Τα στελέχη της αγοράς, στην ημερίδα Athens Digital Payments Summit, υποστήριξαν πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει προς όφελος της οικονομίας το αναγκαστικό άλμα που πραγματοποιήθηκε στις ψηφιακές συναλλαγές εξαιτίας των κλειστών τραπεζών τον περασμένο Ιούλιο.
Εκτός από το όφελος που βλέπουν τα κυβερνητικά στελέχη στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, το «ψηφιακό χρήμα» συμβάλλει και στη μείωση του κόστους σειράς συναλλαγών στην οικονομία. Ταυτόχρονα και οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα αφού σύμφωνα με μελέτες κινδυνεύουν να χάσουν μέχρι και το 20% των εσόδων τους μέχρι το 2020 από εναλλακτικούς παρόχους ψηφιακών συναλλαγών.
Ο κ. Βασίλης Παναγιωτίδης, επικεφαλής του τομέα Συστημάτων Πληρωμών, Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος και Φυσικής Ασφάλειας στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), υποστήριξε πως την ίδια στιγμή που είναι σαφής η κυβερνητική πρόθεση για ενίσχυση των ψηφιακών πληρωμών, το 80%-85% των συναλλαγών στα ελληνικά τελωνεία γίνονται με επιταγές!
Μάλιστα, έχει υπολογιστεί πως το κόστος κάθε επιταγής προσεγγίζει τα 7 ευρώ για μια επιχείρηση (εκτός και αν συναλλάσσεται με το δημόσιο, οπότε είναι μηδενικό).
Ο ίδιος υπενθύμισε πως παραμένει μια ερμαφρόδιτη κατάσταση με το ηλεκτρονικό παράβολο, καθώς υπάρχουν οργανισμοί οι οποίοι αρνούνται να το εισπράξουν και δέχονται μόνο φυσικά παράβολα.
Μάλιστα χρειάστηκαν και ειδικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων, ώστε να εισπράττονται χάρτινα παράβολα υψηλής αξίας, επισήμανε. Ο κ. Παναγιωτίδης είπε πως ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην υιοθέτηση των ψηφιακών συναλλαγών είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων, οι οποίοι είναι και οι πλέον δεκτικοί στις νέες τεχνολογίες. «Όταν η ανεργία στις ηλικίες κάτω των 28 ετών ξεπερνά το 40%, τότε δεν μπορεί να είσαι πελάτης τράπεζας αφού τα εισοδήματά σου είναι μηδενικά», τόνισε.
Τόσο το στέλεχος της ΕΕΤ, όσο και ο κ. Κωνσταντίνος Φρυδάκης, επικεφαλής του τομέα ηλεκτρονικών πληρωμών στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας - Self Service Banking, ePayments & Retail Sales στην Τράπεζα Πειραιώς, επισήμαναν πως στη χώρα μας δεν έχουν γίνει αξιόλογα βήματα στον τομέα των στιγμιαίων/ανέπαφων πληρωμών, π.χ. με την ίδρυση ενός φορέα εκκαθάρισης τέτοιων συναλλαγών. Στην ουσία οι πολίτες συνδέουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου με έναν τραπεζικό λογαριασμό και όταν π.χ. θέλουν να πληρώσουν έναν ηλεκτρολόγο, μεταφέρουν άμεσα το ποσό μέσω των συσκευών τους.
Ο κ. Φρυδάκης είπε, πάντως, πως υπάρχει ήδη υπουργική απόφαση στα συρτάρια της κυβέρνησης που προβλέπει πως όσοι οργανισμοί δέχονται ηλεκτρονικά παράβολα δεν θα μπορούν να τα δέχονται και σε χάρτινη μορφή, ώστε να τερματιστεί η σημερινή κατάσταση.
Ο Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Χριστοδούλου επισήμανε πως τόσο οι τράπεζες, όσο και η υπόλοιπη αγορά καλούνται να ανταποκριθούν σε εξαιρετικά ασφυκτικές συνθήκες. Οι τεχνολογικές υποδομές των τραπεζών, που δοκιμάστηκαν σκληρά τις πρώτες εβδομάδες των capital controls («φτάσαμε τα 2/3 των συναλλαγών να πραγματοποιούνται εκτός καταστημάτων» είπε), εξακολουθούν να πιέζονται. Ταυτόχρονα οι αιτήσεις για εγκατάσταση συσκευών για πληρωμή με πιστωτικές κάρτες σε καταστήματα (POS) έχουν δεκαπλασιαστεί! Οπότε και η υπόλοιπη αγορά τεχνολογίας καλείται να ανταποκριθεί.
Η ανταπόκριση είναι αναγκαστική τόνισε η κα Εφη Πρεσβεία, επικεφαλής του τομέα e-Business της Eurobank. Αν οι τράπεζες δεν προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, τότε μπορεί να χάσουν ένα στα πέντε ευρώ εσόδων από τους λεγόμενους digital disruptors, νέες εταιρείες που κερδίζουν έδαφος με καινοτόμες υπηρεσίες στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και το κρυφό κόστος των μετρητών
Ο κ. Ευθύμιος Γκατζώνας, επικεφαλής στη Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), υποστήριξε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς με βάση τα τελευταία στοιχεία (και πριν από τα capital controls), μόλις το 17% των Ελλήνων χρησιμοποιούσαν υπηρεσίες e-banking για τραπεζικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν 50%. Ο ίδιος υποστήριξε πως σύμφωνα με μελέτες, τα χρήματα που έχει σε μετρητά (στο στρώμα, στο συρτάρι, στο πορτοφόλι, κ.ο.κ.) κάθε Ελληνας ανέρχονται σε 4.440 ευρώ, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι μόλις 2.080 ευρώ.
Επίσης έρευνα της Eurostat είχε δείξει πως το 53% των Ελλήνων θέλει να πραγματοποιεί τραπεζική συναλλαγή και να έχει απέναντί του έναν άνθρωπο (υπάλληλο τράπεζας κ.λπ.), με τον μέσο όρο της Ε.Ε. στο 26%. Ο κ. Γκατζώνας τόνισε πως παρά την κρίση η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. με βάση την αξία των χρημάτων που χάθηκαν από απάτες με πιστωτικές κάρτες ως προς τη συνολική αξία των συναλλαγών: Ηταν μόλις 0,01% το 2014, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Βρετανία καταγράφονται πολλαπλάσια ποσοστά. Επίσης, μεταξύ του 2009 και του 2014 καταγράφεται πτώση κατά 50% της αξίας των χρημάτων που χάθηκαν από απάτες με κάρτα στην Ελλάδα, όταν υπάρχουν άλλες χώρες της Ευρωζώνης όπου τα χρήματα που έχασαν οι καταναλωτές από τέτοιες απάτες διπλασιάστηκαν.
Κατά τον κ. Γκατζώνα, το κόστος διαχείρισης των μετρητών στην Ε.Ε. φτάνει το 1% του ΑΕΠ ετησίως. Ο ίδιος επισήμανε πως οι έμποροι πρέπει να γνωρίζουν πως και η διαχείριση των μετρητών έχει κόστος, το οποίο μάλιστα έχει υπολογιστεί σε περίπου 2,3% της αξίας κάθε συναλλαγής, όταν οι χρεώσεις των τραπεζών (προς τους καταστηματάρχες) για χρήση πιστωτικών καρτών δεν ξεπερνούν το 1,5%.
Η έκρηξη του Ιουλίου
Τα στοιχεία που παρουσίασαν τα στελέχη των τραπεζών δείχνουν πως τα τεχνολογικά τους συστήματα βρέθηκαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης τις πρώτες ημέρες των capital controls, αλλά τελικά άντεξαν. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εναλλακτικών Δικτύων της Alpha Bank Σωτήρης Κυριάκος υποστήριξε πως η τράπεζα την ίδια περίοδο άλλαζε το σύστημα e-banking, με αποτέλεσμα να χτυπήσει κόκκινος συναγερμός. Μέσα στον Ιούλιο, είπε, γράφτηκαν 200.000 νέοι χρήστες στο e-banking της Alpha Bank, δηλαδή όσοι είχαν εγγραφεί συνολικά το 2014. Οι συναλλαγές μέσω e-banking αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 35% και μέσω κινητών συσκευών (mobile banking) κατά 112%.
Η Εθνική Τράπεζα έχει εκδώσει 500.000 νέες κάρτες από την ημέρα της τραπεζικής αργίας, είπε ο κ. Χριστοδούλου, ενώ οι συναλλαγές μέσα από τα ηλεκτρονικά κανάλια (Internet, ATMs, POSes κ.λπ.) διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα. Ο κ. Φρυδάκης της Πειραιώς καθώς και τα άλλα τραπεζικά στελέχη αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στη νέα κοινοτική οδηγία για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Οικονομία που θα εγκριθεί σύντομα και πρέπει να έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τα τέλη του 2017. Η νέα οδηγία θεωρείται πως φέρνει τεράστιες αλλαγές και στις ψηφιακές πληρωμές.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) και την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΕΜηΠΕΕ).