Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέλουν αλλά δεν μπορούν να μπουν οι νέοι στο επιχειρείν

Αλλαγές εκ βάθρων προκειμένου να ανθήσει η νεανική επιχειρηματικότητα και ιδίως εκείνη που στρέφεται σε εμπορεύσιμους και ανταγωνιστικούς τομείς. Τι είπε ο αναπλ. υπουργός Παιδείας Κ. Φωτάκης για το ΕΤΕΚ και τις προκλήσεις ενίσχυσης της καινοτομίας.

Θέλουν αλλά δεν μπορούν να μπουν οι νέοι στο επιχειρείν

Την επιτακτική ανάγκη αλλαγής θεσμικού πλαισίου, όρων και τρόπων χρηματοδότησης, εκπαίδευσης αλλά και συνολικής αντίληψης όσον αφορά στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και ειδικότερα εκείνης που σχετίζεται με την Έρευνα, επισήμαναν οι ομιλητές κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2.222 φοιτητών που φοιτούν σε περισσότερα από 30 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με τη συνεργασία της ΕΥ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Endeavor Greece και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Το βασικό πόρισμα της έρευνας καταλήγει πως υπάρχει ουσιαστικό και «ώριμο» ενδιαφέρον μεταξύ των νέων φοιτητών για την επιχειρηματικότητα, αλλά παράλληλα οι ίδιοι σκιαγραφούν τα εμπόδια και τις δυσκολίες άσκησής της.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Endeavor και τον καθηγητή κ. Γ. Δουκίδη σχολιάστηκε κατ' αρχάς από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Κ. Φωτάκη, αρμόδιο για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι στη χώρα παράγεται υψηλής ποιότητας έρευνα, αλλά η αξιοποίησή της υστερεί. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου η αύξηση κατά 3,5% στο ΑΕΠ οφείλεται στην ενσωμάτωση της καινοτομίας στην οικονομία, με αποτέλεσμα το 2% από το 3,5% της εν λόγω αύξησης να προέρχεται από εταιρίες, φορείς ή προϊόντα που καινοτομούν.

Εκτίμησε ότι η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική πολιτεία είναι να απαντήσει σε προκλήσεις όπως η μεγάλη φυγή ανθρώπινου δυναμικού, η αλλαγή θεσμικού πλαισίου, η εξεύρεση πόρων και η αντιμετώπιση της κυρίαρχης κουλτούρας. Στάθηκε στη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κατ' αρχάς με 300 εκατ. ευρώ ως μοχλού χρηματοδότησης της έρευνας και της μετουσίωσής της σε επιχειρηματικό μέγεθος, για την οποία σημείωσε ότι τα εργαλεία ΕΣΠΑ, όπως λειτουργούν, δεν ταιριάζουν και δεν αποδίδουν για την υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Στον αντίποδα, ο κ. Μάρκος Βερέμης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Upstream, υποστήριξε ότι η νεανική επιχειρηματικότητα συναντά ως κορυφαίο εμπόδιο την έλλειψη εμπειρίας και εκτίμησε πως η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα (όπως συνέβη σε Ισραήλ και Ιρλανδία) θα απορροφήσει νέους άνεργους επιστήμονες, που θα λάβουν την απαραίτητη εμπειρία για να δημιουργήσουν στο μέλλον τις δικές τους επιχειρήσεις. Ο ίδιος επίσης υποστήριξε ότι η πανεπιστημιακή έρευνα στην Ευρώπη έχει αποκοπεί από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να παράγει συμπεράσματα μη εμπορεύσιμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, managing partner της Ernst&Young, αναφέρθηκε στην αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να αλλάξει, αίροντας τα αντικίνητρα, εξασφαλίζοντας ένα σταθερό φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο για την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων αλλά και για την άνθηση νέων δυνάμεων που έχουν βιώσιμα και ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v