Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CEO Summit: Πώς η Ελλάδα θα γίνει επιχειρηματικός κόμβος

Απολύτως εφικτή η προσέλκυση επενδύσεων και η ανάκαμψη εκτιμούν επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς. Το τρίπτυχο φορολογία, μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακό σχέδιο, «κλειδί» για την οικονομία. Τι ζητούν Θ. Φέσσας και Ανδ. Ανδρεάδης.

CEO Summit: Πώς η Ελλάδα θα γίνει επιχειρηματικός κόμβος

Οι μεταρρυθμίσεις, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο αλλά πάνω απ' όλα ένα αναπτυξιακό όραμα που θα εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική της θέση, χρειάζεται η χώρα ώστε να μετατραπεί σε σοβαρό επιχειρηματικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, αποτέλεσαν τον «κοινό τόπο» των ομιλητών στο εφετινό συνέδριο CEO Summit που διοργάνωσε η ΕΕΔΕ.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής και επικεφαλής του τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, κ. Δ. Μαύρος, υπογράμμισε κατά την εισήγησή του ότι περισσότερο από ποτέ -μετά τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, τα τρομοκρατικά χτυπήματα αλλά και τις πολεμικές διενέξεις στην Ανατολική Μεσόγειο-, η χώρα οφείλει να υπερασπιστεί τον ρόλο της ως πολιτικού παράγοντα σταθερότητας αλλά και ως ελκυστικού προορισμού για διεθνείς επενδύσεις.

Θ. Φέσσας: Χρειάζεται οριζόντια ενθάρρυνση επενδύσεων

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θ. Φέσσας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε πως η χώρα είναι ένα σταυροδρόμι που ενώνει Ανατολή και Δύση, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά. Πρόσθεσε ωστόσο ότι παρά αυτή την «τύχη» αλλά και την ευτυχία, η χώρα να ανήκει στην Ε.Ε., δεν έχει κατορθώσει να αναδειχθεί ως επιχειρηματικός κόμβος. Τόνισε πως για την υλοποίηση ενός τέτοιου στόχου απαιτείται οριζόντια ενθάρρυνση των επενδύσεων, παροχή φορολογικών κινήτρων και προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να εισρεύσουν νέα επενδυτικά κεφάλαια.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι επιτακτικά αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα επικεντρώνεται στην ενίσχυση των εμπορεύσιμων κλάδων.

Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής συμφωνίας, ώστε να υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα και η Ελλάδα «να γίνει μια χώρα ευκαιριών και όχι διαρκών οπισθοδρομήσεων».

Ανδ. Ανδρεάδης: Χρειάζεται φορολογική σταθερότητα

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη του τουρισμού μέσα στην κρίση, σημειώνοντας δηκτικά ότι αυτή επιτεύχθηκε αποκλειστικά μέσα από τις προσπάθειες των ιδιωτών. Επισήμανε ότι ο τομέας που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε την τελευταία πενταετία στη δίνη των κυβερνητικών αποφάσεων. «Μέσα σε 5 χρόνια είχαμε οκτώ αλλαγές όσον αφορά στον ΦΠΑ», συμπληρώνοντας ότι χωρίς φορολογική σταθερότητα δεν μπορεί να λειτουργήσουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις αλλά και να προέλθουν νέες επενδύσεις.

Πρόσθεσε επίσης ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες που να στοχεύουν στην ανάπτυξη των υπηρεσιών αλλά και του real estate.

Γ. Λακκοτρύπης: Κόστισε στην Κύπρο η αύξηση φόρων

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αναφέρθηκε στα θετικά επιτεύγματα της κυπριακής οικονομίας, η οποία αναμένεται να κλείσει το 2015 με θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,5%, στις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε όσον αφορά στον δημόσιο τομέα και στις τράπεζες. Στάθηκε ωστόσο στη μεγάλη πρόκληση μείωσης της ανεργίας και ενίσχυσης της ρευστότητας, μέσω προσέλκυσης επενδύσεων.

Ο υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν επιβάρυνε με νέα φορολογία τις επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι όταν υποχρεώθηκε να αυξήσει τον βασικό συντελεστή κατά 2,5% μονάδες από την τρόικα, «έχασε την αξιοπιστία της έναντι των επενδυτών», την οποία προσπαθεί να επανακτήσει. Προς αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι η κυβέρνησή του δίνει κίνητρα για τουριστικές επενδύσεις, για τη δημιουργία επιστημονικών πάρκων αλλά κυρίως επιδίδεται στην προετοιμασία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο «Αφροδίτη».

Συγκεκριμένα, η κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται ως προς την προσέλκυση υποστηρικτικών υπηρεσιών για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, αλλά και τη δημιουργία γνώσης για τους υδρογονάνθρακες. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος στηρίζει την περιφερειακή συνεργασία και εκτίμησε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η ευκαιρία ώστε η Ελλάδα και η Κύπρος να αποτελέσουν έναν επιχειρηματικό κόμβο στην περιοχή. Κατέληξε πως Ελλάδα και Κύπρος «είχαν υπέρ τους την γεωγραφία. Τώρα έχουν υπέρ τους και τη γεωλογία. Θα μπορούσαμε να ασκήσουμε επιρροή δυσανάλογη του πληθυσμού μας σε γεωπολιτική βάση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v