Οι προβλέψεις ΔΝΤ που «φέρνουν» νέα μέτρα

Τον κίνδυνο να επιβληθούν νέα μέτρα ύψους 1,35 δισ. ευρώ φέτος και το 2016 κρύβουν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Πού διαφοροποιούνται από τις προβλέψεις του μνημονίου και του προϋπολογισμού. Γιατι μιλά για νέες περικοπές σε συντάξεις και υγεία.

Οι προβλέψεις ΔΝΤ που «φέρνουν» νέα μέτρα

Το ενδεχόμενο οι δανειστές να εγείρουν ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων ακόμα και για το 2015 αναδεικνύουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, οι οποίες απέχουν σημαντικά τόσο από τις προβλέψεις του Μνημονίου όσο και από τις σχεδόν ταυτόσημες του προσχέδιου προϋπολογισμού.

Στην έκθεση Fiscal Monitor, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ΔΝΤ, προβλέπεται ότι το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα είναι 0,5% του ΑΕΠ και όχι 0,25% όπως ορίζει το Μνημόνιο (0,24% προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού).

Η διαφορά στις προβλέψεις δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις επιδόσεις ύφεσης, καθώς μόλις χθες το ΔΝΤ σε άλλη έκθεσή του ευθυγραμμιζόταν πλήρως με τις εκτιμήσεις για ύφεση 2,3% του ΑΕΠ φέτος και 1,3% του χρόνου (όπως ακριβώς προβλέπει τόσο το Μνημόνιο όσο και ο προϋπολογισμός).

Αν την εκτίμηση του ΔΝΤ υιοθετήσουν συνολικά οι δανειστές, τότε η απόσταση που χωρίζει το 0,25% από το 0,5% του ΑΕΠ μεταφράζεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν αποκλείεται να μεταφραστούν στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Ακόμα χειρότερα, για το 2016, το ΔΝΤ αντί για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ βλέπει μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, με τη διαφορά που χωρίζει τις δύο εκτιμήσεις να ανεβαίνει στα 900 εκατ. ευρώ (δηλαδή συνολικά 1,35 δισ.).

Το ΔΝΤ, τέλος, διαφοροποιείται σημαντικά και στις προβλέψεις του για το δημόσιο χρέος. Εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 206,6% του ΑΕΠ το 2016 (από 200,9% που προβλέπει το Μνημόνιο), εκτίμηση η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε πιο σκληρή στάση του Ταμείου αναφορικά με την ανάγκη ουσιαστικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Για το 2020 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος θα είναι 182,5% του ΑΕΠ (από 174,5%).

Η Ελλάδα δεν αποφεύγει το «ψαλίδι» στις συντάξεις

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο, τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και για την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνονται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ. Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v