Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει ο χάρτης της Πρόνοιας

Η αντικατάσταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στα πλάνα του υπ. Εργασίας. Η αξιολόγηση από την Παγκόσμια Τράπεζα και τα προαπαιτούμενα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου. Την άλλη βδομάδα θα δοθούν τελικά τα οικογενειακά επιδόματα σε πάνω από 635.000 δικαιούχους.

Αλλάζει ο χάρτης της Πρόνοιας

Την πλήρη αναμόρφωση της προνοιακής πολιτικής της χώρας, τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την αντικατάσταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, μέσω του οποίου θα παρέχεται εισοδηματική στήριξη και υπηρεσίες σε είδος, όπως στέγη, υγεία και μετακίνηση, στο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού που έχει πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Άλλωστε, μεταξύ των 48 προαπαιτούμενων που θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να «τρέξει» προκειμένου να ξεκλειδώσει την υπο-δόση των 2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνεται η υποχρέωση παρουσίασης του σχεδίου αυτού.

Για την αξιολόγηση του Νοεμβρίου η δέσμευση αφορά τη λήψη των οριστικών αποφάσεων, σε συνεργασία με τους δανειστές, και εφόσον η Παγκόσμια Τράπεζα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε σε 13 δήμους της χώρας.

Ήδη, κλιμάκια της παγκόσμιας τράπεζας πραγματοποιούν από χθες συναντήσεις με τους ωφελούμενους του πιλοτικού προγράμματος.

Σε όλα αυτά βέβαια, υπάρχουν και δημοσιονομικοί περιορισμοί, καθώς το 3ο Μνημόνιο προβλέπει ότι οι πενιχροί πόροι που καταβάλλονται για κοινωνική προστασία θα πρέπει να περιοριστούν κατά 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 900 εκατ. ευρώ. Βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού για το 2016, τα χρήματα θα εξοικονομηθούν από τη συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέρος από τα χρήματα που απαιτούνται θα αναζητηθούν από τις ήδη καταβαλλόμενες παροχές σε χρήμα και σε είδος, συμπεριλαμβανομένων των διάφορων φορολογικών πλεονεκτημάτων που παρέχονται σε συγκεκριμένες ομάδες, αλλά και των παροχών ασφάλισης όπως είναι το ΕΚΑΣ και άλλων κοινωνικών παροχών σε ολόκληρο τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.

Από το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνουν ότι δεν σχεδιάζονται μειώσεις σε επιδόματα που λαμβάνουν άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και στα οικογενειακά επιδόματα.

Η γ' δόση των οικογενειακών επιδομάτων για 235.463 δικαιούχους καθώς και η πρώτη δόση για τους 400.000 νέους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα δοθεί μεταξύ 19 και 22 Οκτωβρίου. Το κονδύλι που απαιτείται ανέρχεται σε 225 εκατ. ευρώ και όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) συνδέεται άμεσα με την αποδέσμευση των σχετικών κονδυλίων από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα.

Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ τον χρόνο και χορηγείται σε τρεις ισόποσες δόσεις. Τα επιδόματα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια σε όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ή 19 ετών εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, ή 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας.

Το σχέδιο για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα μετατράπηκε σε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Social Solidarity Income) βάσει του σχεδιασμού και θα διατίθεται στους δικαιούχους, οι οποίοι για το 2016 ενδέχεται να επιλεγούν σε εθνικό δίκτυο, με βάση το φορολογητέο εισόδημα, μέσω της Κάρτας Αλληλεγγύης, ενώ ένα μικρό ποσοστό θα αφορά καταβολή σε χρήμα (ρευστό).

Μέσω της Κάρτας Κοινωνικού Εισοδήματος, που θα αποτελέσει στην πράξη την επέκταση της κάρτας σίτισης όπως αυτή χρησιμοποιείται από 350.000 άτομα (λαμβάνουν από 70 έως 220 ευρώ, μέσω της κάρτας για αγορά τροφίμων), έως το 2017, το κομμάτι των Ελλήνων που θα διαπιστωθεί πως έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη, ήτοι περίπου 1.000.000 πολίτες, θα αποκτά πρόσβαση σε τρόφιμα, ήδη ένδυσης και υπόδησης αλλά και υπηρεσίες, όπως επισκέψεις σε γιατρούς ή φροντιστήρια. Θα συνδυαστεί με στοχευμένη εκτίμηση των προσωπικών αναγκών των δικαιούχων, ενώ θα υπάρξει απλούστευση των διαδικασιών και σύνδεση των ωφελουμένων με την αγορά εργασίας και τη βοήθεια να ξαναμπούν σε αυτήν.

Με στόχο, τον Απρίλιο του 2016 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης να επεκταθεί και τον Ιανουάριο του 2017 να εφαρμοστεί στο σύνολο του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, το υπουργείο εντάσσει τον όλο σχεδιασμό στη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ) που θα ιδρυθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αυτονομία και δημόσιο έλεγχο, το οποίο θα θεσμοθετηθεί με νόμο πλαίσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v