Το «μαύρο σενάριο» μείωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έως και κατά 20% σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου αφενός να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του Μνημονίου για μείωση 1% του ΑΕΠ της συνταξιοδοτικής δαπάνης για το 2016, αφετέρου να ενσωματωθεί στις επερχόμενες μειώσεις και η υποχρέωση από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, επανέφερε στο προσκήνιο προτάσεις όπως η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση, με δεδομένες τις μνημονιακές της υποχρεώσεις, βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων στην καλύτερη περίπτωση, μεσοσταθμικά κατά 6,3%, ακουμπώντας όμως και τις παροχές κάτω από τα 1.000 ευρώ.
Η δέσμευση για υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ (με παράλληλη εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων που θα διατηρήσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή στο συμφωνημένο επίπεδο), παράλληλα με το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, που ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας ορίζει πάνω από το 4% του ΑΕΠ, ανεβάζει τον πήχη των περικοπών κοντά στο 20%.
Σε αυτό το γκρίζο ασφαλιστικό τοπίο, δεν είναι τυχαία η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι αναζητούνται εκτός από περικοπές, και άλλοι τρόποι-πόροι για την επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στην πράξη, το υπουργείο Εργασίας αναζητεί τρόπους περιορισμού των μειώσεων στις συντάξεις. Οι τρόποι αυτοί αναζητούνται, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, μεταξύ μέτρων όπως η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, η διασύνδεση ενός μέρους της γενικής φορολογίας απευθείας με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ταμείων, αλλά και η μεταφορά εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει πέσει η μερική ή ακόμη και ολική επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στο ύψος που ήταν το 2012, όταν και εφαρμόστηκε η πρώτη περικοπή της τάξης της 1,1 ποσοστιαίας μονάδας.
Στη συνέχεια, εφαρμόστηκε το 2014 και νέα περικοπή 3,9 μονάδων, 2,9 από τις εισφορές των εργοδοτών και 1,1 από αυτές των εργαζομένων.
Εξαιτίας της μείωσης των εισφορών εκτιμάται ότι τα έσοδα του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που διεύρυνε τα ελλείμματα του ταμείου.
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ακούν τη συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς για την ώρα να την έχουν απορρίψει. Στο παρελθόν βέβαια, κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση για αύξηση των εισφορών του ΙΚΑ κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.
Η πρόταση είχε απορριφθεί, καθώς θεωρήθηκε από τους δανειστές ως αντιαναπτυξιακή, που δημιουργεί αντικίνητρα για νέες επενδύσεις, καθώς το μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας θεωρείται ήδη πολύ υψηλό.
Μεταξύ των προτάσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας είναι η απευθείας διασύνδεση ενός μέρους της φορολογίας με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει και κάποιου είδους ειδικός φόρος που θα οδηγείται στο σύστημα. Παράλληλα, υπάρχει πρόταση για προώθηση ενός μέρους από τα αναμενόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, από το ΤΑΙΠΕΔ προς το ασφαλιστικό.
Οι προτάσεις αυτές έρχονται την ίδια στιγμή που όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, βρίσκονται στα χέρια του τα πρώτα στοιχεία από τους θεσμούς που αφορούν στην ποσοτικοποίηση των προωθούμενων αλλαγών, και προφανώς είναι άκρως ανησυχητικά ως προς το εύρος των απαιτούμενων περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.