Τον οδικό χάρτη των άμεσων ενεργειών της κυβέρνησης προκειμένου να είναι συνεπείς με όσα συμφωνήθηκαν με τους εταίρους-δανειστές επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού Γ. Σταθάκης μιλώντας στο επίσημο δείπνο της πρώτης μέρας του 41ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ.
Ο υπουργός τόνισε ότι προέχουν η εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν, η αξιολόγηση που θα γίνει τον Νοέμβριο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι τα Χριστούγεννα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του κυβερνητικού έργου που ετοιμάζεται αυτό το διάστημα.
Αναφερόμενος στη φετινή συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό, με τα νέα ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών και εισπράξεων, σημείωσε ότι είναι καλή η στιγμή για να μιλήσουμε με θάρρος και ειλικρίνεια για τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν και πρέπει να ξεπεραστούν αλλά και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για το μέλλον.
Στην κατεύθυνση αυτή, βασική θέση έχουν στόχοι όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση των εσόδων από κάθε επισκέπτη, το άνοιγμα νέων αγορών, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η καλλιέργεια νέων πλεονεκτημάτων σε σχέση με το περιβάλλον και τον ιδιαίτερο νησιωτικό χαρακτήρα της χώρας, που αποτελεί και το μεγάλο της προτέρημα. Παράλληλα, βέβαια, απαιτείται ένα ισχυρό πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών αλλά και σημαντική ώθηση στις νέες επενδύσεις.
Τα δύο βασικότερα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.
Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί με μεγάλη προσοχή το νησιωτικό πλεονέκτημα της χώρας, ώστε να αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού για πολλά χρόνια.
Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ 2016-2020, είπε πως είναι αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενα καθώς δεν επικεντρώνεται σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας αλλά δίνει έμφαση σε προγράμματα μικρότερου μεγέθους. Έτσι, ανέφερε ότι το 1/3 του νέου ΕΣΠΑ θα αφορά στην επιχειρηματικότητα και τη στήριξη επενδύσεων, ένα 1/3 θα αφορά υποδομές και 1/3 θα αφορά στην αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών, ιδιαίτερα κρίσιμων για την τουριστική ανάπτυξη σε πολλές περιοχές της χώρας.
Μιλώντας για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, επαναβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να τον παρουσιάσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Επισήμανε ωστόσο πως στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια παράλληλα με τις επιδοτήσεις που θα δοθούν για νέες επενδύσεις, να καλυφθεί ταυτόχρονα το κενό που δημιουργήθηκε από επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί ήδη ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης αλλά οι επενδυτές δεν έχουν εισπράξει ακόμα τα ποσά που προβλέπονται από την ένταξη τους στον αναπτυξιακό νόμο. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ο λόγος γίνεται για επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο ύψους 4 δισ., ευρώ ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια είναι μόλις 1 δισ.
Ο υπουργός Οικονομίας έκανε εκτεταμένη αναφορά σε όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουν στον τουρισμό, μιλώντας για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, μαύρη εργασία, τονίζοντας πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός αλλά με εύλογο όφελος για την πλευρά του δημοσίου.
Επιπλέον ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της τουριστικής νομοθεσίας, με μια πλήρη κωδικοποίηση και προσαρμογή της στις ανάγκες και στα δεδομένα της εποχής. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα άμεσου ενδιαφέροντος, ανέφερε τους κανόνες για τη χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η νομοθεσία θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής και στις νέες προκλήσεις, όπως η αναδυόμενη «Οικονομία Διαμοιρασμού» στον τομέα τουριστικών καταλυμάτων. Μια μορφή τουριστικής υπηρεσίας η οποία συνδυάζει τις σύγχρονες τεχνολογίες ηλεκτρονικού εμπορίου με την παραδοσιακή προσφορά καταλύματος και κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία), στις ΗΠΑ, στον Καναδά κ.α.