Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Την επόμενη εβδομάδα ο νόμος για ανακεφαλαιοποίηση

Ξεκίνησε η διαβούλευση με τους θεσμούς. Στόχος να κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή έως την προσεχή Δευτέρα. Εφεδρεία η έκδοση ΠΝΠ. Η αναλογία μετοχών - CoCos, τα δικαιώματα ψήφου που θα έχει το ΤΧΣ. Tι θα γίνει με προνομιούχες μετοχές.

Τράπεζες: Την επόμενη εβδομάδα ο νόμος για ανακεφαλαιοποίηση

Μετά τη μίνι διαβούλευση με τους επικεφαλής των θεσμών, θα κατατεθεί στη Βουλή το επικαιροποιημένο πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί, στην καλύτερη περίπτωση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι βασικοί άξονες του νέου πλαισίου συζητήθηκαν στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και τη σημερινή συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Αλέκου Φλαμπουράρη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει τις συναντήσεις για το θέμα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και με βάση την προεργασία που έχει γίνει θεωρείται εφικτό να ολοκληρωθεί η διαβούλευση έως την Κυριακή ή την προσεχή Δευτέρα και το τελικό κείμενο να κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σε εφεδρεία υπάρχει πάντα η λύση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου καθώς και η δυνατότητα τεχνικά ζητήματα να ρυθμιστούν με μεταγενέστερη υπουργική απόφαση.

Το κρίσιμο ζήτημα για την αγορά, όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καλύψει το ΤΧΣ τη διαφορά μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου και ειδικότερα η αναλογία κοινών μετοχών και CoCos καθώς και το αν οι κοινές μετοχές έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου ή θα περιορίζονται μόνο σε θέματα στρατηγικής σημασίας (veto), όπως συμβαίνει σήμερα.

Αρχική πρόθεση του ΤΧΣ ήταν να καλύψει τη συμμετοχή του μέσω προκαθορισμένης αναλογίας κοινών μετοχών και CoCos (π.χ. 80% CoCos, 20% μετοχές), όπως έχει γράψει η στήλη Χαμαιλέων (Με έξυπνα CoCos και με κοινές μετοχές το ΤΧΣ).

Η πρόθεση ανετράπη υπό την κυβερνητική στόχευση το Δημόσιο να διατηρήσει μέσω του ΤΧΣ ένα ελάχιστο ποσοστό (σ.σ 20%) σε κάθε τράπεζα που λαμβάνει κρατική βοήθεια, για να προστατευθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο η μέχρι τώρα επένδυση του Ταμείου (σ.σ περίπου 24 δισ. ευρώ).

Σε αυτή την περίπτωση επιδιώκεται οι μετοχές που θα έχει το ΤΧΣ να έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου, εξέλιξη που συνάδει με τη θέση που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Προς το παρόν δεν έχει «κλειδώσει» ποια λύση θα επιλεγεί καθώς πρέπει να γίνουν πρώτα γνωστά τα νούμερα και να συνυπολογισθεί η άποψη των Θεσμών ιδιαίτερα επί του θέματος των κοινών μετοχών με πλήρη δικαιώματα ψήφου. Επομένως το θέμα είναι πιθανόν να επιλυθεί με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης.

Το σίγουρο είναι ότι αν το ΤΧΣ μετά την ανακεφαλαιοποίηση έχει ποσοστό υψηλότερο του 20% σε κάποια τράπεζα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι μετοχές που θα κατέχει να έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου. Η λύση πάντως της διατήρησης ποσοστού 20% από το ΤΧΣ έχει παρενέργειες, καθώς μεταβάλλεται, αυξανόμενη, η σχέση τιμής προς λογιστική αξία (σ.σ. με την προϋπόθεση ότι δεν θα μετατραπούν τα CoCos).

To δεύτερο κρίσιμο ανοικτό θέμα που άπτεται επίσης των συμφερόντων του Δημοσίου είναι η τύχη των προνομιούχων μετοχών σε Εθνική και Eurobank.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι προνομιούχες μετοχές μετατρέπονται σε κοινές, με τη μετατροπή να διενεργείται στη μέση τιμή του τελευταίου 12μήνου.

Κάτι τέτοιο, όμως, θα επεφύλασσε προνομιακή μεταχείριση στο Δημόσιο έναντι των κατόχων τίτλων υψηλότερης διαβάθμισης -όπως τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, ή οι προνομιούχες μετοχές Αμερικής (ΕΤΕ)- και ενέχει τον κίνδυνο νομικών εμπλοκών.

Είναι πιθανόν το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης να προβλέπει διαφορετικούς όρους μετατροπής για τις προνομιούχες, με καθοριστικό παράγοντα το αν αυτό συμβεί πριν τις ΑΜΚ ή δοθεί η δυνατότητα μετατροπής στην τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να οριστεί αν η μετατροπή γίνεται στην ονομαστική αξία ή σε discount, όπως θα προβλέπεται για τους κατόχους των υπόλοιπων junior τίτλων.

Κρίσιμα ακόμη θέματα είναι τα εξής:

-Aν θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους για τις ΑΜΚ, ή στους κατόχους παραστατικών τίτλων (warrants), με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια πρόνοια.

- O τρόπος αποεπένδυσης που θα προβλέπει το πλαίσιο για τις κοινές μετοχές του ΤΧΣ και το πώς θα μπορούν να αποπληρώσουν οι τράπεζες τα CoCos που δεν θα έχουν προκαθορισμένη λήξη, προκειμένου να προσμετρώνται στο CET I.

Κομβικό και επείγον ζήτημα είναι η τύχη των senior bonds. Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις διαρροές στον συμπολιτευόμενο Τύπο, είναι το νέο πλαίσιο να μην προβλέπει καμία περαιτέρω εμπλοκή των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, πέραν της περίπτωσης που μια τράπεζα οδηγηθεί σε εξυγίανση -πρόνοια που ισχύει πανευρωπαϊκά με την BRRD.

Το θέμα όμως παραμένει ανοικτό προς συζήτηση με τους θεσμούς καθώς υπάρχει η γνωστή πολιτική θέση του Eurogroup. Κρίσιμο για τις τράπεζες είναι οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν άμεσα, καθώς τρέχει ήδη μια προαιρετική δημόσια προσφορά από την Πειραιώς και θα υποβληθούν και άλλες προκειμένου να μειωθεί το ύψος των κεφαλαίων που θα αναζητήσουν από την αγορά.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ήδη ασφυκτικά, καθώς θα πρέπει να δοθεί και μια ικανοποιητική περίοδος αποδοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v