Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιμάρουν τα… μαχαίρια για το χρέος

Γενναίες αποφάσεις και γρήγορα θέλει ο άξονας ΔΝΤ - ΗΠΑ ζητώντας από την Αθήνα να κάνει μεταρρυθμίσεις. Κινήσεις απόκρουσης των πιέσεων από τους Ευρωπαίους σε ένα παιχνίδι αναμονής για τις τελικές αποφάσεις. Τα μηνύματα από τη Λίμα του Περού. Βλέπει Λαγκάρντ ο Τσακαλώτος.

Λιμάρουν τα… μαχαίρια για το χρέος

Κάτι παραπάνω από εμφανές έγινε το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές του Ατλαντικού αναφορικά με την διαχείριση του ελληνικού χρέους. Από τη Λίμα του Περού, τις συνεντεύξεις και τα φόρα αμφότερες οι πλευρές έσπευσαν να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα η μία προς την άλλη πλευρά. 

Τα μπλοκ, όπως φάνηκε και από τις δημόσιες δηλώσεις, συγκροτούν από τη μια πλευρά το ΔΝΤ, συνεπικουρούμενο από τις ΗΠΑ και από την άλλη τα κράτη της ευρωζώνης.

Οι πρώτοι πιέζουν για άμεση και «γενναία» ρύθμιση, οι δε ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να «αναγκάζονται» να μπουν στη συζήτηση, προκειμένου να ικανοποιήσουν την απαίτηση του ΔΝΤ που διακαώς επιθυμούν (κυρίως οι βόρειες χώρες) να συμμετέχει στην τρίτη διάσωση.

Παίζοντας «εντός έδρας», στο Συνέδριο του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν η πρώτη που έσπευσε, ήδη από προχθές, να βάλει την ατζέντα με βάση τις επιθυμίες του Ταμείου.

Δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις μας για την Ελλάδα, τόνισε. Η Αθήνα πρέπει να κάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις και να «διορθώσει» το ασφαλιστικό, αλλά και οι Ευρωπαίοι να δουν το θέμα του χρέους, όπως έχουν δεσμευτεί, σημείωσε. Σήμερα μάλιστα επανήλθε σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί το όριο 15% στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης, καθώς αποτελεί ένα από τα συστατικά που πρέπει να εξεταστούν.

Σε αυτή τη δήλωση έσπευσε «να απαντήσει» δια του τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Ναι» θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους αλλά δεν υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος βιασύνης, ήταν η ουσία των όσων είπε. Εβαλε πάλι στο τραπέζι το κριτήριο των ετήσιων πληρωμών αντί της σχέσης «χρέος προς ΑΕΠ» για να υποστηρίξει ότι το πρόβλημα -αν εμφανιστεί- θα προκύψει μετά από 15 χρόνια, οπότε προς τι η βιασύνη;

Σύμφωνα με την ανάλυση του επικεφαλής του Eurogroup η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέσω περιορισμού του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως μια εξ ολοκλήρου εμπροσθοβαρής συμφωνία ελάφρυνσης χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση. «Θα δούμε αν υπάρχουν χρηματοδοτικά peaks τα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε. «Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως προκύψουν σε 15 χρόνια. Αν αυτό ισχύει, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσουμε από τώρα να τις περιορίσουμε -είναι πολύ μακριά», συμπλήρωσε.

«Όμως θα δούμε -εξαρτάται από τα σενάρια πάνω στα οποία εργαζόμαστε με το ΔΝΤ», τόνισε.

Και αν για τον επικεφαλής του Eurogroup η εικόνα διαμορφώνεται από τα παραπάνω δεδομένα (σ.σ. παρότι αρκετοί στις Βρυξέλλες αμφισβητούν ότι το 15% είναι «βιώσιμο» αναφέροντας ότι ο πήχης πρέπει να τεθεί χαμηλότερα), για το Ταμείο η λύση πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανήλθε σήμερα στο θέμα και τόνισε ότι το πλαφόν 15% στην εξυπηρέτηση του χρέους δεν αρκεί από μόνο του.

Ο Πολ Τόμσεν χθες  επανέλαβε τις θέσεις του Ταμείου ότι «Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της». Απέφυγε την ευθεία κόντρα, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί το Νοέμβριο (ακούω δηλώσεις αλλά αυτή η συζήτηση δεν έχει αρχίσει ακόμα και δεν μπορώ να σχολιάσω), αλλά κατέβασε τις προσδοκίες για light λύσεις ««Οι απόλυτοι στόχοι πρέπει να συζητηθούν, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει με επέκταση των λήξεων θα πρέπει να έχουμε σημαντική επέκταση των λήξεων», συμπλήρωσε με νόημα.

Με φόντο την συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ αύριο, το ραντεβού του έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον ομόλογό του Τζακ Λιου έδειξε ότι οι ΗΠΑ συντάσσονται στην γραμμή του ΔΝΤ. Η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη το χρέος, ήταν το μήνυμα που στάλθηκε.

Εν τω μέσω βρέθηκε ο Κλάους Ρέγκλινκ. Ο επικεφαλής του ESM έσπευσε να δηλώσει ότι η βοήθεια που πήρε η Ελλάδα είναι άνευ προηγουμένου στα παγκόσμια χρονικά σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά της (επιτόκια, μακρές λήξεις δανείων). Σχολίασε μάλιστα ότι το ΔΝΤ βλέπει τα πράγματα με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αντίθετα με την Ευρώπη που κοιτά ποιο μακριά.

«Αν χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα και εφόσον έχει πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις την λάβει», έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει, ο έμπειρος ευρωπαίος που εδώ και πάνω από ένα χρόνο είχε σπεύσει να «προαναγγείλει» την αλλαγή του κριτηρίου βιωσιμότητας, υποστηρίζοντας σε πάρα πολλές συνεντεύξεις ότι το κύριο θέμα δεν είναι ο όγκος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά οι ετήσιες πληρωμές που πρέπει να κάνει η χώρα.

Το σίγουρο είναι ότι όλες οι πλευρές, μαζί και αυτές η ελληνική κυβέρνηση, δίνουν ραντεβού για το Νοέμβριο-Δεκέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε τα δυο σετ προαπαιτούμενων και η πρώτη αξιολόγηση θα ανήκουν στο παρελθόν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v