Ανοίγουν μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές καθώς με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (299/2015) διέταξε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του κ. Πάνου Σκουρλέτη.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».
Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι το Δημόσιο, «το οποίο φέρει και το σχετικό βάρος, δεν επικαλείται ειδικώς, ούτε με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση ούτε με τις απόψεις και τα λοιπά έγγραφα της υπηρεσίας προς την Επιτροπή Αναστολών, συγκεκριμένη περιβαλλοντική ή άλλη βλάβη από την συνέχιση των εργασιών, η εκτέλεση των οποίων είχε εγκριθεί με τις ήδη ανακαλούμενες αποφάσεις».
Αντίθετα, για τους 867 εργαζόμενους στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, που έβαλε λουκέτο στα μεταλλεία θα προκαλέσει «στους εργαζομένους ανεπανόρθωτη ή, πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη», η οποία συνίσταται «την ουσιώδη μείωση των μέσων βιοπορισμού τους λόγω της θέσης τους σε διαθεσιμότητα ή της απώλειας των θέσεων εργασίας τους».
Οι εργαζόμενοι -όπως αναφέρεται στην απόφασή του ΣτΕ- υποστηρίζουν ότι «η επενδύτρια εταιρεία έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα, στην συνέχεια των προσβαλλομένων, 867 εργαζομένους ενώ έχουν προσκομίσει προς επίρρωση των ισχυρισμών τους δηλώσεις της εν λόγω εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και άλλων συνεργαζομένων επιχειρήσεων, με τις οποίες γνωστοποιείται στις αρμόδιες αρχές η θέση εργαζομένων σε διαθεσιμότητα καθώς και δηλώσεις εργοδοτών περί καταγγελίας συμβάσεων εργασίας».
Εξ άλλου, -συνεχίζει η δικαστική απόφαση- «κατά νόμο κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο μισθωτός λαμβάνει το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης».
Αντίθετα, το ΣτΕ με άλλη δεύτερη απόφασή του, την υπ΄ αριθμ. 300/2015, απέρριψε την αίτηση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», που ζητούσε και αυτή να ανασταλεί η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, καθώς αίτηση δεν έχει πλέον αντικείμενο, αφού έγινε δεκτή με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (299/2015) η αίτηση των εργαζομένων και ανεστάλη η επίμαχη υπουργική απόφαση.
Τι είπαν οι δυο πλευρές
Νωρίτερα, στη συζήτηση επί της κύριας απόφασης, που αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη του μήνα, ο δικηγόρος της εταιρίας "Ελληνικός Χρυσός" απέδωσε πλήρη άγνοια στοιχείων -μελετών, συμβάσεων κτλ- στον τότε υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος υπέγραψε την υπουργική απόφαση για το "κλείσιμο" των μεταλλείων χρυσού.
Όπως επεσήμανε η συνήγορος όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούσαν τις εγκαταστάσεις και την λειτουργία των μεταλλείων εκείνη την ημέρα δεν είχαν φτάσει καν στο υπουργείο αλλά βρίσκονταν σε συμβολαιογράφο.
Η δικηγόρος έθεσε στους συμβούλους Επικρατείας το ερώτημα «από ποια στοιχεία ο κ. Σκουρλέτης διαπίστωσε ότι οι προβλεπόμενοι όροι δεν τηρήθηκαν, αφού δεν είχε καμία εικόνα της πραγματικής κατάστασης των μεταλλείων».
Μόνο από πληροφορίες ο κ. Σκουρλέτης μπορεί να είχε κάποια εικόνα των πραγμάτων, αφού με το που αντικατέστησε τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, άλλαξε όλους τους διευθυντές του υπουργείου.
«Από πολιτική βούληση ή από θυμό ο κ. Σκουρλέτης εξέδωσε την απόφαση που έβαζε «λουκέτο» στα μεταλλεία, τόνισε η δικηγόρος της «Ελληνικός Χρυσός».
Από την πλευρά τους οι δύο συνήγοροι των 4 σωματείων των εργαζομένων στα μεταλλεία, που έχουν κάνει παρέμβαση υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», έριξαν το βάρος της αγόρευσής τους στην ανάπτυξη της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού και ξεκαθάρισαν ότι δεν χρησιμοποιείται πουθενά κυάνιο.
Παράλληλα, οι δύο δικηγόροι επισήμαναν ότι από την πλευρά της Πολιτείας υπήρξε «αλλαγή πλεύσης χωρίς νόημα» στο ζήτημα της Ελληνικός Χρυσός.
Το Δημόσιο τόνισε -μέσω του νομικού παραστάτη του -ότι από την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» δεν έπαθε βλάβη, ενώ σημείωσε ότι τα μεταλλεία μπορούν να λειτουργήσουν παρά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.
Ο λόγος που εκδόθηκε η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, προσέθεσε ο δικηγόρος του Δημοσίου, ήταν ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι.
Οι δικηγόροι των Δήμων Αριστοτέλη και Βόλβης οι οποίοι έκαναν παρέμβαση υπέρ της απόφασης Σκουρλέτη, υπογράμμισαν ότι επέρχεται βλάβη και καταστροφές στο περιβάλλον από την λειτουργία των μεταλλείων, ενώ επισήμαναν ότι όλοι οι λόγοι που επικαλείται η επίμαχη εταιρεία για την ακύρωση της απόφασης του κ. Σκουρλέτη είναι αόριστοι και αβάσιμοι.