H «real politik» του Αλέξη Τσίπρα

Αξιολόγηση-ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών-χρέος, το στοίχημα του επόμενου εξαμήνου. «Να γίνει παρελθόν η κρίση σε 20 μήνες από τώρα». Αλλαγές στο μάνατζμεντ όσων τραπεζών ανακεφαλαιοποιηθούν με δημόσιο χρήμα. Και «μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων» με αλλαγή του εκλογικού νόμου.

H «real politik» του Αλέξη Τσίπρα

Είκοσι μήνες. Αυτό το χρονικό περιθώριο έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για να γυρίσει σελίδα η χώρα -ήτοι, να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές.

Ως εκ τούτου, οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησής του αποτελούν, όπως είπε, το πλέγμα των ενεργειών που θα απαλλάξουν τη χώρα «από τη βάσανο της επιτροπείας».

Η 80λεπτη ομιλία του πρωθυπουργού δεν έμοιαζε σε τίποτα με την αντίστοιχη του προηγούμενου Φεβρουαρίου -όπως αναμενόταν άλλωστε. Τη θέση του «αριστερού συναισθήματος» πήρε ένα τεχνοκρατικό σχέδιο, με την εξής κεντρική ιδέα: υλοποιούμε άμεσα τη συμφωνία, κερδίζουμε την πρώτη αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανοίγουμε επισήμως τη συζήτηση για το χρέος. Κι όταν πετύχουμε αυτά (σε ένα εξάμηνο από τώρα), συνεχίζουμε με επόμενο σταθμό την επιστροφή στις αγορές και στην ανάπτυξη, καθώς η προσέλκυση επενδύσεων θα μπορεί να επιτευχθεί ακριβώς επειδή θα υπάρχει το πρόσφορο οικονομικό και μεταρρυθμιστικό περιβάλλον.

Με άλλα λόγια, «τώρα τρέχουμε» το δύσκολο κατοστάρι εν γνώσει μας (σ.σ. της κυβέρνησης) ότι η συμφωνία έχει επώδυνα σημεία, «τα οποία θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε με αντίδοτα για όσους αδύναμους πλήττονται».

Κι αν στις προγραμματικές δηλώσεις του Φεβρουαρίου το όραμα ήταν «το τέλος των μνημονίων», στις χθεσινές ήταν η γρήγορη εφαρμογή του τρίτου πακέτου, για να γίνει παρελθόν η κρίση σε 20 μήνες από τώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που οριστικοποιήθηκε χθες στο Eurogroup θα «έλθει» στη Βουλή ως πολυνομοσχέδιο-σκούπα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου...

Προοδευτικές συνεργασίες

Για πρώτη φορά δε, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας πρόβαλε την ανάγκη να υπάρξει και στη χώρα μας (όπως στην Ευρώπη συνολικά) η δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων και κοινών δράσεων ανάμεσα σε προοδευτικές και αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές.

Οπως αναμενόταν μάλιστα, ενέταξε στις προγραμματικές δεσμεύσεις την αλλαγή του εκλογικού νόμου (σ.σ. επί το αναλογικότερο, κατά το ρεπορτάζ) και την έναρξη της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Τράπεζες - επενδύσεις

Οι ειδήσεις που επιφύλαξε ο κ. Τσίπρας ήταν τρεις:

Νέες, δημόσιες διοικήσεις στις τράπεζες. «Στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών βιώσαμε μία παγκόσμια πρωτοτυπία: το ελληνικό κράτος να αγοράζει επί της ουσίας τις τράπεζες, αφήνοντας όμως τη διοίκησή τους, το μάνατζμέντ τους, στους προηγούμενους μετόχους. Είναι και αυτό άλλο ένα επεισόδιο που αποδεικνύει τις βαθιές σχέσεις διαπλοκής και εξάρτησης της πολιτικής εξουσίας από την οικονομική ολιγαρχία στον τόπο μας», είπε.

Και δεσμεύθηκε ότι «αυτή η αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ. Η περίοδος των εξαρτήσεων, η περίοδος της διαπλοκής και των πελατειακών διευθετήσεων έχει τελειώσει οριστικά και καλό είναι αυτό να το γνωρίζουμε όλοι»...

Ιδρυση Εθνικού Φορέα προσέλκυσης επενδύσεων. Οπως εξήγησε αναλυτικά ο κ.Τ σίπρας, θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία, την εκπόνηση και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, τη δημιουργία και προστασία των ελληνικών brands, την ενίσχυση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, νεοφυών επιχειρήσεων.

Επίσης, για τις μεγάλες και σύνθετες επενδύσεις ο δημόσιος αυτός ειδικός φορέας -και όχι ο επενδυτής- θα επιμελείται της υποβολής μελετών και της έκδοσης των αναγκαίων, απαραίτητων αδειών. Η δε διαδικασία θα προχωράει είτε με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, είτε με απευθείας κύρωση από τη Βουλή των όρων της σύμβασης και σε κάθε περίπτωση την ευθύνη της απόφασης και του ελέγχου θα την έχει το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο φορέας, τέλος, θα προχωρά στις προβλέψεις για τα σχετιζόμενα με τις επενδύσεις έργα υποδομής. Θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών με το Δημόσιο.

Η ελληνική πρόταση για το χρέος. «Η κυβέρνηση -είπε ο πρωθυπουργός- θα προτείνει την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια. Επίσης, θα προτείνει τη ρήτρα ανάπτυξης, αλλά και μία μακρά περίοδο χάριτος, «ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο και να υποστηρίξουμε την επενδυτική δραστηριότητα, αλλά και την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους».

ΦΠΑ και τριετίες

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι την ψήφιση του Προϋπολογισμού (στα μέσα Νοεμβρίου), ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα.

Επίσης, δεσμεύθηκε για επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας (σ.σ. σε βάθος τετραετίας), δηλαδή: επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και άλλων προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία που καταργήθηκαν κατά την προηγούμενη πενταετία, όπως οι τριετίες και η μετενέργεια.

Μετά το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ παίρνουν σειρά και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v