Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hedge funds και distress funds κάνουν παιχνίδι στην Ελλάδα

Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις για να δημιουργηθεί μακροπρόθεσμο επενδυτικό ενδιαφέρον τονίζει ο Σ. Αναστασόπουλος του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Ο κίνδυνος μεταφοράς έδρας σε γειτονικές χώρες και το ενδιαφέρον των distress και hedge funds.

Hedge funds και distress funds κάνουν παιχνίδι στην Ελλάδα

Ήταν 27 Νοεμβρίου του 2013 όταν ο πρόεδρος της Microsoft Κεντροανατολικής Ευρώπης Ντον Γκράνθαμ συναντούσε τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αντικείμενο εκείνων των επαφών ήταν μεταξύ των άλλων το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας για τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου υποστήριξης στην Αθήνα το οποίο θα παρείχε πολλαπλή υποστήριξη σε πελάτες της, στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή αγορά. Τελικά η Microsoft λόγω του επενδυτικού ρίσκου της χώρας, αποφάσισε δύο χρόνια μετά, σύμφωνα με στελέχη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη βάση στη Ρουμανία.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας η οποία αποφασίζει να μεταβάλει τα επενδυτικά της σχέδιά. Άλλωστε αυτό δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα της χώρας. Το μεγαλύτερο πέρα από την επενδυτική ανομβρία είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Σίμο Αναστασόπουλο το γεγονός ότι η χώρα έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

"Είμαστε πλέον όχι στο παρά πέντε αλλά και στο και πέντε" όπως είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους. Αποτέλεσμα ένα νέο κύμα αποεπένδυσης να βρίσκεται προ των πυλών. Σύμφωνα με τον ίδιο αρκετές εταιρείες μέλη του Συνδέσμου, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την έδρα ή και τις εγκαταστάσεις στους σε γειτονικές χώρες όπως στην Κύπρο, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, που είναι περισσότερο φιλικές φορολογικά.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Σίμο Αναστασόπουλο "παραμένει ακριβή, με βάση επενδυτικά κριτήρια.» Και αυτό γιατί το ρίσκο παραμένει υψηλό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές οι οποίοι εξακολουθούν να μιλάνε για Grexit.

Ο ίδιος δεν βλέπει στην παρούσα φάση να έρχεται κάποιος επενδυτής να επενδύσει στη χώρα πέρα από τα distress funds τα οποία ενδιαφέρονται για τα κόκκινα δάνεια, ενώ εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για το ποια ξένα funds θα τοποθετηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Εκτίμησε δε πως τα ξένα funds θα τοποθετηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση εφόσον τα χρήματα που θα ζητηθούν από τους ιδιώτες δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Για να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει από την πλευρά των επενδυτών θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, είπε ο ίδιος. Βασική προϋπόθεση σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο είναι η ελληνική πλευρά να δείξει δείγμα γραφής ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της τόσο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων για την απλοποίηση του επενδυτικού περιβάλλοντος, στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και στο μέτωπο της δημόσιας διοίκησης. Αν συμβεί αυτό, τότε ο κ. Αναστασόπουλος εκτιμά πως στα μέσα του 2016 θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Πάντως κάποιοι οικονομικοί τομείς της χώρας, αυτοί του τουρισμού και της ενέργειας, συνεχίζουν να κρατούν ζεστό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, έστω και αν αυτό το ενδιαφέρον στο κομμάτι της ενέργειας παραμένει σε επίπεδο προθέσεων.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το κομμάτι της ενέργειας, σύμφωνα με στελέχη του ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρεις αμερικανικούς ομίλους για τη δημιουργία τερματικού σταθμού και εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επίσης ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος εκτιμά πως αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ κατά τον επόμενο γύρο παραχώρησης των θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη, αλλά και για τη δημιουργία logistics centers στα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Εν τω μεταξύ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, ενώ σε λίγες εβδομάδες από σήμερα το Ελληνο-αμερικανικό επιμελητήριο θα πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριο του στο οποίο αναμένεται να δώσουν το παρόν οι επικεφαλής τουλάχιστον δέκα εκ των μεγαλύτερων hedge funds kai distress funds των ΗΠΑ. Πάντως η Ελλάδα παραμένει, έστω και χαμηλά, στη λίστα ενδιαφέροντος αμερικανικών κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v