Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Οι κινήσεις μετά το stress test

Τα επιμέρους πλεονεκτήματα αναμένεται να αξιοποιήσουν οι τέσσερις τράπεζες στο κυνήγι της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Ορισμένες θα ζητήσουν από την αγορά το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, αποφεύγοντας την κρατική βοήθεια. Εκτιμήσεις ότι οι ξένοι θα βάλουν συνολικά κοντά στα 6 δισ. ευρώ.

Τράπεζες: Οι κινήσεις μετά το stress test

Την αισιοδοξία τους για την επιτυχία των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου εκφράζουν τα υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test που έδειξε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 14,4 δισ. ευρώ στο δυσμενές και σε 4,4 δισ. στο βασικό σενάριο. Δεν αποκλείεται έτσι ορισμένες εκ των τραπεζών να ζητήσουν -μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα διενεργήσουν- να καλυφθεί το σύνολο της κεφαλαιακής τους ανάγκης.

Βαρόμετρο, το οποίο θα κρίνει επί της ουσίας, το μέγεθος του ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτελεί η αποσαφήνιση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, με αιχμή το μείγμα –cocos και κοινές μετοχές – της κρατικής ενίσχυσης.

Οι όροι αναμένεται να ξεκαθαρισθούν την Κυριακή με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, οι πληροφορίες του Euro2day.gr επιμένουν ότι το μείγμα κλειδώνει με την αναλογία 75% cocos και 25% κοινές μετοχές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις έως σήμερα παρουσιάσεις τους στους ξένους επενδυτές οι τραπεζίτες πρόκριναν το σενάριο πως το κρίσιμο μείγμα της κρατικής ενίσχυσης θα διαμορφώνονταν στο 70%-80% cocos και 20%-30% κοινές μετοχές.

Πλάνα και αυξήσεις κεφαλαίου

Επισήμως οι τέσσερις τράπεζες, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, έχουν διορία έως την 6 Νοεμβρίου να υποβάλλουν στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα capital plans κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων.

Ανεπισήμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν γνώση των capital plans και ήδη έχουν δώσει το πράσινο φως και επομένως οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες για να βγουν στην αγορά με στόχο την άντληση ξένων κεφαλαίων. Μάλιστα, οι αυξήσεις κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ξένων είναι θερμό και οι τέσσερις τράπεζες θα σηκώσουν ιδιωτικά κεφάλαια κοντά στην περιοχή των 5,5-6 δισ. ευρώ, υψηλότερα δηλαδή από τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 4,4 δισ. ευρώ που προέκυψαν από το βασικό σενάριο της άσκησης των stress tests.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που μετρούν οι ελληνικές τράπεζες, προς την κατεύθυνση μείωσης των αναγκών, συμπεριλαμβάνονται, πλην των πωλήσεων θυγατρικών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και, τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα από τις δημόσιες προτάσεις με στόχο την επαναγορά διαφόρου τύπου ομολογιών.

Η μεγαλύτερη πρόκληση

Τα ποιοτικά στοιχεία των stress tests αναδεικνύουν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες τα επισφαλή δάνεια, τα οποία γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Το ζήτημα των δανείων αναμένεται να απασχολήσει άμεσα το τραπεζικό σύστημα με στόχο την εφαρμογή τρόπων ενεργής διαχείρισης των κόκκινων και προβληματικών χορηγήσεων. Η έκθεση κατηγοριοποίησης των επισφαλών δανείων που διεξήγαγε η Blackrock σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι έτοιμη και αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για την διαδικασία ξεκαθαρίσματος των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Πως αναλύεται το AQR

Η Alpha Bank εμφανίζει τις μικρότερες πρόσθετες προβλέψεις με βάση την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (1,74 δισ.) και ακολουθεί η Eurobank με (2,18 δισ. ευρώ).

Η Εθνική με 2,46 δισ. ευρώ πλήττεται κυρίως λόγω της αυξημένης έκθεσης στο Δημόσιο ενώ η Πειραιώς με 3,21 δισ. λόγω του μεγάλου χαρτοφυλακίου χορηγήσεων που διαθέτει. Ως αποτέλεσμα του AQR το μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα (Non Performing Exposure NPEs) των τραπεζών αυξάνεται κατά 7,1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το ποσοστό των NPEs επί του συνόλου των χορηγήσεων να αυξάνεται από το 45,1% στο 48,6%. Ο δείκτης κάλυψης μετά το σχηματισμό των σχετικών προβλέψεων θα ανέλθει στο 49,6% από 44,3%.

Ο λογαριασμός

Το ύψος των αναγκών στο βασικό σενάριο για την Alpha Bank διαμορφώθηκε στα 263 εκατ. ευρώ και 2,743 δισ. ευρώ στο δυσμενές. Η τράπεζα είχε τις καλύτερες επιδόσεις, τόσο στο βασικό σενάριο, όσο και στο αποτέλεσμα του AQR.

Χαμηλός είναι ο λογαριασμός των αναγκών του βασικού σεναρίου για την Eurobank που διαμορφώθηκε στα 339 εκατ. ευρώ ενώ στο δυσμενές φθάνει τα 2,122 δισ. ευρώ και αποτελεί την καλύτερη επίδοση της αγοράς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους για το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, δηλαδή για τα 2,1 δισ. ευρώ χωρίς να προσφύγει στο κουμπαρά της κρατικής βοήθειας.

Το ύψος των αναγκών στο βασικό σενάριο για την τράπεζα Πειραιώς διαμορφώθηκε 2,213 δισ. ευρώ και στα 4,933 δισ. ευρώ για το δυσμενές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τράπεζα φέρεται ότι έχει εξασφαλίσει την κάλυψη, τουλάχιστον, των βασικών της αναγκών με ιδιωτικά κεφάλαια.

Στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας οι ανάγκες στο βασικό σενάριο διαμορφώνονται στα 1,576 δισ. ευρώ και 4,602 δισ. ευρώ στο δυσμενές. Βασικό ατού της τράπεζας αποτελεί η Finansbank, η δρομολογημένη πώληση της οποίας, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της θέση και θα τονώσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι το έσοδο από την Finansbank θα περάσει στο ταμείο της Εθνικής αρχές του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v