Τεχνικές κατευθύνσεις για τους χειρισμούς υποθέσεων φοροδιαφυγής και ληξιπρόθεσμων οφειλών αντίστοιχα δίνει με αφορμή ερωτήσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του οικονομικού εισαγγελέα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής.
Ως προς τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, με την υπ' αριθμόν 4/2015 γνωμοδότησή του, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι οι μηνυτήριες αναφορές από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ, του ΣΔΟΕ και της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων πρέπει να υποβάλλονται αμέσως μόλις διαπιστωθεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Ως προς το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με άλλη γνωμοδότησή του (3/2015) ο κ. Παντελής επισημαίνει ότι όσα χρέη ήταν ήδη ληξιπρόθεσμα κατά τη δημοσίευση του νόμου 3943/2011 και δεν πληρώθηκαν εντός προθεσμίας, έχουν χρόνο τέλεσής τους την 1.8.2011.
Υπενθυμίζεται ότι ο επίμαχος νόμος παρείχε στους οφειλέτες του δημοσίου "χαριστική" προθεσμία μέχρι 31/3/2011 να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Παντελή, σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά χρέη προς το Δημόσιο από τον ίδιο οφειλέτη, τότε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων αυτών αρχίζει να προσμετράται 4 μήνες αφότου καταστεί ληξιπρόθεσμο το τελευταίο χρέος που έχει καταλογιστεί.
Για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών είχε απευθύνει ερώτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οικονομικός εισαγγελέας.