Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εξηγήσεις» Ντογιάκου για την εκλογή του στην Εισαγγελεία Εφετών

Η πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου υποστηρίζει πως η εκλογή του κ. Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου τον Νοέμβριο του 2014 έγινε με παράτυπο τρόπο. Τι αναφέρει ο ίδιος στο υπόμνημα που κατέθεσε.

«Εξηγήσεις» Ντογιάκου για την εκλογή του στην Εισαγγελεία Εφετών
Εξηγήσεις στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται σε βάρος του μετά από παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, έδωσε ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος ο οποίος ελέγχεται για τη νομιμότητα ή μη της εκλογής του στην θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου η εκλογή του κ. Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου τον Νοέμβριο του 2014 έγινε με παράτυπο τρόπο καθώς βάσει του κανονισμού δεν είχε δικαίωμα να συμμετέχει στις εκλογές.

Η κ. Θάνου με γραπτή παραγγελία προς τον επιθεωρητή των δικαστηρίων ζήτησε την διερεύνηση ευθυνών του κ. Ντογιάκου αλλά και της εκτελούσας τότε χρέη προϊσταμένης κ. Γεωργία Τσατάνη οι οποίοι «με τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους κατέστησαν υπεύθυνοι για το πλήγμα του κύρους και της αξιοπιστίας τόσο του θεσμού της Δικαιοσύνης όσο και του θεσμού του αυτοδιοίκητου».

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για προσωπική "κόντρα" μεταξύ της κ. Θάνου και του κ. Ντογιάκου, ωστόσο τυπικά το ζήτημα προέκυψε λόγω της προαγωγής σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Παναγιώτη Καραγιάννη.

Εκλογές για τη θέση προϊσταμένου προκηρύχθηκαν στις 29 Νοεμβρίου του 2014 και σύμφωνα με το νόμο 1756/1988, στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν οι μισοί εισαγγελείς του Εφετείου με βάση τη σειρά αρχαιότητας. Τη λίστα συνέταξε η κ. Τσατάνη, ενώ τελευταίος υποψήφιος ήταν ο κ. Ντογιάκος.

Κατά την κ. Θάνου η συμμετοχή ήταν παράνομη γιατί δεν είχε εκδοθεί το ΦΕΚ της προαγωγής του κ. Καραγιάννη -έγινε τον επόμενο μήνα- και ως εκ τούτου ο κ. Καραγιάννης τυπικά θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στη λίστα, και να μείνει " εκτός", ο κ. Ντογιάκος.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Σύμφωνα με διατάξεις του Ν.1756, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει δικαιοδοσία μόνο στους δικαστές και όχι στους εισαγγελείς, οι οποίοι εποπτεύονται από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Επιπλέον, βάση του ίδιου νόμου προβλέπεται ότι οι μόνοι αρμόδιοι για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης όλων των δικαστικών λειτουργών, είναι εκτός από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Προϊστάμενος της επιθεώρησης δικαστηρίων.

Ο δε Υπουργός Δικαιοσύνης όταν παραγγέλλει τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος εισαγγελικού λειτουργού, αναθέτει αυτή σε εισαγγελέα ανώτερου βαθμού από εκείνον που κατέχει ο ελεγχόμενος.

Εν ολίγοις στην προκειμένη περίπτωση η παρέμβαση της κ. Θάνου ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων της.

Επί της ουσίας δε του θέματος, υποστήριξε πως ορθώς ο κ. Ντογιάκος συμπεριληφθεί στη λίστα αφού ο κ. Καραγιάννης παραιτήθηκε ενώ εκ του νόμου δεν μπορούσε να διεκδικήσει για δεύτερη φορά τη θέση του προϊσταμένου. Υπενθύμισε επίσης ότι ο ίδιος δεν εξέφρασε καν τέτοια πρόθεση.

Πέραν αυτών τονίζει πως είναι απολύτως βέβαιο ότι αν συνέτρεχε οποιαδήποτε παρανομία ή αμφισβήτηση σχετικά με τον αριθμό και τα πρόσωπα των υποψηφίων, θα προβαλλόταν σχετική ένσταση τουλάχιστον εκ μέρους κάποιου εξ αυτών, ο οποίος ασφαλώς και θα είχε άμεσο έννομο συμφέρον προς τούτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v