Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Κλείδωσε» το τυρί για τους ιδιώτες

Μετοχική συνύπαρξη ιδιωτών με ΤΧΣ, αν μια τράπεζα δεν καλύψει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου των stress tests με κεφάλαια ιδιωτών, περιλαμβάνει ο νόμος της ανακεφαλαιοποίησης. Κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της DG Comp. Σύσκεψη με τεχνικά κλιμάκια για το νομοσχέδιο.

Τράπεζες: «Κλείδωσε» το τυρί για τους ιδιώτες

Τη μετοχική συνύπαρξη των ιδιωτών επενδυτών με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα των πρώτων, στην περίπτωση που μία εκ των τραπεζών δεν καταφέρει να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου με ιδιωτικά κεφάλαια, θα προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, το οποία αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Με τον τρόπο αυτό αίρεται ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της ανακεφαλαιοποίησης καθώς θα αποφευχθεί διά νόμου ο μηδενισμός της συμμετοχής και της αξίας των ιδιωτών μετόχων στην περίπτωση που μία τράπεζα δεν καταφέρει να καλύψει τον λογαριασμό του βασικού σεναρίου με κεφάλαια ιδιωτών.

Σκληρή διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα αποτέλεσε σημείο τριβής με τους θεσμούς, κυρίως τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG comp), οι αρμόδιες υπηρεσίες της οποίας αντιδρούσαν στην υιοθέτηση του μέτρου.

Μάλιστα, σε αυτό το «αγκάθι» αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό και η καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις το πρόβλημα ξεπεράστηκε και ήδη η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς (Τράπεζας της Ελλάδος και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), με αποτέλεσμα να έχει κλειδώσει η πρόβλεψή του στον νόμο.

Πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία τονίζουν στο Εuro2day.gr ότι μολονότι δεν διαφαίνεται καμία πιθανότητα μία τράπεζα να μην μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που προβλέπει το βασικό σενάριο από ιδιώτες, η νομοθετική θωράκιση έναντι όλων των ενδεχομένων κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της συστημικότητας του τραπεζικού συστήματος.

Την ίδια στιγμή, η μετοχική συνύπαρξη των ιδιωτών με τον ΤΧΣ, χωρίς μηδενισμό της αξίας λόγω κρατικής συμμετοχής, ευνοεί σημαντικά την προσέλκυση των ξένων επενδυτών διασφαλίζοντας τα συμφέροντά τους ακόμη και στην περίπτωση αποτυχίας άντλησης του συνόλου του ποσού από ιδιώτες.

10 ημέρες

Από την ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης (Σάββατο 31/10 πρωί) του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών, με βάση τόσο το βασικό όσο και το ακραίο σενάριο, θα δοθούν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες 10 ημέρες για να προχωρήσουν τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιακή στήριξη από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) έχουν ήδη εκταμιευθεί κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ, με στόχο την αξιοποίησή τους για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με βάση δε την απόφαση του Eurogroup (σ.σ. του Αυγούστου), τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ προβλέπεται να δοθούν έως τις 15 Νοεμβρίου 2015.

Κι ενώ απομένουν λίγες ημέρες έως την ανακοίνωση του αποτελέσματος των stress tests, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη ολοκληρώσει το premarketing με τους ξένους επενδυτές και τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα είναι αισιόδοξα.

Ωστόσο, εξαιρετικής σημασίας θεωρείται από τους επενδυτικούς κύκλους η ομαλή εξέλιξη της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος από τους θεσμούς. Πόσω μάλλον που ένα από τα σημεία απόκλισης των δύο πλευρών είναι η απελευθέρωση ή όχι των πλειστηριασμών. Ζήτημα, δηλαδή, που αφορά ευθέως τις τράπεζες. Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι πρώτο θέμα στην ατζέντα των επαφών με τους επενδυτές αποτελεί η πολιτική σταθερότητα και η ομαλή σχέση με τους πιστωτές.

Για το θέμα του νομοσχεδίου πάντως έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (υπουργείο Οικονομικών, ΤτΕ, ΤΧΣ και κλιμάκια της τρόικας). Βασικό αντικείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη και να ψηφιστεί πιθανότατα το σαββατοκύριακο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v