Τη βεβαιότητα πως ο τουρισμός θα περάσει σε φάση υποχώρησης από την επόμενη κιόλας χρονιά, ή έστω το 2017, αν δεν αλλάξει άρδην η κυβερνητική πολιτική στο θέμα του τουρισμού, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας πριν λίγο στο πλαίσιο των εργασιών του 14ου συνεδρίου του συνδέσμου.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο χώρος του τουρισμού αντέχει μόνον ένα χρόνο το φορτίο από τα συνεχή μέτρα υπερφορολόγησης που έχουν εξαγγελθεί ύστερα από συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές και τόνισε με έμφαση πως είναι επιτακτική η ανάγκη να επανέλθουν από το 2017 οι φορολογικοί συντελεστές στα προηγούμενα επίπεδα. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι συντελεστές ΦΠΑ στον τουρισμό έχουν αλλάξει οκτώ φορές από το 2008 έως σήμερα.
Ο Α. Ανδρεάδης επιτέθηκε στη λογιστική αντίληψη που, όπως είπε, έχουν υιοθετήσει για τον χώρο του τουρισμού κυβέρνηση και δανειστές, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η ανάσχεση της ανοδικής πορείας του τουρισμού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν δεν αλλάξουν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.
Στο θέμα των επενδύσεων, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο αναπτυξιακός νόμος που είχε εξαγγελθεί από τον πρώην και νυν υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, ότι θα ήταν έτοιμος να παρουσιαστεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, μετατίθεται πλέον για τον Δεκέμβριο. Αναφερόμενος στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα, επανέλαβε την εκτίμηση πως για να ανακάμψει η εθνική οικονομία απαιτούνται κεφάλαια συνολικού ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, το 70% των οποίων θα αφορά τουριστικές επενδύσεις.
«Εμείς έχουμε ανάγκη από επενδύσεις, διεθνώς υπάρχουν τεράστια διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά παρ' όλ' αυτά δεν έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε ούτε μία εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούν, κυβέρνηση και δανειστές, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως κυβέρνηση και δανειστές έχουν αφήσει έξω από τους σχεδιασμούς τους τον επιχειρηματικό κόσμο, αν και είναι εκείνοι που γνωρίζουν «πώς πρέπει να γίνει η δουλειά».
Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στα βήματα προς τα πίσω που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στον χώρο του τουρισμού, ανέφερε το θέμα της ανάκλησης του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα και όλες οι επενδύσεις.
Επιτέθηκε ταυτόχρονα στην κυβέρνηση για το γεγονός πως φαίνεται, όπως ανέφερε, να συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν λάβει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε ξένα funds, έναντι τιμήματος που αντιστοιχεί στο 15-20% της αξίας των δανείων. Τόνισε παράλληλα πως αυτό θα έπρεπε να γίνει μέσω του τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα έπρεπε να αναλάβει την αναχρηματοδότηση αυτών των δανείων σε ποσοστό 50-60%. Αναρωτήθηκε μάλιστα, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αρνείται στους επιχειρηματίες μία τέτοια λύση, η οποία έχει υιοθετηθεί για το θέμα του χρέους της χώρας.