Συναγερμός στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Το «όχι» του ΥΠΕΞ στη «συντεταγμένη δράση Ελλάδας-Τουρκίας». Πολύωρη διϋπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ενόψει Συνόδου Κορυφής. Το Βερολίνο πιέζει, η Μέρκελ μιλά με Τσίπρα και συναντάται με τον Ερντογάν. Η Αθήνα περιμένει υψηλές αφίξεις. Προσφυγικό και αξιολόγηση θα πάνε «πακέτο».

Συναγερμός στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Αν και οι προβολείς της επικαιρότητας βρίσκονται στραμμένοι στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει δύσκολη μάχη για το προσφυγικό, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί, εν πολλοίς, και το στοίχημα της αξιολόγησης.

Η επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα τον Νοέμβριο (που αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr), οι πληροφορίες για έλευση, το ίδιο διάστημα, του Γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάιμαγερ και, βεβαίως, η σχεδιαζόμενη άφιξη του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί (που αναβλήθηκε λόγω του προσωπικού προβλήματος του Επιτρόπου), συνδέονται άμεσα με το ζήτημα, ενώ δείγμα προθέσεων όλων των πλευρών θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες.

Ενόψει αυτής της Συνόδου πραγματοποιήθηκε χθες (πεντάωρη...) σύσκεψη της διϋπουργικής επιτροπής στο Μαξίμου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, με θέμα, επισήμως, την επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού.
Δηλαδή, την ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων σε νησιά που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, προκειμένου να μην πυροδοτηθούν εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν και ζητήματα που στον έναν ή τον άλλον βαθμό θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής. Οπως την (επίσημη) αναθεώρηση του «Δουβλίνου ΙΙΙ», την προώθηση προσφύγων σε χώρες της ΕΕ απευθείας από τρίτες χώρες (Τουρκία, Αίγυπτο κ.λπ.) ,χωρίς να χρειάζεται να «περάσουν» σε ευρωπαϊκό (ελληνικό) έδαφος και, άμεσα, την τεχνική-οικονομική βοήθεια που πρέπει να παρασχεθεί από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τα hot spots. Επιπρόσθετα η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να θέσει το θέμα της αναγνώρισης των Αφγανών ως προσφύγων και όχι ως οικονομικών μεταναστών, ζήτημα σημαντικό καθώς μεγάλος αριθμός όσων φτάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από τη χώρα.

Ελληνικό «όχι» για το Αιγαίο

H είδηση, ωστόσο, προήλθε από το υπουργείο Εξωτερικών λίγο πριν ξεκινήσει η διϋπουργική και αφορά στην κατηγορηματική άρνηση της Αθήνας στα σχέδια για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο.

“Η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου, ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλάσσιων συνόρων”, αναφέρεται ρητά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, για την έκδοση της οποίας προηγήθηκε συνεννόηση του Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό.

Τα μηνύματα από το Βερολίνο όμως είναι ανησυχητικά, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ θεωρεί, αυτή τη στιγμή, “Νο 1” πρόβλημα τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές, δεδομένου ότι ενα εκατομμύριο προσφύγων εκτιμάται ότι θέλουν είτε να εγκατασταθούν στη Γερμανία, είτε να περάσουν, μέσω αυτής, στις πλούσιες και “ανοικτές” κοινωνίες του Βορρά.

Ηδη η Γερμανίδα καγκελάριος βλέπει την δημοτικότητά της να πέφτει με ταχείς ρυθμούς, καθώς μεγάλο τμήμα του πληθυσμού (κυρίως στον γερμανικό νότο) αντιδρούν έντονα στην εγκατάσταση προσφύγων.

Η Αγκυρα δεν λέει «όχι»…

Η πρόταξη του “φρένου” στους πρόσφυγες (και όχι η αντιμετώπιση της μετακίνησής τους στην ΕΕ) φάνηκε ξεκάθαρα από την προχθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος μίλησε για “συντεταγμένη κατάσταση στο Αιγαίο” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (“στο κάτω κάτω είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ”), εμπλέκοντας την Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό.

Το “όχι” προήλθε, βεβαίως, μόνο από την πλευρά της Αθήνας, καθώς η Αγκυρα “δεν θα έχανε την ευκαιρία ‘παρουσίας’ στο Αιγαίο ως πρόβα συνδιαχείρισης”, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα.

Η επίσημη τοποθέτηση του ελληνικού ΥΠΕΞ «ήρθε» δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και έξι πριν από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν σε μία στιγμή που κορυφώνεται η πολιτική κρίση στη γείτονα. Το θέμα του προσφυγικού εκτιμάται ότι ήταν και το αντικείμενο της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας της καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, «ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.  Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διαχείριση των προσφυγικών θεμάτων, εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, καθώς και το επικείμενο ταξίδι της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Τουρκία». 

Σύνδεση με την… αξιολόγηση

Εγχώριες και ευρωπαϊκές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί (από κύκλους του Βερολίνου) σύνδεση των παραπάνω με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Σε μια... άκομψη εκδοχή δε, εκφράζεται «φόβος» να σκληρύνει η γερμανική στάση, ώστε να «φρενάρει» (και) τη συζήτηση για το χρέος.

Από αυτή την άποψη, οι επισκέψεις του Φρανσουά Ολάντ (23 Οκτωβρίου) και του Ζ. Κ. Γιούνκερ (τον Νοέμβριο) αποκτούν εξαιρετική σημασία. Σε πρώτο πλάνο αναμένεται να παράσχουν στήριξη στη χώρα (για αξιολόγηση-χρέος) και σε δεύτερο να αναδείξουν την προτεραιότητα που δίνει πλέον η ΕΕ στο προσφυγικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η ημερομηνία της επίσκεψης Στάινμαγιερ θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στα hot spots, τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα το Βερολίνο.

Στη Σύνοδο Κορυφής η συνέχεια…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v