Η επίσημη φωνή της γερμανικής κυβέρνησης, η γερμανική πρεσβεία διαψεύδει το δημοσίευμα ότι η Ελλάδα είναι ακυβέρνητο πλοίο. Το δημοσίευμα όμως υπάρχει και δείχνει ότι υπάρχουν κύκλοι που βάλλουν κατά της χώρας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Είχαμε διάψευση που δεν συνηθίζει η πρεσβεία, αλλά και γεγονότα: το πρόγραμμα υλοποιείται, ενώ ο Στάινμάϊερ έκανε συγκεκριμένες δηλώσεις.
Εχουμε ξεπεράσει δύσκολους κάβους, τους δυσκολότερους θα έλεγα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η χώρα δεν είναι μόνη στην Ευρώπη, τόνισε. Είναι παράδειγμα πως λειτουργεί η δημοκρατία, όπως φάνηκε με το δημοψήφισμα, ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το προσφυγικό αλλάζει την ατζέντα.
«Δεν με ανησυχούν τέτοια δημοσιεύματα», επεσήμανε.
Η συνεννόηση
Περνούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να κάνουμε διάλογο και να έχουμε συνεννόηση, τόσο για αυτό το θέμα, όσο και για το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Εγώ δεν ζήτησα από κανένα να ψηφίσει κανένα νόμο. Όταν μαζευόμαστε σε ένα τραπέζι με τον ΠτΔ δεν το κάνουμε για να πείσουμε ο ένας τον άλλο να συγκυβερνήσουμε. Ζήτησα το αυτονόητο: να ανταλλάξουμε απόψεις και να δούμε αν υπάρχει εθνική γραμμή πλεύσης.
Αποκλείω την οικουμενική ή μια συγκυβέρνηση γιατί δεν το χρειαζόμαστε. Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με τους 153 βουλευτές. Η συνάντηση με τους αρχηγούς δεν είχε τέτοιους στόχους. Προ διμήνου είχαμε εκλογές και ο ελληνικός λαός αποφάσισε, είπε ο πρωθυπουργός. Οπως είπε τις δυο αναχωρήσεις τις περιμέναμε από την επόμενη των εκλογών, ίσως να τις επιταχύναμε. Αυτά που πιστεύουμε ότι θα γίνουν, θα γίνουν. Θα φέρουμε στη Βουλή το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης.
«Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας». Δεν κάνει καλό στην αντιπολίτευση να πιστεύει ότι θα ξυπνήσει μια μέρα και η κυβέρνηση θα έχει πέσει. Η αστάθεια δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση, βρίσκεται στην αντιπολίτευση.
Η δεδηλωμένη
Η δεδηλωμένη δεν χάνεται σε ένα νομοσχέδιο. Εχουμε πάρει δυο ψήφους εμπιστοσύνης το τελευταίο διάστημα, η μια προχθές στον προϋπολογισμό.
Θέλω ευρύτερες συναινέσεις
«Στο ορίζοντα της τετραετίας υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα. Το όραμά μου δεν είναι να διαχειριστώ την εξουσία αλλά να κάνω τομές», είπε.
Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό θα το βρούμε μπροστά, όπως και το ασφαλιστικό. Σε αυτά τα ζητήματα δεν αρκεί να λες έχω το 35%. Θα θελήσω να δημιουργήσω ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία, και γιατί όχι αυτές να αποτυπωθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. «Αυτό όμως δεν συνιστά αδυναμία να κυβερνήσουμε. Δεν θα τους βγει σε καλό να το βλέπουν έτσι».
Ο Βασίλης Λεβέντης
Το μιντιακό σύστημα που τον χλεύασε τώρα τον έχει κάνει συνομιλητή, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε θα επιδιώξει να τον συναντήσει και να συζητήσει τις απόψεις του. Του είπα ότι με πολλά από αυτά που λέει δεν διαφωνεί κανείς. Όταν λέει να απολυθούν όσοι πιάστηκαν με ρουσφέτι έχει δίκιο. Το ζήτημα είναι να βρεθεί το τρόπος που θα εφαρμοστεί αυτό.
Η διαπλοκή και τα ονόματα
«Είμαι πρωθυπουργός της χώρας, δεν είναι χρυσός οδηγός να λέω ονόματα. Εγώ βάζω τους κανόνες». Αν κάποιος είχε συνηθίσει να ρίχνει λεφτά για να μην ελέγχονται τα δάνειά του ή να μην πληρώνει τους φόρους του, αυτό τελείωσε. «Θέλετε να με βρίζετε, να με χτυπάτε, κάντε το, αυτό τελείωσε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σε αυτό τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες. Περάσαμε νόμο για τις τηλεοπτικές συχνότητες ώστε να μπουν κανόνες και να υπάρξουν έσοδα στο δημόσιο. Δεν θέλουμε να χτυπήσουμε τα μέσα που δεν στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να μπουν κανόνες.
Ορισμός από κοινού προσώπων στο ΕΣΡ αλλιώς νομοθετική πρωτοβουλία
Ελπίζω ότι η στάση της αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τη στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών θα αλλάξει. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει το πρόβλημα των εκλογών της ΝΔ αλλά ελπίζω ότι θα έρθουν συντεταγμένα για να ορίσουμε τα στελέχη του ΕΣΡ. Αν δεν συμβεί αυτό θα δείχνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει.
Αναμένω το επόμενο διάστημα να υπάρξει συντεταγμένα στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής βούληση να οριστούν οι ανεξάρτητες αρχές. Αν ανακαλύψουμε ότι υπάρχει σκοπιμότητα η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες, «θα διορθώσει το νόμο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και η αντιπολίτευση
Τιμώ την στάση αρχής του Γ. Σακελλαρίδη. Το γιατί το έκανε θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος.
Η αντιπολίτευση έκανε διαδηλώσεις υπέρ των μέτρων που και η ίδια ψήφισε το καλοκαίρι και τώρα λέει δεν ψηφίζει. Ο Ευ. Μεϊμαράκης έλεγε μάλιστα να συγκυβερνήσουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η συμφωνία
Ο προϋπολογισμός του 2016 είναι ο ποιο δύσκολος της τριετίας με μέτρα 5,7 δισ. ευρώ. Ο τελευταίος προϋπολογισμός Σαμαρά είχε μέτρα 10 δισ. ευρώ. Κι΄ όμως ακούμε για φοροκαταιγίδα και καταστροφή και αυτό διαλύει την ψυχολογία του κόσμου και την οικονομία που στηρίζεται στην ψυχολογία. «Δεν θα μιλήσω για success story, γιατί success story είναι να βρει ο κόσμος δουλειά».
Η ανακεφαλαιοποίηση
Η μετοχές θα ανέβουν μέσα από την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα αλλάξει το κλίμα, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Αν είχαμε μηδενική συμμετοχή ιδιωτών θα χρεώνονταν ο ελληνικός λαός 19 δισ. ευρώ παραπάνω και θα πήγαιναν οι τράπεζες εκκαθάριση. Μπορεί να μειώθηκε το ποσοστό του Δημοσίου αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό σε μια τράπεζα που πηγαίνει σε εκκαθάριση θα άξιζε λιγότερο.
Το ασφαλιστικό
Από τους δημοσιογράφους ακούω ότι οι δανειστές αντιδρούν σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Εμεις είμαστε με την κοινωνία. Πρέπει να βρούμε δουλειές για τους άνεργους αλλά και να μην λεηλατήσουμε την πλέον αδύναμη ομάδα, τους συνταξιούχους.
Εχουμε συγκροτημένη πρόταση. Δεν απαντά μονάχα στην υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους δανειστές. Πρέπει να πάμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες με 15 χρόνια εργασίας να έχουν μια εθνική σύνταξη ως βάση αλλά και να ενοποιήσουμε τα Ταμεία, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του 0,4% του ΑΕΠ που απαιτούν οι δανειστές έχουμε διάφορους τρόπους. Μια από αυτές είναι η μικρή των εισφορών που θα απορροφηθεί σταδιακά με την αύξηση του ΑΕΠ. Η τελική επιλογή θα είναι της κυβέρνησης.
Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Αυτή τη θέση έχουμε και δεν πήραμε συναίνεση από την αντιπολίτευση, ούτε από τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Τα κόκκινα δάνεια
Η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε μηδέν προστασία. Οι δανειστές ξεκίνησαν από το 16% και φτάσαμε στο 60%. Ακόμα και ο πρόεδρος Ολαντ ήρθε στην Αθήνα και είπε αυτό που δεν έλεγαν οι δικοί μας, ότι πρέπει να προστατευθούν οι πρώτες κατοικίες των αδύναμων.
Οι λεπτομέρειες για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα. Είναι σύνθετο θέμα, το οποίο απαιτεί και από την κυβέρνηση τεκμηριωμένη θέση. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν τα κέρδη στο εξωτερικό και τις επιχειρήσεις τους στο κόκκινο. Θέλουμε να αποκλείσουμε πλήρως τα distress funds, το παλεύουμε.
Τα εργασιακά
Τα εργασιακά είναι μια διαδικασία διαλόγου που έχει καθυστερήσει με ευθύνη των θεσμών. Δεν θα είναι στην πρώτη αξιολόγηση, θα γίνει μετά. Η συμφωνία λέει ότι θα ακολουθήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και του ΟΛΠ. Εχουμε καταθέσει στους δανειστές τις προτάσεις μας για το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Το ΠΑΣΟΚ
Είναι αρνητικό σημείο αναφοράς στην Ευρώπη και εξακολουθεί να είναι μια δύναμη προσκολλημένη στο να στηρίζει την Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε διαφορετική πολιτική οικογένεια αλλά σε μια Ευρώπη των 28 πρέπει να στηρίζεις κάποιους και να στηρίζεσαι σε κάποιους.
Η χαλάρωση λόγω προσφυγικού
Το έχει θέσει ο Μ. Σουλτς σε όλη την Ευρώπη. Το κόστος είναι ανυπολόγιστο, όταν πρέπει να ελέγξεις τις απίστευτες ροές. Είμαστε σε επικοινωνία με τον κ. Αβραμόπουλο, έχουμε θέσει τις ανάγκες και έχουμε υποβάλει αιτήματα στην Κομισιόν.
Δεν θέλω να κρύψω και τις δικές μας αδυναμίες. Καμία προηγμένη χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό. Ανταποκριθήκαμε χάρη και στην τοπική κοινωνία.
Εχουμε κάνει αιτήματα στη Frontex στα οποία δεν έχει ανταποκριθεί. Ζητήσαμε 36 σκάφη και έχουν στείλει οκτώ.
Το πρόβλημα με τους πρόσφυγες
Στη Σύνοδο για το βαλκανικό δρόμο πήραμε κάποιες δεσμεύσεις. Αποκλείσαμε τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία. Στα βόρεια σύνορα απορρίψαμε την δράση της Frontex στα σύνορα αλλά συμφωνήσαμε να γίνει κέντρο που θα ελέγχει αν ταυτοποιούνται οι πρόσφυγες στα νησιά.
Κάποιοι ανεύθυνα λένε ότι τα σύνορα μας είναι ελβετικό τυρί. Τι ζητούν να πνίγουμε βαρκούλες που μέσα έχουν παιδιά; Η ελληνική ακτοφυλακή σώζει ζωές.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών. Πρέπει να υπάρξει διαδικασία επιστροφής αυτών που αποδεδειγμένα δεν χρίζουν χορήγηση ασύλου. Ζητήσαμε από την Τουρκία και τις χώρες καταγωγής να υλοποιηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής.
Το ΔΝΤ
Εμεις δεν ζητήσαμε τη συμμετοχή του Ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα γιατί πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίζει τα ζητήματά της. Υπάρχει και ένα θέμα για το τι θέλει να κάνει το ΔΝΤ. Εχω την αίσθηση ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση του ΔΝΤ δεν χρειάζεται χρηματοδοτικά. Εχει όμως μια συμβολική παρουσία για χώρες του Βορρά.
Ερχονται και ζητούν πράγματα που δεν αντέχει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και θέματα (όπως το χρέος) που δεν αντέχουν οι δανειστές. Πρέπει να βρούμε ένα συμβιβασμό στη μέση του δρόμου και το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει.