Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν δεχόμαστε παράλογες απαιτήσεις για τους πλειστηριασμούς

Το προσφυγικό με τη διαπραγμάτευση συνέδεσε ο Αλ. Τσίπρας. Δεν είναι δυνατόν η χώρα να δέχεται παράλογες πιέσεις για τους πλειστηριασμούς, όταν δημιουργεί υποδομές φιλοξενίας για πρόσφυγες, είπε. Θα μεταφέρω τα κρίσιμα θέματα στις Βρυξέλλες, είπε ο Μ. Σουλτς. Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη για το προσφυγικό, τόνισε.

Τσίπρας: Δεν δεχόμαστε παράλογες απαιτήσεις για τους πλειστηριασμούς

Η συζήτηση με τον Μάρτιν Σουλτς ήταν ειλικρινής και παραγωγική, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είπαμε σήμερα για το θέμα των προσφυγικών ροών και την τραγωδία στο Αιγαίο. Η κατάσταση καθιστά επιτακτική την κοινή ευρωπαϊκή συνεργασία, για να πραστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της. Είμαστε μια χώρα εμπροσθοφυλακής στην προσφυγική κρίση. Αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε στο εσωτερικό μια ανθρωπιστική κρίση, υπογράμμισε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι δραματικές διαστάσεις του προβλήματος αποδεικνύουν πως πρέπει να κινηθούμε με πιο γρήγορους ρυθμούς. Σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να οργανώσουμε τη διαδικασία της μετεγκατάστασης των προσφύγων, να στηρίξουμε ενεργά τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για την εξάρθρωση των δουλεμπόρων.

Στηρίζουμε μια διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στις χώρες προορισμού.

Σύντομα θα εγκαινιάσουμε το πρώτο κέντρο ταυτοποίησης στη Μυτιλήνη.

Την ίδια στιγμή όμως που οι νησιώτες ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά. Την ίδια στιγμή που δημιουργούμε υποδομές φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, δεχόμαστε πιέσεις και παράλογες απαιτήσεις για τα κόκκινα δάνεια. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί παράλογες απαιτήσεις για την άρση προστασίας της α' κατοικίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης, συμπλήρωσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι συζητήθηκε η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμμετάσχει στα όργανα ελέγχου και αξιολόγησης του προγράμματος της Ελλάδος.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης, αναδεικνύουν πόσο ανόητοι ήταν κάποιοι που είχαν ετοιμάσει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το καλοκαίρι. Αν μάλιστα επιμένουν σε αυτά τα σχέδια περί Grexit, δεν είναι απλά ανόητοι αλλά και επικίνδυνοι, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Μ. Σουλτς χαρακτήρισε ενθαρρυντική ένδειξη την πρώτη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων στο Λουξεμβούργο.

Δεν πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των χωρών που θα δεχθούν πρόσφυγες στη διαδικασία μετεγκατάστασης. Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, είτε με κονδύλια, είτε με άλλο τρόπο, σημείωσε.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια πρόκληση άνευ προηγουμένου. Η Ελλάδα πλήττεται από την κρίση σε μια περίοδο οικονομικών και δημοσιονομικών δυσκολιών.

Όπως τόνισε ο κ. Σουλτς, σημείωσα με προσοχή τα θέματα που τέθηκαν κατά την πρωινή σύσκεψη, όπως το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, και θα τα μεταφέρω στις Βρυξέλλες, στους συνομιλητές μου. Είναι δίκαια τα αιτήματά σας, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δήλωσε πως μια υποψήφια προς ένταξη χώρα θα πρέπει να σέβεται πλήρως τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράληλα επεσήμανε πως είναι σε επαφή με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ για το ζήτημα της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v