Η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, η εγκατάσταση-αδειοδότηση επιχειρήσεων/δραστηριοτήτων, τα αναπτυξιακά κίνητρα, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η φορολογία, αλλά και οι εισφορές και οι λοιπές επιβαρύνσεις, εξακολουθούν να αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις επιχειρήσεις. Αυτό προκύπτει από την 4η Πανελλαδική Έρευνα του Παρατηρητηρίου για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον που παρουσιάστηκε την Πέμπτη το πρωί στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις επενδύσεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον που διοργανώνει ο ΣΕΒ.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης μεταξύ 2015 και 2014 επιδεινώθηκε κατά 2,3%, κατά 13,5% τα αναπτυξιακά κίνητρα, κατά 5,3% η φορολογία. Σημαντική επιδείνωση κατεγράφη στον έλεγχο και στην εποπτεία (-13,3%), στο εταιρικό δίκαιο (-8,8%) και στις δημόσιες συμβάσεις (-8,3%).
Την ίδια ώρα, οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία συνεχίζουν να αποτελούν το σημαντικότερο οριζόντιο πρόβλημα. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και στην τρίτη θέση οι διαφοροποιήσεις στον τρόπο ερμηνείας της νομοθεσίας από τις δημόσιες υπηρεσίες. Σημαντικά προβλήματα προκύπτουν με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας του ΣΕΒ και από την ανεπαρκή κατάρτιση των υπαλλήλων και την ανεπάρκεια των υποδομών.
Ωστόσο υπάρχει και ένας Δημόσιος Φορέας ο οποίος παραμένει αποτελεσματικός και δεν είναι άλλος από τα ΚΕΠ. Βέβαια τα ΚΕΠ απ' ό,τι φαίνεται και από την έρευνα του ΣΕΒ, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και αυτό γιατί η ικανοποίηση από την ποιότητα των Δημόσιων Φορέων (2015 και 2014) παραμένει χαμηλά από τις πολεοδομίες, τα υπουργεία, τους δήμους, την εφορία, την αποκεντρωμένη διοίκηση, τα τελωνεία και την αυτοδιοίκηση.
Εν κατακλείδι, μεταξύ 2014 και 2015, με βάση πάντα την έρευνα του ΣΕΒ κατεγράφη επιδείνωση του Δείκτη Συνολικής Ικανοποίησης των επιχειρήσεων κατά 2 μονάδες και μετατόπιση στην περιοχή χαμηλής ικανοποίησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, ο βασικός Δείκτης Ευκολίας επιχειρηματικής δράσης που παρακολουθεί διαχρονικά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το 2015 μειώθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014.
Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Χάρης Κυριαζής, σύμβουλος διοίκησης του ΣΕΒ, παρουσίασε τον απολογισμό του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ και ανακοίνωσε τη δημιουργία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ανέφερε πως η πρωτοβουλία του ΣΕΒ να ανοίξει τον διάλογο για θέματα ζωτικής σημασίας για την επιχειρηματικότητα ξεδιπλώνεται σε μια περίοδο όπου η ανάγκη βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αποκατάστασης της λειτουργίας της οικονομίας και προσέλκυσης νέων επενδύσεων αποτελεί επιτακτική προτεραιότητα. «Όσο δεν γίνονται παραγωγικές επενδύσεις, όσο δεν βελτιώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον, όσο η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά με υπερφορολόγηση αντί για εξορθολογισμό δαπανών, η οικονομία δεν θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης», τόνισε και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως από τις οργανωμένες επιχειρήσεις, η Ελλάδα δεν θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης».