Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργικό συμβούλιο που παραβίασε την επετηρίδα κατά τις πρόσφατες προαγωγές στα ανώτατα δικαστήρια άσκησε με απόφαση που εξέδωσε η διοικητική Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στην απόφασή της, η οποία εστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής καθώς και σε στελέχη της κυβέρνησης, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνει ότι η τήρηση της επετηρίδας κατά τις προαγωγές των προέδρων και αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων από το υπουργικό συμβούλιο είναι συνταγματική επιταγή. Σημειωτέον, ότι κατά τις πρόσφατες προαγωγές προέδρων και αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο που έγιναν στις 17 Νοεμβρίου 2015 από το υπουργικό συμβούλιο έγιναν «βουτιές» στη επετηρίδα, που έφτασαν μέχρι την 20η θέση.
Η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι το υπουργικό συμβούλιο διαθέτει μεν ευρεία διακριτική ευχέρεια στις επιλογές του ως προς τα πρόσωπα που θα προαχθούν, αλλά «περιορίζεται όμως από την υποχρέωση σεβασμού της συνταγματικής αρχής της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας που υπηρετείται και με το σεβασμό της αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών, θεσμού με τον οποίο πραγματώνεται η ως άνω συνταγματική αρχή».
Η μη παραβίαση της αρχαιότητας «αποδεικνύει το σεβασμό της εκτελεστικής εξουσίας στην ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας και στους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς ως άμεσα όργανα του κράτους», αναφέρεται στην απόφαση.
Αντίθετα, υπογραμμίζει η Ολομέλεια, «παρεκκλίσεις από την αρχαιότητα που δεν μπορεί να εξηγηθούν – ούτε εξηγήθηκαν - όχι μόνο δύναται να πλήξουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, να θέσουν σε δοκιμασία το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών και να δημιουργήσουν υπόνοια για ευνοιοκρατία και προσπάθεια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, αλλά και να προκαλέσουν δυσαρμονία μεταξύ των δικαστικών λειτουργών του δικαστηρίου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη για την Δικαιοσύνη και τους διαδίκους δυσλειτουργία του δικαστηρίου και των σχηματισμών του».
Η Ολομέλεια, κλείνοντας, εκφράζει και πάλι την ευχή οι συντεταγμένες εξουσίες κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 90 του Συντάγματος, να εφαρμόζουν την αρχαιότητα κατά τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών.
Η απάντηση του Παρασκευόπουλου
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στις πρόσφατες σκέψεις της Διοικητικής Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισήμανε τα εξής:
Είναι σαφές, ότι αν το Σύνταγμα θα ήθελε ως κριτήριο επιλογής των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων την αρχαιότητα θα εκφραζόταν υπέρ αυτής ρητά και δεν θα ανέθετε τη σχετική κρίση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι φανερή η συνταγματική βούληση για συνδυασμό της σωρευμένης δικαστικής με την πολιτική εκτίμηση στο πλαίσιο μιας θεμελιακής, συμβολικής αλλά και ουσιαστικής αρχής, ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό.
Επιπρόσθετα σημειώνεται, ότι μεταξύ ανώτατων δικαστών με πολύχρονη ευδόκιμη θητεία δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές που καθορίζουν τη σειρά της αρχαιότητας. Τέλος τονίζεται ότι η εκτελεστική εξουσία σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, η οποία όμως νοείται μέσα στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Συντάγματος. Ακριβώς άλλωστε επειδή η σειρά της επετηρίδας δεν συνιστά αξιοκρατική αλλά κατά βάση διοικητική κατάταξη, με κανένα τρόπο δεν επιτρέπεται το συμπέρασμα ότι οι μη επιλεγέντες κρίθηκαν λιγότερο αξιόλογοι ως δικαστές, ούτε δικαιολογούνται υπόνοιες περί ευνοιοκρατίας.