Τράπεζες: Την... Κυριακή θα ξέρουν!

Γιατί είναι κομβικής σημασίας η αναγνώριση δράσεων μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών. Οι προσδοκίες, η στάση του SSM και πώς θα επιδράσουν οι αποφάσεις στο κλίμα, στη μηχανική και στο αποτέλεσμα των ιδιωτικών τοποθετήσεων. Τα κρίσιμα ντεσού για ιδιώτες.

Τράπεζες: Την... Κυριακή θα ξέρουν!

Την Κυριακή θα ξέρουν οι τράπεζες το ύψος των τελικών κεφαλαιακών τους αναγκών και επομένως τα ποσά που θα πρέπει να αναζητήσουν από ιδιώτες επενδυτές, μέσω των ιδιωτικών τοποθετήσεων, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 13 ή το αργότερο 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) έθεσαν ως όριο για την οριστικοποίηση του pricing το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την επόμενη Παρασκευή ή το αργότερο το Σάββατο, θα έχουν ολοκληρωθεί οι ιδιωτικές τοποθετήσεις.

Ήδη, η Πειραιώς άνοιξε τον χορό και ακολουθούν Alpha, Eurobank και Εθνική. Συνολικά οι τέσσερις τράπεζες θα επιδιώξουν να αντλήσουν από τις ιδιωτικές τοποθετήσεις κατ' ελάχιστον 4,4 δισ. ευρώ (σ.σ. συνυπολογιζομένων και των αποτελεσμάτων ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού, αν χρειασθεί) και κατά μέγιστο, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, περίπου 8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ποσό, αν συνυπολογισθεί ότι πρέπει να συγκεντρωθεί μέσα σε ελάχιστες ημέρες, με τα βιβλία προσφορών να τρέχουν ταυτόχρονα, απευθυνόμενα στους ίδιους πάνω-κάτω επενδυτές. Αν σε αυτά προστεθούν οι επιφυλάξεις για τη χώρα, αλλά και οι εκκρεμότητες από την πρωτόγνωρη μηχανική της ανακεφαλαιοποίησης, το εγχείρημα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.

Οι προϋποθέσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά, αν SSM και DG Comp δώσουν ένα ακόμη χέρι βοηθείας, χαλαρώνοντας τα αυστηρά κριτήρια που έχουν θέσει για τις δράσεις μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών, που θα περιλαμβάνουν τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σήμερα λήγει η προθεσμία κατάθεσης από τις τράπεζες των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης, τα οποία θα εγκριθούν την Κυριακή.

Μείωση έως και 3,6 δισ. των αναγκών από τις δράσεις μετριασμού

Κορμό των capital plans αποτελούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι δράσεις ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού.

Συμπληρωματικά, όμως, οι τράπεζες θα καταθέσουν και επιπρόσθετες ενέργειες μετριασμού των κεφαλαιακών τους αναγκών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής κινήσεις:

- θετικές διαφορές από τα προ προβλέψεων κέρδη 9μήνου ή από την αποτίμηση κρατικών ομολόγων, σε σχέση με αυτές που υπολόγισε στο δυσμενές σενάριο ο SSM.

- δυνατότητα πρόσθετης αναγνώρισης προσωρινών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA), λόγω της αύξησης του Common Equity Tier I από την τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση.

- υψηλότερα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων (π.χ. θυγατρική Πειραιώς στην Αίγυπτο), ή οι ώριμες συναλλαγές που μπορούν να προσμετρηθούν (NBGI).

Συνολικά ο λογαριασμός των κεφαλαιακών αναγκών θα μπορούσε να μειωθεί, σύμφωνα με αναλυτές, κατά περίπου 3,6 δισ. ευρώ.

Ανυποχώρητη η στάση του SSM

Ερωτηματικό παραμένει αν θα δοθεί παράταση στην Εθνική προκειμένου να προσκομίσει έτοιμη συναλλαγή για την πώληση του συνόλου της Finansbank, κίνηση που από μόνη της θα μπορούσε να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας κατά τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η Εθνική προχωρά στην ανακεφαλαιοποίησή της χωρίς να υπολογίζει προς το παρόν ότι ο SSM θα συνυπολογίσει στις δράσεις μετριασμού την πώληση της τουρκικής θυγατρικής.

Το κλίμα, πάντως, που προκύπτει από τις εποπτικές αρχές είναι ότι δεν θα χαλαρώσουν τα αυστηρά κριτήρια, τα οποία έχουν τεθεί για τις ενέργειες μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών. Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες, ο λογαριασμός θα μειωθεί μεν την προσεχή Κυριακή, όχι όμως σε καθοριστικό βαθμό, τουλάχιστον για όλες τις τράπεζες.

«Κλειδί» το ύψος των ΑΜΚ για τους επενδυτές

Οι αποφάσεις του SSM και της DG Comp είναι κρίσιμες καθώς θα καθορίσουν το τελικό ύψος των ΑΜΚ και επομένως των ιδιωτικών τοποθετήσεων, εξέλιξη που θα αποτελέσει «κλειδί» για τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν τις ιδιωτικές τοποθετήσεις οι επενδυτές.

«Οι τράπεζες θέλουν οι ιδιωτικές τοποθετήσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες. Αν το πετύχουν, οι μηχανισμοί της αγοράς θα δουλέψουν υπέρ τους», σημειώνει στο Euro2day.gr στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

«Σε μια ιδιωτική τοποθέτηση που αποσκοπεί να συγκεντρώσει κεφάλαια μεταξύ 1 με 1,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών, είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί κλίμα», συμπληρώνει, καθώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός της υποβολής υψηλότερων προσφορών υπό τον φόβο της υπερκάλυψης.

Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει αφενός στην ποιότητα των προσφορών που θα γίνουν δεκτές και επομένως τη συμπεριφορά της μετοχής μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης και αφετέρου, στην καλύτερη τιμολόγηση της έκδοσης.

Αν, για παράδειγμα, στη Eurobank, αναγνωρισθούν δράσεις μετριασμού της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, η ΑΜΚ αναπροσαρμόζεται στο 1,7 δισ. Η τράπεζα αποκτά την ευχέρεια να φιλτράρει την ποιότητα των επενδυτών στο book building και αν χρειασθεί να αποδεχθεί προσφορές έως και 1 δισ. ευρώ, μια και υπάρχει η εφεδρεία του LME που μπορεί να προσθέσει έως 887 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα θα είναι τα οφέλη για την Alpha, η οποία διαθέτει ενσώματα ίδια κεφάλαια 6,57 δισ. ευρώ και λογιστική αξία 0,51 ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία δικαιολογούν η τιμή διάθεσης να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 0,3% της λογιστικής αξίας.

Αν, όμως, ο SSM επιμείνει στα αυστηρά κριτήρια για τις ενέργειες μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών και οι ΑΜΚ παραμείνουν μεγάλες, υπάρχει ισχυρή περίπτωση να επικρατήσει η διάθεση των επενδυτών να τοποθετηθούν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή προς λογιστική αξία.

Ο άγνωστος Χ των προνομιούχων μετοχών

Κρίσιμος παράγοντας είναι επίσης η τύχη των προνομιούχων μετοχών. Αν μετατραπούν υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές επιδεινώνεται το p/bv, καθώς το ΤΧΣ παίρνει νέες μετοχές στην τιμή διάθεσης της ΑΜΚ και επομένως ακόμη και αν το ποσό που μετατραπεί είναι χαμηλότερο της ονομαστικής αξίας (σ.σ. εκτιμάται κούρεμα 50%), ο αριθμός των κοινών μετοχών θα είναι υψηλός.

Αν μια τράπεζα καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών από ιδιώτες και δεν ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για το burden sharing, οι προνομιούχες μετοχές παραμένουν άθικτες και οι επενδυτές θα πρέπει να προϋπολογίσουν ένα μελλοντικό dilution από τη μετατροπή τους σε κοινές έως το 2018, καθώς δύσκολα οι τράπεζες θα βρουν τα κεφάλαια για να τις αποπληρώσουν.

Ως εκ τούτου ο επενδυτής θα πρέπει να προσεγγίσει την ΑΜΚ, σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων, έχοντας κατά νου και έναν πρόσθετο άτυπο αριθμό μετοχών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Eurobank επικοινωνεί στους επενδυτές την πρόθεσή της να εξοφλήσει εντός του 2016 τις προνομιούχες, εφόσον τώρα πετύχει να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών από ιδιώτες.

Ο κίνδυνος υψηλής προσφοράς όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση

Έναν άτυπο αριθμό μετοχών θα πρέπει να υπολογίζουν οι επενδυτές και στην περίπτωση που υποχρεωθούν κάτοχοι junior και senior τίτλων να πάρουν κοινές μετοχές, είτε ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs), είτε επειδή ενεργοποιήθηκε το burden sharing.

«Υπάρχουν funds που κατέχουν senior bonds και τα οποία δεν μπορούν εκ του κανονισμού επενδύσεων να διακρατήσουν μετοχές. Αυτά θα πρέπει να υπολογίζονται ως βέβαιοι πωλητές κατά τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης», σημειώνει διευθύνων σύμβουλος ΑΕΠΕΥ λέγοντας ότι ήδη οι book runners έχουν προετοιμαστεί να πάρουν πάνω τους τις παραπάνω μετοχές, τις οποίες θα διαθέσουν με private placement ή στην αγορά τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης.

Κίνδυνος εκδήλωσης προσφοράς κατά τις πρώτες συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών υπάρχει και από όσους τοποθετήθηκαν ευκαιριακά στα χαμηλά επίπεδα τιμών που είχαν junior και senior τίτλοι ,ποντάροντας στις προτάσεις ανταλλαγής που τελικώς κατέθεσαν οι τράπεζες.

«Αυτός που αγόρασε ομόλογο υψηλής διαβάθμισης μιας τράπεζας στο 50% της ονομαστικής αξίας και το ανταλλάσει με μετοχές στο 100%, στην τιμή που θα προκύψει από το book building έχει κλειδώσει μια υπεραξία 50% που θα σπεύσει πιθανότατα να την κατοχυρώσει», εκτιμά έμπειρος διαχειριστής ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v