Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άμεσα μέτρα προστασίας του Ασωπού ζητά το ΣτΕ

Σύμφωνα με μελέτες στον Ασωπό καταγράφονται μεγάλες συγκεντρώσεις χρωμίου, και άλλων τοξικών μετάλλων.

Άμεσα μέτρα προστασίας του Ασωπού ζητά το ΣτΕ

Άμεσα μέτρα προστασίας του Ασωπού ζητεί από την Πολιτεία το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με απόφασή του διατάσσσεται η διακοπή λειτουργίας όσων βιομηχανικών μονάδων λειτουργούν στην περιοχή και δεν έχουν συστημα επεξεργασίας αποβλήτων.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι των περιοχών Χαλκουτσίου, Σκάλας, Ωρωπού, Νέων Παλατιών και Δηλεσίου, ζητώντας να ακυρωθεί η άρνηση των συναρμοδίων υπουργείων να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης βιομηχανικών επεξεργαζόμενων αποβλήτων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στον Ασωπό ποταμό ημερησίως ρίπτονται 13.000 m3 ανεπεξεργαστα υγρά απόβλητα ή ελλιπώς επεξεργασμένα, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των βιομηχανικών μονάδων στις περιοχές από όπου διέρχεται ο ποταμός παρουσιάζει σημαντική αύξηση η οποία φτάνει στο 57%.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες στον Ασωπό καταγράφονται μεγάλες συγκεντρώσεις χρωμίου, και άλλων τοξικών μετάλλων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στο Ασωπό ποταμό, πέρα από την διατάραξη του οικοσυστήματος, έχει δημιουργήσει και άμεσο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και καλούν την Πολιτεία «να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ διατάσσει:

1) Την διακοπή λειτουργίας όσων μονάδων δεν διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων ή λειτουργούν κατά παράβαση των σχετικών με την επεξεργασία αποβλήτων περιβαλλοντικών όρων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ρύπανση του οικοσυστήματος,
2) Την αντιμετώπιση του θέματος της επεξεργασίας αποβλήτων, είτε με την κατασκευή κεντρικής μονάδας, είτε με αντίστοιχο έργο και
3) Την λήψη μέτρων για την αποκατάσταση του διαταραχθέντος οικοσυστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v