Χρηματοδότηση 800 εκατομμυρίων ευρώ από ισχυρό σχήμα στο οποίο μετέχει η Deutsche Bank αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) καθώς και το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας εξασφαλίζει η γερμανική Fraport, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
Το σχήμα της Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου είχε επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό με προσφορά 1,23 δισ. ευρώ και αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι ρυθμίσεις από ελληνικής πλευράς, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης.
Οι Γερμανοί πρόσφεραν εφάπαξ τίμημα 1,234 δισ. και ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ (συν ποσοστό περί το 28% των EBITDA από το 2019) και τώρα αναζητούν κεφάλαια.
Ο επικεφαλής χρηματοοικονομικών και επενδυτικών σχέσεων του γερμανικού ομίλου Stefan Ruter είχε δηλώσει σε πρόσφατη παρουσίαση πως η Fraport θα κατέχει τουλάχιστον το 67% της εταιρείας διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, με την τελική μετοχική σύνθεση να καθορίζεται από το μοντέλο χρηματοδότησης.
Ο κ. Ruter είπε ότι το 80% της κίνησης στα 14 αεροδρόμια αφορά διεθνείς πτήσεις, με τον συνολικό αριθμό επιβατών να προσεγγίζει τα 22.000.000 ετησίως.
Ο ίδιος υποστήριξε πως το επιχειρησιακό σχέδιο της Fraport στηρίζεται σε «λελογισμένη» αύξηση της επιβατικής κίνησης, δηλαδή περί το 2% ετησίως κατά την 40ετή περίοδο παραχώρησης. Για την περίοδο 2016-2019 προβλέπονται επενδύσεις 330.000.000 ευρώ, ενώ τυχόν επενδύσεις επέκτασης των αεροδρομίων συνδέονται με την αύξηση της επιβατικής κίνησης.
Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσφατα έγιναν νέες προσφυγές κατά της υπογραφής της σχετικής σύμβασης, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.