Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ενστάσεις της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής

Η Ελλάδα δηλώνει διατεθειμένη να ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές ώστε να ξεπεράσει η ικανότητα υποδοχής της τους 20.000 πρόσφυγες, θέτοντας ωστόσο όρους της χρηματοδότησης από την ΕΕ και τη δημιουργία αποκεντρωμένων υποδομών. Αγκάθι και η Frontex στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Οι ενστάσεις της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής

Την άποψη ότι η Τουρκία θα έπρεπε να συμμετάσχει στη σημερινή μίνι-Σύνοδο για το προσφυγικό εξέφρασε κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τη θέση της Ελλάδας, η λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων ξεκινάει από την Τουρκία και αποκλείοντας την αρχή του διαδρόμου, είναι αδύνατο να ελεχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πηγές του ΑΠΕ, η ελληνική πλευρά απορρίπτει την πρόταση για αξιοποίηση της Frontex στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο εσωτερικό της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορεί να υποδέχεται η Ελλάδα στα λεγόμενα hotspots, η Ελλάδα δηλώνει διατεθειμένη να ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές της έτσι ώστε να ξεπεράσει η ικανότητα υποδοχής της τους 20.000 πρόσφυγες, θέτοντας ωστόσο κάποιους όρους. Αυτοί οι όροι αφορούν την αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ, την πρόοδο στο σύστημα μετεγκατάστασης και τη δημιουργία αποκεντρωμένων υποδομών, μακριά από το πρότυπο του στρατοπέδου. Στο πλευρό της Ελλάδας, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Τσίπρας: Στη Σύνοδο έπρεπε να ήταν και η Τουρκία

Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε κοινό έδαφος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό πρόβλημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, και πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση. Εχουμε μεγάλη ευθύνη όταν κάθε μέρα πρόσφυγες πεθαίνουν στο Αιγαίο.»

Μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε, γιατί κάποιες χώρες υιοθέτησαν μια στάση «όχι στην αυλή μου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι είναι θετική η πρωτοβουλία της Κομισιόν, όμως η Τουρκία δεν είναι μεταξύ μας. Οπότε θα είμαστε στη Σύνοδο οι χώρες που βρίσκονται στο δρόμο των προσφυγικών ροών. «Ομως αν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύση με τις χώρες που έναρξης των προσφυγικών ροών, δεν θα βρούμε λύση», σημείωσε.

Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ο,τιδήποτε απαιτείται για να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση απόψε προς την κατεύθυνση της μείωσης των ροών και στην αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της. «Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε τα πέντε hot spots στα νησιά, αναρωτιέμαι για τις ευθύνες των άλλων χωρών στο συγκεκριμένο ζήτημα.», τόνισε.


Real.gr Αλ.Τσίπρας δηλώσεις σύνοδος για το... από realmedialive

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη ντροπή για την Ευρώπη, όσοι χρησιμοποιούν βία κατά των προσφύγων. 

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις στη σημερινή συνάντηση, τονίζοντας ότι είναι «θέμα ευθύνης και αλληλεγγύης από όλους». 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, έκανε λόγο για μια "παγκόσμια πρόκληση", ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να την αντιμετωπίσουν "μαζί". Ελπίζω να συνεργαστούν στενά τα κράτη μέλη και να μη ψάχνουν "ατομικές λύσεις", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Χαν συμπληρώνοντας πως ο βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί η "ασυντόνιστη" εισροή προσφύγων στην Ευρώπη. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει με περαιτέρω υλική αλλά και χρηματική βοήθεια, συνέχισε ο Αυστριακός επίτροπος, επισημαίνοντας πως οι εν λόγω εισφορές πρέπει να είναι στοχευμένες έτσι ώστε να συμβάλλουν στην εύρεση λύσεων και στη στήριξη του έργου των αρμόδιων οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως "εξαιρετικά μέτρα" είναι αναγκαία σε "εξαιρετικές περιόδους", ενώ συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική για την "ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων".

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε πως πρωταρχικής σημασίας παραμένει η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η άτυπη αυτή σύνοδος συνεκλήθη έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος έχει καλέσει στις Βρυξέλλες τους ηγέτες των δέκα κρατών που εμπλέκονται στο προσφυγικό (Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας).

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να πείσει τις 10 χώρες για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο ζήτημα των ροών των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως δε σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων. Και όλα αυτά ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εντάσεις και οι απειλές των πολιτικών ηγεσιών ευρωπαϊκών χωρών για κλείσιμο των συνόρων το

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v