Σημαντική «κοιλιά» εμφανίζουν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Αθήνας μετά τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά ποσοστά αύξησης της κίνησης ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.
Γνωστά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας αναφέρουν χαρακτηριστικά πως η χρονιά εξελισσόταν πολύ καλά μέχρι και τον Αύγουστο. Στη συνέχεια, ωστόσο, η κίνηση καταγράφει σημαντική «κοιλιά» στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία κρατήσεων, μάλιστα, το «φρενάρισμα» εμφανίζεται να διαρκεί ένα εξάμηνο, καθώς η «κοιλιά» των κρατήσεων επεκτείνεται μέχρι και τον Μάρτιο. Σημάδια ανάκαμψης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εμφανίζει η κίνηση στα ξενοδοχεία από τον Απρίλιο κι ακόμα μεγαλύτερη το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι αναφέρουν φρενάρισμα κρατήσεων, το αεροδρόμιο της Αθήνας εξακολουθεί να καταγράφει μειωμένα σε σχέση με το καλοκαίρι αλλά υψηλά για την εποχή ποσοστά αύξησης της κίνησης. Τόσο στις πτήσεις εσωτερικού όσο και σε εκείνες από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) κατέγραψε τον Οκτώβριο (προκαταρκτικά στοιχεία) αύξηση επιβατών εσωτερικού 9% και εξωτερικού 10,8%, ενώ η συνολική επιβατική κίνηση Οκτωβρίου εμφάνισε άνοδο 10,2%. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέγραψε αύξηση επιβατών εσωτερικού 22,9%, ενώ οι ταξιδιώτες εξωτερικού ήταν κατά 18,3% περισσότεροι από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και η συνολική επιβατική κίνηση βρέθηκε στο +19,8% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2014.
Τα πιο πάνω μεγέθη μεταφράζονται σε 1,5 εκατ. περισσότερους επιβάτες εξωτερικού στο δεκάμηνο, εκ των οποίων 150.000 περισσότεροι τον Σεπτέμβριο και 100.000 περισσότεροι τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περυσινούς μήνες.
Η εικόνα επιβεβαιώνεται από πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας GBR Consulting που αφορούν στο τρίτο, και πιο προσοδοφόρο για τα ελληνικά ξενοδοχεία, τρίμηνο του έτους.
Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία της GBR, ενώ οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν αυξημένες κατά 25,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, τα επίπεδα πληρότητας των ξενοδοχείων της Αθήνας κινήθηκαν με αύξηση μόλις 5,7% μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ ήταν μειωμένα (!) τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα και το μοίρασμα της «πίτας» σε περισσότερους «παίκτες» θα μπορούσε να αποτελεί μια εξήγηση για την πιο πάνω εικόνα. Στην περίπτωση της Αθήνας, ωστόσο, όχι μόνο δεν πλήθυναν τα ξενοδοχεία αλλά μπήκαν λουκέτα σε οκτώ δεκάδες από αυτά σε Αθήνα, Αττική και Αργοσαρωνικό.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) από το 2007 μέχρι σήμερα έβαλαν λουκέτα συνολικά 83 μονάδες δυναμικότητας 5.500 κλινών, ενώ άνοιξαν συνολικά 36 μονάδες με 1.250 κλίνες. Αυτά τα στοιχεία, ωστόσο, αφορούν το σύνολο της Αθήνας, το υπόλοιπο του νομού Αττικής και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Στην περιοχή της Αθήνας, διέκοψαν τη λειτουργία τους από το 2007 μέχρι σήμερα 31 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 2.621 κλινών, ενώ στο ίδιο διάστημα άνοιξαν μόλις 5 νέες μονάδες με μόλις 190 κλίνες.
Η Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας αποδίδει σε μεγάλο βαθμό τη μεγάλη υστέρηση διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Αθήνας σε σύγκριση με τη μεγάλη αύξηση επισκεπτών στο αεροδρόμιο, στη δραστηριότητα επιχειρήσεων όπως η Airbnb που δραστηριοποιούνται στον χώρο της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού» (Sharing Economy).
Σύμφωνα με αναφορά της GBR, μάλιστα, από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου της χρονιάς αυξήθηκαν κατά 1/3 τα ακίνητα που προσφέρονταν για ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας της Airbnb. Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, στο συγκεκριμένο διάστημα τα καταλύματα που βρίσκονται στην Αθήνα και προσφέρονταν για κρατήσεις μέσω της Airbnb έφθαναν τα 3.600, ενώ οι ιδιωτικές κατοικίες στην Αθήνα που ήταν διαθέσιμες για ενοικίαση με τον ίδιο τρόπο έφθαναν τις 700.
Το θέμα της εκτεταμένης και ραγδαία αυξανόμενης φοροδιαφυγής μέσω της δραστηριότητας επιχειρήσεων όπως η Airbnb αλλά και τα διαφυγόντα έσοδα των νόμιμων επιχειρήσεων καταλυμάτων αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα από τα «θερμά» μέτωπα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν ισχυροί ξενοδοχειακοί παράγοντες.