Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Τα hot spots πρέπει να γίνουν στην Τουρκία

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός από τον διάλογο που ανοίγει με την Τουρκία για το προσφυγικό. Τάσσεται υπέρ μιας έντιμης συμφωνίας με την τουρκική πλευρά αλλά όχι σε a la carte διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά στα ενταξιακά.

Τσίπρας: Τα hot spots πρέπει να γίνουν στην Τουρκία

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα. 

Πρέπει να σκύψουμε όχι μόνο στις επιπτώσεις αλλά και στις ανάγκες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους.

Η διήμερη συνάντηση είχε δυο κεφάλαια: το ένα ήταν η συνάντηση της ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες και το δεύτερο η συνεννόηση των ευρωπαϊκών χωρών για το πώς θα προχωρήσουμε με την Τουρκία, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Οπως είπε ο ανεπτυγμένος κόσμος δεν είναι έτοιμος να δώσει απάντηση σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως το γιατί φεύγουν οι άνθρωποι από την εστία τους. Σημείωσε ότι «σε αυτά περιλαμβάνονται οι πόλεμοι αλλά και η εξάντληση των φυσικών πόρων των χωρών αυτών από τις πολυεθνικές».

Θετικό ότι έγινε η Σύνοδος με την Αφρική αλλά θα πρέπει να ψάξουμε τις απαντήσεις και αλλού, τόνισε. Πρέπει να δοθεί αναπτυξιακή πνοή σε αυτές τις χώρες και να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους τους.

Η Τουρκία

Από τον προηγούμενο Απρίλιο είχα θέσει την ανάγκη ξεχωριστής συνόδου με την Τουρκία, είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την προσπάθεια που ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της ΕΕ να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση εντός 2015 και ή δυνατόν τον Νοέμβριο.

Είναι σημαντικό ότι πάρθηκαν σήμερα αυτές οι αποφάσεις και ότι ξεκίνησε η προσπάθεια διαλόγου ώστε να φτάσουμε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης. «Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ταξίδι μου στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα».

Είναι προφανές ότι η μόνη πραγματική πιθανότητα να σταματήσουν αυτές οι ροές, που καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί, είναι η συνεννόηση με την Τουρκία προκειμένου να δοθεί βοήθεια και να υπάρξουν στις τουρκικές ακτές τα hot spot και όχι στα ελληνικά νησιά.

Αυτος πρέπει να είναι ο στόχος μιας έντιμης συμφωνίας με την τουρκική πλευρά.

Όπως είπε σε αυτό το πλαίσιο όλα τα ζητήματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ανοικτό να συζητηθούν υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι όροι της ενταξιακής διαδικασίας και δεν θα υπάρξει a la carte συνεννόηση για την περίπτωση της γειτονικής χώρας.

Ο Αλεξης Τσίπρας σημείωσε ότι για το θέμα συζήτησε με τον πρόεδρο της Κύπρου κο Αναστασιάδη. Συμφωνήθηκε ότι είναι σημαντικό να γίνουν βήματα για τον εκδημοκρατισμό αλλά και την αναγνώριση της κυπριακής δημοκρατίας και την εξεύρεση δίκαιας λύσης στο κυπριακό.

Να έχουμε πλήρη ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε Ελλάδα να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση αυτή έκλεισε η όποια σεναριολογία των προηγούμενων ημερών σχετικά με «κοινές περιπολίες» Ελλάδας-Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον κ. Γιούνκερ ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία. Επιπλέον, είπε ότι επιθυμεί να συμβουλεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα πριν να γίνονται οι επαφές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες», του είπε ότι δεν θα ξανατεθεί και πως θα αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες», έκφραση που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα δρα στον χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Συνάντηση Τσίπρα με τον Ν. Αναστασιάδη

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτας , ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είχαν ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Τονίστηκε η ανάγκη να συμβάλει η Τουρκία αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού. Επιπλέον, υπήρξε συντονισμός ενόψει της άτυπης συνόδου των κρατών-μελών της ΕΕ για το προσφυγικό, η οποία θα ακολουθούσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για τη Μετανάστευση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης τον ενημέρωσε και για το ταξίδι του, σήμερα Παρασκευή, στο Ισραήλ. Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί στις 25 Νοεμβρίου το Ισραήλ και στις 26 Νοεμβρίου την Παλαιστίνη. Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στην Ιορδανία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται και υπάρχει περίπτωση για τριμερείς Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, όπως υπάρχουν οι τριμερείς της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και εκείνες που έχουν αποφασιστεί και προγραμματίζονται με το Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v