Επιβεβαιώνονται και από επίσημες γερμανικές πηγές τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε μείωση τουριστικών εισπράξεων τον Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας (Destatis) που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr και αφορούν στους επιβάτες που αναχώρησαν από αεροδρόμια της Γερμανίας προς προορισμούς εξωτερικού.
Σύμφωνα με αυτά, η επιβατική κίνηση από αεροδρόμια της Γερμανίας προς την Ελλάδα παρουσίασε τον Σεπτέμβριο μείωση 0,7%. Η πτώση, μάλιστα, θα ήταν πιο «ευδιάκριτη» αν δεν λειτουργούσαν ως «αποσβεστήρες» τα ελληνικά νησιά, τα οποία εξακολούθησαν να καταγράφουν άνοδο της κίνησης και τον Σεπτέμβριο σε ποσοστό 3,1%.
Οι απώλειες του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, δεν ήταν αρκετές για να έλξουν σε αρνητικό έδαφος την επιβατική κίνηση εννεαμήνου από τη Γερμανία. Έτσι, στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου αναχώρησαν με αεροπλάνο από τη Γερμανία με προορισμό την Ελλάδα συνολικά 2.221.000 επιβάτες έναντι 2.143.000 ταξιδιωτών το αντίστοιχο διάστημα του 2014, καταγράφοντας αύξηση 3,6%. Αντίστοιχα, η επιβατική κίνηση προς νησιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας εμφάνισε άνοδο 7,4% στο εννεάμηνο, με τους επιβάτες να φθάνουν το 1.253.000 έναντι 1.167.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ανάλογα «συμπτώματα» εμφάνισε στο ίδιο διάστημα και η Ισπανία, η οποία κατέγραψε μείωση επιβατών από τη Γερμανία 0,3% τον Σεπτέμβριο, αλλά άνοδο 1,6% στο εννεάμηνο. Σε αντίθεση με τα ελληνικά νησιά, ωστόσο, οι δύο βασικοί παραθεριστικοί προορισμοί της Ισπανίας (Βαλεαρίδες, Κανάρια νησιά) κατέγραψαν μείωση επισκεπτών από τη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, οι Βαλεαρίδες σημείωσαν πτώση 4,5% τον Σεπτέμβριο και 2,4% στο εννεάμηνο, ενώ οι επιβάτες από τη Γερμανία που κατευθύνθηκαν στα Κανάρια νησιά ήταν λιγότεροι 3,9% τον Σεπτέμβριο και 2,2% την περίοδο Ιαν.-Σεπτ. σε σύγκριση με πέρυσι.
Η βασική ανταγωνίστρια της Ελλάδας, Τουρκία, αντίθετα εξακολούθησε να κινείται ανοδικά τόσο τον Σεπτέμβριο (+4,4%) όσο και στο σύνολο του εννεαμήνου (+8,2%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση προς την Αττάλεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου κυριαρχούσαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ειδήσεις για το κύμα προσφύγων από τη Συρία που κατέφθανε στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Destatis, η περιοχή της Αττάλειας, παρά την αρνητική δημοσιότητα, κατέγραψε άνοδο επιβατών από τη Γερμανία 2,4% ενώ την περίοδο Ιαν.-Σεπτ. η αύξηση έφθασε το 8,3%.
Την ίδια στιγμή, η Πορτογαλία διατήρησε και φέτος τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης της κίνησης από τη Γερμανία καταγράφοντας άνοδο 12,8% τον Σεπτέμβριο και 16,4% στο εννεάμηνο.
Τη δυναμική της επάνοδο στη γερμανική αγορά επιβεβαίωσε η Κύπρος, η οποία κατέγραψε αύξηση επιβατικής κίνησης από τη Γερμανία 14,6% τον Σεπτέμβριο και 19,4% στο εννεάμηνο.
Άνοδο στη γερμανική αγορά πρόλαβε να καταγράψει και η Αίγυπτος, πριν την πτώση του ρωσικού τσάρτερ ύστερα από τοποθέτηση βόμβας. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, η Αίγυπτος κατέγραφε αύξηση επιβατών 29,1% από τα αεροδρόμια της Γερμανίας.