Πάνω στην... ανατολή του ηλίου, στις 7 π.μ., έγινε η εν Αθήναις συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Κι αυτό διότι οι δυο τους, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, επέλεξαν να παραυρεθούν στην αναχώρηση από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» των πρώτων 30 προσφύγων που έλαβαν άσυλο, με προορισμό το Λουξεμβούργο.
Η κίνηση είναι συμβολική, για να φανεί ότι αρχίζει να κινείται ο μηχανισμός εγκατάστασης προσφύγων σε χώρες της ΕΕ, όπως αποφασίσθηκε στην τελευταία μίνι Σύνοδο Κορυφής.
Ηρθαν 600.000, φεύγουν 30...
Οι αριθμοί βεβαίως τρομάζουν, καθώς σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο εισήλθαν στη χώρα μας 600.000 άτομα, μόνο κατά το τρέχον έτος, οπότε η πανηγυρική αναχώρηση 30 εξ αυτών δεν μπορεί παρά να προκαλεί εύλογες ανησυχίες για τους ρυθμούς χελώνας της ΕΕ.
Η έλευση του κ. Σουλτς ανεβάζει το προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας. Μία πρώτη γεύση των διαθέσεών του θα δοθεί στις 10.30 π.μ. σήμερα, στις κοινές δηλώσεις που θα κάνει με τον κ. Τσίπρα.
Θεωρείται δεδομένο ότι θα αναδείξει την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των hot spots στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (σ.σ. μένει να φανεί εάν επιμείνει, με τη σειρά του, στις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες, όπως έκανε προ ημερών ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φ. Β. Στάινμαγερ).
Εξίσου δεδομένη θεωρείται η ελληνική άρνηση, όπως και η επισήμανση για την ανάγκη δημιουργίας κέντρων υποδοχής-ταυτοποίησης στο τουρκικό έδαφος, ως της μοναδικής λύσης για να περιορισθούν οι προσφυγικές ροές προς τον ελληνικό-ευρωπαϊκό χώρο.
Για αύριο έχει προγραμματισθεί η επίσκεψη των κυρίων Τσίπρα και Σουλτς σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου (με πρώτο την Μυτιλήνη), προκειμένου να διαπιστώσει ο δεύτερος το μέγεθος το προβλήματος -αν και ο ίδιος θέλει να «επιθεωρήσει» τους χώρους που έχουν επιλεγεί για τα hot spots.
Εναλλακτικές για τον φράκτη
Θέμα αφαίρεσης του φράκτη στον Εβρο η κυβέρνηση δεν προτίθεται να θέσει (όπως επανέλαβε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά τον υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα), συνιστώντας, μάλιστα, στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ «να μη χάνει το δάσος κοιτώντας το δένδρο».
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «εναλλακτικές λύσεις που συζητούνται», χωρίς να τις κατονομάσει: «Αυτή τη στιγμή επείγει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινής ευθύνης που θα περιλαμβάνει συνεννόηση με την Τουρκία και με τις βαλκανικές χώρες, ώστε να αποκατασταθεί η ασφαλής και συνεχής ροή των προσφύγων προς τα εκεί που θέλουν να πάνε», είπε.
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν, πάντως, ότι μία σημαντική "εναλλακτική" παραμένει η ελεγχόμενη δίοδος από τον φράκτη, επειδή προϋποθέτει τη δημιουργία hot spot στην τουρκική πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση, η προειδοποίηση της Ανγκελα Μέρκελ (σ.σ. απευθυνόμενη στο γερμανικό κοινό αλλά για να την ακούσουν όλοι...) περί κινδύνου ακόμη και ένοπλων συγκρούσεων στα Βαλκάνια λόγω προσφυγικού (!) δεν πέρασε απαρατήρητη και θα αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την επίσπευση των κοινά αποδεκτών λύσεων.
Και λίγο..."χαλάρωση"
Πέραν τούτων, το Μαξίμου θα θεωρούσε... καλοδεχούμενη μία αναφορά του κ. Σουλτς στη χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος εξαιτίας του προσφυγικού.
Οπως σημείωναν χθες κυβερνητικά στελέχη, εκκρεμεί η αποδοχή της πρότασης Τσίπρα να προστεθεί το Ευρωκοινοβούλιο στο κουαρτέτο και να γίνει ο πρώτος εκλεγμένος (από τους Ευρωπαίους πολίτες στους οποίους λογοδοτεί) "θεσμός" παρακολούθησης του προγράμματος.
Ικανοποίηση για Μοσκοβισί
Το κυβερνητικό επιτελείο πάντως αποτίμησε "πολύ θετικά" τις χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα.
Οπως λένε, η αναφορά του στις "βελτιώσεις" που πρέπει να γίνουν (σ.σ. στο πρόγραμμα) και, κυρίως, η θέση του ότι η λύση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, ήταν «η καλύτερη συμβολή στην πολιτική διαπραγμάτευση που έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός γι' αυτό το καυτό θέμα».
Το ίδιο και η πεποίθηση που εξέφρασε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς εντός χρονικών ορίων...