Να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα και την έκδηλη αναστάτωση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό αλλά και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών θα επιδιώξει εντός πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Χθες στο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω, μη δημοσιοποιώντας τις δικές της θέσεις για το ασφαλιστικό, παραπέμποντας στην ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου. Ενός διαλόγου βέβαια, τη διαδικασία του οποίου δεν έχει ακόμη καθορίσει.
Όπως επισημάνθηκε χθες, στην κυβερνητική σύσκεψη, στόχος είναι να κρατηθεί χαμηλά το θέμα το επόμενο διάστημα και μέχρις ότου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρει τα κοινωνικά αντίμετρα που κρίθηκε πως πρέπει να περιλαμβάνει μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση προωθούμενη από μια αριστερή κυβέρνηση.
Έτσι, προτάσεις όπως η εφαρμογή συστήματος καθορισμένων εισφορών στο σκέλος της αναλογικής σύνταξης ή σκέψεις για επιβολή φόρου-πόρου που θα χρηματοδοτήσει τη μετάβαση από το παλαιό στο νέο σύστημα αποφασίστηκε να μπουν στο συρτάρι του υπουργείου. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει, οι εκπρόσωποι των θεσμών επισκέπτονται από σήμερα την Αθήνα, και το ασφαλιστικό τυπικά βρίσκεται ακόμη στο δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα.
Στο τραπέζι παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε δημόσια όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως η συγχώνευση επικουρικής και κύριας σύνταξης, η καθιέρωση νέου ενιαίου τρόπου για τον υπολογισμό της με κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τις συντάξιμες αποδοχές και εθνική σύνταξη χρηματοδοτούμενη από τη φορολογία, που θα δίνεται με τη συμπλήρωση των 67 ετών.
Σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο υπουργός Εργασίας είχε προαναγγείλει το... τέλος των επικουρικών συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου, αναφερόμενος στην πρότασή του για ένα νέο σύστημα με την καταβολή διπλών συντάξεων. Η μία θα είναι η εθνική ή βασική, ίδια για όλους τους πολίτες, ύψους περί τα 390 ευρώ, που δεν θα συνδέεται με τις εισφορές αλλά θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η δεύτερη σύνταξη θα συνδέεται με τις εισφορές που καταβάλλει ο ασφαλισμένος, ανάλογα με τα έτη ασφάλισής του.
Ο υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της λειτουργικής ενοποίησης των ταμείων. Όσο για το αγκάθι των περικοπών, παραδέχθηκε ότι υπάρχει η δέσμευση για μείωση των δαπανών κατά 700 εκατ. ευρώ, εντός του 2016, που αυτονόητα οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων, οι οποίες θα επιδιωχθούν μέσα από τον επαναϋπολογισμό τους, χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση ούτε για το εύρος των περικοπών, ούτε για το ποιες συντάξεις θα προστατευθούν (π.χ. συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ). Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του αναφορικά με βασικές παραμέτρους της νέας αρχιτεκτονικής του συστήματος, όπως είναι οι αναλογικές συντάξεις βάσει ατομικών λογαριασμών και νοητής κεφαλαιοποίησης καθώς και οι νέοι φόροι-πόροι για το σύστημα.
Η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί ως συνολικό ισοδύναμο των μνημονιακών προβλέψεων έως το τέλος Νοεμβρίου και όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, «οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες». Συνεπώς, ο χρόνος για τον κοινωνικό διάλογο δεν είναι μεγάλος. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι φορείς και τα κόμματα που δηλώνουν πως δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε μια "προσχηματική διαδικασία".
Η ΓΣΕΕ ήδη έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή απεργιακής κινητοποίησης στις 12 Νοεμβρίου, με ανοικτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί η ημερομηνία, εφόσον αλλάξουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΑΔΕΔΥ, το προεδρείο της οποίας συναντάται σήμερα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.