Επί ποδός βρίσκεται από χθες το κυβερνητικό επιτελείο, για να κλείσει σχετικά ομαλά «το 15νθήμερο της φωτιάς» που άνοιξαν προαπαιτούμενα, κόκκινα δάνεια και προσφυγικό.
Χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε κυβερνητική σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή, με βασικά θέματα: τη σημερινή έλευση του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, την ψηφοφορία στη Βουλή την Παρασκευή επί του πολυνομοσχεδίου για τα εκκρεμούντα προαπαιτούμενα (σ.σ. διαφωνούν οι ΑΝΕΛ με τη φορολόγηση της εγχώριας μπίρας), την κατάληξη (επιτέλους...) στα ισοδύναμα για την αποφυγή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και την εξέλιξη του προσφυγικού προβλήματος.
Αποφάσεις δεν ελήφθησαν, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος το απόγευμα (5.30 μ.μ.) στο Μαξίμου τον κ. Μοσκοβισί, θα θέσει θέμα πολιτικής λύσης για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Το Μαξίμου προσδοκά σε μία θετική ανταπόκριση, καθώς επιμένει να διαμηνύει πως δεν θα δεχτεί την πρόταση του «κουαρτέτου» που περιλαμβάνει εξαιρετικά χαμηλά όρια αντικειμενικής αξίας και ετήσιου εισοδήματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Δέσμη προτάσεων» για αποτροπή πλειστηριασμών
Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, μίλησε για «δέσμη προτάσεων» που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη «κοινωνικά κριτήρια που συναρτούν τον ρυθμό αποπληρωμής από το εισόδημα».
Πρόσθεσε δε, ότι «θα συσταθεί ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, με απόλυτο σεβασμό στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων», ενώ βασική επιδίωξη είναι οι λύσεις να βρεθούν «εντός του τραπεζικού συστήματος».
Ειδικά για τις εταιρικές οφειλές, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση «για την ενίσχυση της εξωδικαστικής διευθέτησης εταιρικών οφειλών με τη βελτίωση του ν. 4307/2014, ώστε να καταστεί πιο λειτουργικός».
Επίσης, ότι εκπονούνται μελέτες για την εφαρμογή συνολικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία, όπως είπε, είναι άμεσα συνυφασμένα με την ανακεφαλαιοποίηση και συνεπώς εντάσσονται στην τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
«Φως» από τον Ντάισελμπλουμ
Το κυβερνητικό επιτελείο, αντιθέτως, δεν περιμένει από τον κ. Μοσκοβισί να υιοθετήσει δημοσίως και επισήμως τη θέση για χαλάρωση του προγράμματος λόγω προσφυγικού (λόγω της ιδιότητάς του ως Επιτρόπου Οικονομικών).
Για το θέμα αυτό πάντως, που «καίει» την Αθήνα, αξιολογήθηκε θετικά η χθεσινή δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή η ΕΕ οφείλει να λάβει υπόψη της τις συνέπειες της κρίσης από το προσφυγικό στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της.
Ο Τσίπρας στην Τουρκία
Ετσι κι αλλιώς, το προσφυγικό εκτινάσσεται εκ των πραγμάτων στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Τουρκία μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίον συνεχάρη χθες τηλεφωνικά για την εκλογική νίκη του κόμματός του.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα αναδείξει στον ομόλογό του την ανάγκη άμεσης δημιουργίας hot spots στο τουρκικό έδαφος, προκειμένου να «φρενάρουν» οι προσφυγικές ροές προς το Αιγαίο.
Δεν αποκλείεται να αναδείξει το θέμα του φράκτη στον Εβρο, δηλαδή της «ελεγχόμενης διόδου» προσφύγων που όμως, όπως έχει αναφέρει το Euro2day.gr, θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στην τουρκική πλευρά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μία τέτοια πρόταση αποσκοπεί αφενός στη μείωση της διακίνησης μέσω θαλάσσης και, αφετέρου, στη μεγαλύτερη πίεση προς την Τουρκία να δημιουργήσει hot spot στη δική της πλευρά στον Εβρο.
Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που φτάνει στην Αθήνα την Τετάρτη.
Οπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι κύριοι Σουλτς και Τσίπρας θα επισκεφθούν την Πέμπτη τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου (το ένα θα είναι σίγουρα η Μυτιλήνη), ενώ την Τετάρτη θα παρευρεθούν στην «τελετή αναχώρησης» από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» των πρώτων 30 προσφύγων με προορισμό το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της συμφωνίας μετεγκατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τελετή καθαρά συμβολική, φυσικά, αφού οι 30 αναχωρήσεις μπροστά στις δεκάδες χιλιάδες αφίξεις δεν είναι ούτε σταγόνα στο Αιγαίο...