διαχείριση των υπουργείων, και αυτά πρέπει να περάσουν σε έναν ενιαίο φορέα».

Βέβαια, η Παράκτιο Μέτωπο κατείχε μόλις περί τα 20 ακίνητα στην παραλιακή ζώνη της Αττικής, την ίδια στιγμή που χιλιάδες ακίνητα βρίσκονται στην ιδιοκτησία άλλων υπουργείων, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο αξιοποίησης. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το υπουργείο Αμυνας, το οποίο ελέγχει γύρω στις 2.000 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας που ξεπερνά τις 260.000 στρέμματα. Πολλά από τα συγκεκριμένα ακίνητα είναι πρώην στρατόπεδα, αλλά και κτίρια, που αποφέρουν από μηδενικά έως μηδαμινά έσοδα στο δημόσιο. Το ίδιο ισχύει και με άλλους κρατικούς φορείς, εθνικά κληροδοτήματα κ.λπ.

Η δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων με τα κρατικά ακίνητα έχει αναφερθεί (και συμφωνηθεί) αρκετές φορές στις συζητήσεις με τους δανειστές τα τελευταία χρόνια. Προς το παρόν, όμως, παραμένει στα χαρτιά και αντικείμενο αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε στις αρχές της εβδομάδας πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει περιορισμένα περιθώρια ευελιξίας: Για παράδειγμα, αδυνατεί να επιστρέψει στο δημόσιο ή στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ) ένα ακίνητο που διαπιστωμένα δε μπορεί να αξιοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς. Ανέφερε, μάλιστα, και το παράδειγμα της παραλίας του Σίμου στην Ελαφόνησο, η οποία έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και τώρα, αν και η κυβέρνηση επιδιώκει την επιστροφή του ακινήτου, δεν μπορεί να το πράξει.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο παραλιακό μέτωπο, όπου υπάρχουν εκατοντάδες διάσπαρτες ιδιοκτησίες από κρατικούς φορείς, την ίδια στιγμή που είναι αναγκαία η ενιαία αξιοποίηση «από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο», ώστε να μεγιστοποιηθεί τόσο το κοινωνικό όφελος, όσο και το οικονομικό αποτέλεσμα για το δημόσιο.

«Πρέπει να γίνει κάποτε ένα masterplan για όλη αυτή την περιοχή από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο, και να υπάρξει ένα ρυθμιστικό σχέδιο για αυτή την παραλιακή ζώνη», είπε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο ίδιος επισήμανε πως τόσο ο νέος πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Γιώργος Τερζάκης, αλλά και η εντεταλμένη σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ευαγγελία Τσιτσογιαννοπούλου προωθούν, όπως φαίνεται, την ανάπτυξη του Master Plan. Μάλιστα, ο κ. Πιτσιόρλας είπε πως «πολύ σύντομα θα μπορούμε να υποβάλουμε και προς τα αρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια ένα σχέδιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v