Στα 4 δισ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη για αποφάσεις συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί ακόμη και πριν από 3 χρόνια και δεν έχουν ακόμη δοθεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, στην... αναμονή βρίσκονται πάνω από 270.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και αφορούν κύριες και επικουρικές συντάξεις σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, καθώς και εφάπαξ του δημοσίου.
Πρόκειται για μια δημοσιονομική βόμβα μεγατόνων, καθώς εκτός από την τεράστια ταλαιπωρία για τους χιλιάδες συνταξιούχους που ζουν χωρίς εισόδημα περιμένοντας τη σύνταξή τους, έχει δημιουργηθεί μια υπέρογκη δημοσιονομική δαπάνη που "κρύβεται" κάτω από το χαλί από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις και εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ.
Στο ΙΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν ανεκτέλεστες περίπου 80.000 αποφάσεις για κύρια σύνταξη και άλλες 70.000 αποφάσεις για επικουρική (ΕΤΕΑΜ). Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται μεταξύ 12-14 μήνες για συντάξεις γήρατος, ενώ μπορεί να ξεπερνά και τους 24 μήνες, σε ακραίες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Στο ΕΤΕΑ είναι σε αναμονή άλλες περίπου 64.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη των εργαζόμενων στο ταμείο, η καθυστέρηση σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό περιπτώσεων οφείλεται στο ότι δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση από τον κύριο φορέα ασφάλισης.
Στον ΟΑΕΕ υπολογίζεται πως βρίσκονται σε αναμονή περίπου 21.000 αιτήσεις, από τις οποίες για 9.500 έχει ήδη γίνει χρήση χορήγησης της προσωρινής σύνταξης. Υπάρχουν επίσης άλλες 4.000 αιτήσεις που αφορούν παρατάσεις αναπηρίας, 3.000 αιτήσεις για μεταβιβάσεις σύνταξης λόγω θανάτου και 3.000 αιτήσεις για χορήγηση επιδομάτων. Ο μέσος όρος έκδοσης απονομής των συντάξεων αυτών στο Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται στους 12 μήνες για τις συντάξεις γήρατος και ανεβαίνει στους 20 μήνες για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 41.000 αιτήσεις. Πρόκειται για αιτήσεις ασφαλισμένων που έχουν υποβληθεί την τελευταία διετία και δεν μπορούν να εξεταστούν όσο δεν ξεκαθαρίζει ο μαθηματικός τύπος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία είναι σε εκκρεμότητα:
-Στον στενό δημόσιο τομέα 31.000 αιτήσεις.
- Στο ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι) 7.500 αιτήσεις.
- Στους υπόλοιπους φορείς (νομικά πρόσωπα, επιμελητήρια, κληρικοί) 2.500 αιτήσεις.
Πάνω από 2.500 συνταξιοδοτημένοι υπάλληλοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ περιμένουν να εισπράξουν το εφάπαξ, ενώ τις 10.740 έχουν φτάσει οι εκκρεμείς αιτήσεις στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα, με τους εν δυνάμει συνταξιούχους να βρίσκονται στην αναμονή για χρονικό διάστημα που ξεπερνά τα 2 χρόνια.