Τουρισμός: Υπερατλαντική «πλάτη» και...ρωσικός χειμώνας

Μείωση εισπράξεων το Σεπτέμβριο με πτώση των βασικών ευρωπαϊκών αγορών. Σοβαρό πλήγμα από Ρωσία με 750 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα. Έρχονται περισσότεροι αλλά ξοδεύουν λιγότερα οι ξένοι τουρίστες. Αποδοτικότεροι πελάτες Αμερικανοί και Άγγλοι.

Τουρισμός: Υπερατλαντική «πλάτη» και...ρωσικός χειμώνας

Όχι μόνο «φρέναρε» αλλά έβαλε και την όπισθεν το Σεπτέμβριο ο ελληνικός τουρισμός με αποτέλεσμα να καταγράψει μείωση εισπράξεων 5,4% το συγκεκριμένο μήνα, εξαιτίας της κάμψης από τις τρεις βασικές ευρωπαϊκές αγορές Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Στο σύνολο του ενιαμήνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, ωστόσο, μέτρησε μισό δισ. ευρώ περισσότερες εισπράξεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καταγράφοντας αύξηση 4,7%.

Το αποτέλεσμα των εκπτώσεων που έκαναν οι Έλληνες ξενοδόχοι σε μια προσπάθεια να τονώσουν τη ζήτηση που εμφάνιζε σοβαρές αρρυθμίες στο α' εξάμηνο εξαιτίας της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-δανειστών αλλά και την επιβολή περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα, αποτυπώθηκαν στα χρήματα που δαπάνησαν οι ξένοι τουρίστες που ήρθαν φέτος στη χώρα μας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία Ταξιδιωτικού Ισοζυγίου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), στη διετία 2014-2015 ήρθαν στην Ελλάδα συνολικά 5 εκατ. περισσότεροι ξένοι επισκέπτες σε σύγκριση με το 2013 και το όφελος για τη χώρα ήταν 1,8 δισ. ευρώ περισσότερες εισπράξεις.

Από τις σχετικές αναγωγές, ωστόσο, προκύπτει πως όσο μεγάλωναν τα ρεκόρ ξένων επισκεπτών, τόσο μειωνόταν το οικονομικό όφελος για τη χώρα από κάθε ξένο επισκέπτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως η δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών μειώθηκε 8,6% από το 2013 στο 2014 και κατρακύλησε κι άλλο (-3,4%) από πέρυσι μέχρι φέτος, συγκρίνοντας την περίοδο Ιαν.-Σεπτ. Σε απόλυτα μεγέθη η δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στην Ελλάδα μειώθηκε από 673,7 Ευρώ το 2013 σε 594,5 Ευρώ το διάστημα Ιαν.-Σεπτ. του 2015.

Καθοριστική στην μείωση εισπράξεων που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο αποδείχθηκε η πτώση από τη Γερμανία (-1,1%), τη Γαλλία (-1,8%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (-6,9%). Η συνολική ζημιά του Σεπτεμβρίου μεταφράστηκε σε 122 εκατ. ευρώ λιγότερες εισπράξεις από τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Από τις τρεις χώρες που προαναφέραμε η συνολικές απώλειες έφθασαν τα 29 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο (σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2014).

Οι μεγαλύτερες απώλειες, ωστόσο, προήλθαν από την αγορά της Ρωσίας. Μόνο τον Σεπτέμβριο οι εισπράξεις από τη συγκεκριμένη αγορά ήταν 162 εκατ. ευρώ λιγότερες από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα που αντιστοιχεί σε πτώση 73,1%. Στο σύνολο του ενιαμήνου οι οικονομικές απώλειες του ελληνικού τουρισμού από την αγορά της Ρωσίας έφθασαν τα 762 εκατ. ευρώ (!) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Οι απώλειες από τη Ρωσία θα έπλητταν καίρια τον ελληνικό τουρισμό αν δεν υποκαθιστούσε τα χαμένα έσοδα από άλλες αγορές. Πρώτη απ' όλες η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου που εισέφερε μέχρι στιγμής (Ιαν.-Σεπτ.) 352 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι στον ελληνική οικονομία (+25,2%). Αναλογικά μεγαλύτερη ακόμα πλάτη έβαλαν οι Αμερικανοί επισκέπτες καθώς δαπάνησαν 225 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι για να έρθουν στην Ελλάδα φέτος (+38,4%).

Οι Αμερικανοί αναδείχθηκαν οι πιο αποδοτικοί πελάτες του ελληνικού τουρισμού αφού καθένας τους δαπάνησε 1.220,9 Ευρώ για να ταξιδέψει στη χώρα μας. Από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι Βρετανοί βρέθηκαν στην κορυφή δαπανώντας κατά μέσο όρο για το ταξίδι τους 823,5 ευρώ. Τους ακολούθησαν οι Γάλλοι (796,5 Ευρώ) ενώ οι Γερμανοί βρέθηκαν μόλις μερικά «ψιλά» πιο μπροστά από τους Ρώσους καθώς δαπάνησαν 778,5 Ευρώ έναντι 774,5 Ευρώ των Ρώσων. Ούτε πέντε Ευρώ διαφορά, δηλαδή...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v