Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει το Τραπεζικό, ανοίγει το Ασφαλιστικό

Στη Βουλή σήμερα τα νομοσχέδια για τις εκκρεμότητες των προαπαιτουμένων και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ψήφιση-εξπρές για το δεύτερο. Την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει για το νέο Ασφαλιστικό ο Γ. Κατρούγκαλος. Αφιξη του Γερμανού ΥΠΕΞ Στάινμαγερ για το προσφυγικό.

Κλείνει το Τραπεζικό, ανοίγει το Ασφαλιστικό

Με τις ημερομηνίες να πιέζουν ασφυκτικά και την κοινωνική ανοχή να εμφανίζει σημάδια "κόπωσης", η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη "να τραβήξει το τσιρότο", κατά την αμερικανική έκφραση. Για τον λόγο αυτό, φέρνει σε μία ημέρα, σήμερα, δύο νομοσχέδια στη Βουλή (για προαπαιτούμενα, ανακεφαλαιοποίηση) και ανοίγει επισήμως τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό σε κομματικό επίπεδο, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλληλουχία των υποχρεώσεων δεν αφήνει ανάσα. Όσο η υποδόση των 2 δισ. δεν εκταμιεύεται (σ.σ. αρνητικά είναι τα μηνύματα από το ΕuroWorking Group που συνεδριάζει σήμερα), τόσο καθυστερούν παροχές προς τους αδυνάμους, όπως τα οικογενειακά επιδόματα, εγείροντας φόβους «για την αντοχή του εσωτερικού (κοινωνικού) μετώπου».

Για να εκταμιευθούν τα 2 δισ. όμως πρέπει να κλείσει ολόκληρο το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων -κυρίως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα κόκκινα δάνεια.

Το πολυνομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες των προαπαιτουμένων θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή χωρίς αυτά τα δύο, μείζονος σημασίας, στοιχεία. Κι αν για τα κόκκινα δάνεια (σ.σ. με έμφαση στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας) μοιάζει πιθανότερη η εφαρμογή τους με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στο επόμενο δεκαήμερο, για τον ΦΠΑ γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να ενταχθεί η λύση ως προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο, πριν ξεκινήσει η συζήτησή του στη Βουλή.

Ψήφιση εξπρές

Δηλαδή, πριν από τη Δευτέρα, αφού πήρε προτεραιότητα «κατεπείγουσας ψήφισης» το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σ' αυτό, πέραν των παραπάνω λόγων, οδήγησε η ανάγκη να υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο όταν ανακοινωθούν (το Σάββατο) τα stress tests.

Οπερ, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι (πάλι) εξπρές, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή «Παρασκευή, ή το αργότερο το Σάββατο».

Στην Κουμουνδούρου ο Κατρούγκαλος

Κι ενώ σήμερα θα φτάνουν στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια, στην Κουμουνδούρου θα ξεκινά η συζήτηση για το νέο Ασφαλιστικό. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει το μεσημέρι με καλεσμένο τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση «για το πού βρίσκεται η προετοιμασία, ποια είναι τα προβλήματα, ποιες εναλλακτικές έχουν πέσει στο τραπέζι για την αντιμετώπισή τους».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει κάνει σαφές ότι το κόμμα δεν θα μείνει αμέτοχο σ' αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο διότι μέσω αυτού θα γίνει η «ζύμωση» με την κοινωνία, αλλά και διότι η «συνευθύνη» θα αποτρέψει επανάληψη «αντάρτικων» φαινομένων όπως εκείνων του... πρώτου κυβερνητικού οκταμήνου.
Από το πόσο... συννεφιασμένη θα είναι η σημερινή ενημέρωση-συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία θα φανεί ο βαθμός δυσκολίας του ασφαλιστικού εγχειρήματος.

Στάινμαγερ και Σουλτς διαδοχικά στην Αθήνα

Ολα αυτά θα εξελίσσονται παράλληλα με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις που ανέλαβε για το προσφυγικό.

Σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Στάινμαγερ αναμένεται να δείξει μεγάλη επιμονή στην ολοκλήρωση των hot spots στα νησιά, καθώς το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς να μπει φρένο στις προσφυγικές ροές, λόγω των αυξανόμενων αντιδράσεων στη Γερμανία για την εκεί εγκατάσταση προσφύγων.

Την επόμενη εβδομάδα θα καταφθάσει (για τον ίδιο λόγο) και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα «εποπτεύσει» τα έργα σε δύο, τουλάχιστον, νησιά του Αιγαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v