Κρίσιμη για το μέλλον του ασφαλιστικού θεωρείται η διεξαγωγή της 24ωρης πανελλαδικής - γενικής απεργίας που έχουν προγραμματίσει για την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς συμπίπτει με την παρουσίαση της οριστικής πρότασης του υπουργείου Εργασίας προς την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.
Το μείγμα των προωθούμενων αλλαγών αναμένεται εκρηκτικό, όπως εκρηκτικό εκτιμάται ότι είναι το κλίμα στην κοινωνία, αν και μένει να φανεί από τη συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης, όπου θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Αναλυτικά, αιχμή των διεκδικήσεων των συνδικάτων αποτελεί το ασφαλιστικό και οι σχεδιαζόμενες ανατροπές σε εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους, ενώ στο διεκδικητικό πλαίσιο εντάσσονται επίσης οι επερχόμενες ανατροπές στη φορολογία, ο ΕΝΦΙΑ και τα «κόκκινα δάνεια». Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα, στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, κάνοντας λόγο για τη "μητέρα των μαχών απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσης της ελληνικής κοινωνίας".
"Ρολά" ενδέχεται να κατεβάσουν και οι έμποροι καθώς η ΕΣΕΕ, μέσω του προέδρου της Β. Κορκίδη, καλεί τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των καταστημάτων τους έστω και για κάποιες ώρες. Εμμέσως πλην σαφώς, μάλιστα, ο ίδιος αντιτίθεται σε πιθανό κατέβασμα των ρολών αφού σε επιστολή προς τους συλλόγους χαρακτηρίζει τελευταίο προμαχώνα το κλείσιμο των καταστημάτων. Σε αντίθετο πνεύμα με την ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ προτρέπει τις επιχειρήσεις-μέλη της να κατεβάσουν τα ρολά στις 12 Νοεμβρίου.
Υπό το βάρος της πρώτης με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γενικής απεργίας, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καλείται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας (πιθανότατα την Παρασκευή) τις τελικές του προτάσεις για το ασφαλιστικό. Το μείγμα περικοπών-εισφορών που απαιτείται προκειμένου το νέο μοντέλο να οδηγήσει δημοσιονομικά και αναλογιστικά σε ένα βιώσιμο σύστημα προβάλλεται αυτές τις ημέρες και στα επιμέρους ταμεία, καθώς ήδη έχουν γίνει οι μετρήσεις (αναλογιστικές και δημοσιονομικές) στα βασικά ταμεία, ήτοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
Στην πράξη, μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει μια δύσκολη μεταρρύθμιση που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στο σύνολο της κοινωνίας αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Το μείγμα είναι εκρηκτικό καθώς οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης, στο ύψος των εισφορών, στην εθνική και αναλογική σύνταξη, καθώς και στην ενοποίηση ταμείων οδηγούν σε μειώσεις που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, εκτιμάται όμως ότι μπορεί να αγγίξουν και το 20% σε ορισμένες περιπτώσεις (για κύριες και επικουρικές συντάξεις).
«Κλειδί» τόσο για τις επερχόμενες μειώσεις συντάξεων όσο και για τις μελλοντικές θεωρείται το ποσοστό αναπλήρωσης που θα αποφασιστεί, με τους δανειστές να πιέζουν για συνολικό ποσοστό που να μην υπερβαίνει το 56% (48% για τις κύριες και 8% για τις επικουρικές). Μάλιστα, από το ύψος του τελικού ποσοστού θα κριθεί και το εάν οι εκπρόσωποι των θεσμών αποδεχθούν την πρόταση του υπουργού Εργασίας για Εθνική Σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς το μνημόνιο προβλέπει το αντίθετο.