Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 15 Δεκεμβρίου οι υπογραφές για τα απορρίμματα Πελοποννήσου

Προϋπόθεση για να ανατεθεί το έργο είναι να βάλει την υπογραφή του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Η έγκριση από το Ελεγκτικό και η... βεντέτα μεταξύ του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

Στις 15 Δεκεμβρίου οι υπογραφές για τα απορρίμματα Πελοποννήσου

Για τις 15 Δεκεμβρίου έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου την υπογραφή της μεγαλύτερης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στη διαχείριση απορριμμάτων, ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Όμως, η υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προϋποθέτει την υπογραφή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη για την παροχή της σχετικής εγγύησης από πλευράς δημοσίου.

Ο κ. Σταθάκης είχε βάλει την υπογραφή του στο πρώτο ΣΔΙΤ, που αφορούσε στη διαχείριση απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, και πολλοί θεωρούν πως θα πράξει το ίδιο και για την Πελοπόννησο παρά τη... βεντέτα μεταξύ του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

Ο κ. Τσιρώνης έχει δώσει προσωπική μάχη, ακόμα και με επισκέψεις σε δήμους όπου θα κατασκευαστούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων της Πελοποννήσου, προκειμένου να ακυρώσει το έργο. Όμως, προ ημερών το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης έπειτα από σχεδόν ενάμιση χρόνο από την ημέρα που ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται ότι μέσα σε 10 μήνες τα τρία εργοστάσια θα αρχίσουν να δέχονται απορρίμματα, ενώ σε δύο χρόνια από την έναρξη κατασκευής θα ξεκινήσει η οριστική διαχείριση.

Υπενθυμίζεται πως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν σήμερα 23 ενεργοί και 58 ανενεργοί αλλά μη αποκαταστημένοι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Η χώρα μας έχει καταδικαστεί από τον Φεβρουάριο του 2014 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και καταβάλλει εξαμηνιαίο πρόστιμο για κάθε ΧΑΔΑ που παραμένει ενεργός ή δεν έχει αποκατασταθεί.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και τα στελέχη της αγοράς που ασχολούνται με τη διαχείριση απορριμμάτων θεωρούν πως πρέπει να προχωρήσουν τα ΣΔΙΤ καθώς έρχονται να επιλύσουν προβλήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτήθηκαν χρόνια για τη χωροθέτηση των μονάδων και στην περίπτωση που ανατραπεί ο σχεδιασμός, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ο κ. Τσιρώνης είχε προχωρήσει και σε ρύθμιση (που τελικά αμβλύνθηκε ελαφρώς) με την οποία ανέτρεψε τον νόμο 4042 του 2012, ο οποίος προέβλεπε πως τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) εγκρίνονται από τις περιφέρειες, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού) εγκρίνει τη συμβατότητά τους με τον εθνικό σχεδιασμό.

Με την τροποποίηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, τα περιφερειακά σχέδια εγκρίνονται μόνο αν υπάρχει θετική γνώμη και από τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Επιπλέον, η συμβατότητα ενός περιφερειακού σχεδίου με τον εθνικό σχεδιασμό δεν εγκρίνεται με απλή απόφαση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, αλλά με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Στο τελικό κείμενο της τροπολογίας, όμως, απαλείφθηκε η τελευταία πρόβλεψη. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανατρέπει, επίσης, τα σχέδια του αναπληρωτή υπουργού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v