«Κλειδί» τα προαπαιτούμενα για έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση

Η Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις έγκαιρα, για να αποδεσμευτούν τα 15 δισ. για τις τράπεζες, δηλώνουν πηγές της ΕΕ. Οκτώβριο ξεκινά η αξιολόγηση. Υπό κατάρτιση η λίστα των μέτρων που θα «ξεκλειδώσει» 2 + 1 δισ. ευρώ.

«Κλειδί» τα προαπαιτούμενα για έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση

Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο θα είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι δεν θα υπάρξει καμία απόφαση τη Δευτέρα, ενώ το κρίσιμο ζήτημα των προαπαιτούμενων για τη δόση των 3 δισ. (που όπως διευκρίνισε θα δοθεί σε δύο τμήματα, όπως ήταν γνωστό από την απόφαση της 14ης Αυγούστου) θα κριθεί τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε μόνο μία πρώτη συζήτηση για την πρώτη από τις δύο λίστες με προαπαιτούμενα, ενώ η λεγόμενη πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει μεν μέσα στον μήνα Οκτώβριο, αλλά δεν είναι ακόμα γνωστό το πότε ακριβώς.

Αναμένει, πάντως, πως η κυβέρνηση θα συνεργαστεί σύντομα για τις δύο λίστες με τα προαπαιτούμενα (milestones), θα γίνουν οι εκταμιεύσεις και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία επίσημη ή άλλη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και παρέπεμψε στην απόφαση της 12ης Ιουλίου για το θέμα (η οποία αναφέρει πως η συζήτηση θα γίνει με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης -κανείς ωστόσο δεν μπορεί σήμερα να πει πότε η αξιολόγηση θα τελειώσει).

Ο ίδιος αξιωματούχος αναμένει μια συνέχεια στις κινήσεις του κ. Τσακαλώτου, που «είναι παλιός και νέος μαζί», από τον οποίο το Eurogroup θα πληροφορηθεί επισήμως τις στρατηγικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.

Το Eurogroup θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση για την πορεία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, χωρίς, όμως, να γίνει μακρά συζήτηση, καθώς το συμβούλιο δεν θα κρατήσει πάνω από δυόμισι ώρες στο σύνολό του.

Oι υπουργοί έχουν, εκτός των άλλων, να υιοθετήσουν ένα μήνυμα για τη Σύνοδο των G7, καθώς θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα, όπου θα παραστεί ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε σχέση με τις τράπεζες, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει τα stress tests και το asset quality review και θα τα ολοκληρώσει μέσα στον Οκτώβριο, χωρίς όμως να μπορεί να πει πότε ακριβώς.

“Οι Έλληνες θέλουν ανακεφαλαιοποίηση πριν από το τέλος του έτους, αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένο, εξαρτάται από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Υπάρχουν προαπαιτούμενα, μετά η εφαρμογή τους, μετά ο έλεγχος της εφαρμογής και μετά η εκταμίευση των υπόλοιπων 15 δισ. για τις τράπεζες, ή των 2+1 δισ. από την πρώτη δόση”.

O αξιωματούχος επεσήμανε ότι τα 15 δισ. που εξαρτώνται από «συγκεκριμένα μέτρα» θα δοθούν μόνο όταν τα μέτρα υλοποιηθούν, αν αυτό γίνει στο δεύτερο σετ μέτρων έχει καλώς, αλλιώς θα πάνε στην πρώτη αξιολόγηση που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει.

Σε σχέση με το ασφαλιστικό είπε πως «καταλαβαίνω ότι τα περισσότερα μέτρα θα έρθουν με την πρώτη αξιολόγηση και όχι με τα 2 σετ milestones, αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι επιμέρους διορθωτικά στοιχεία θα περιληφθούν και στα προαπαιτούμενα.

«Δεν υπάρχει κανένα ακλόνητο δόγμα για το τι μέτρα πρέπει να υπάρχουν στο δεύτερο σετ με προαπαιτούμενα και τι στον πρώτο έλεγχο του προγράμματος. Σε σχέση με το πρώτο σετ, μπορώ να σας πω ότι ελπίζουμε να έχει τελειώσει έως αύριο, για να το παρουσιάσουμε στους υπουργούς τη Δευτέρα. Στο πρώτο σετ, όπως ξέρετε, υπάρχουν θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα και της μεταρρύθμισης του κράτους, όπως και ένα ξεκαθάρισμα όσων σημείων έχουν μείνει σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι. Τι θα περιέχει το δεύτερο σετ θα είναι αποτέλεσμα συζητήσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα. Αν δείτε τα συμπεράσματα της 12ης Ιουλίου, θα βρείτε μια εκτενή αναφορά σε τομείς της ελληνικής οικονομίας που πρέπει να μεταρρυθμιστούν.

Δεν υπάρχει δογματισμός για το τι θα πάει στο δεύτερο σετ και τι στον πρώτο έλεγχο του προγράμματος, αλλά δεν έχω συναντήσει έναν άνθρωπο που να λέει ότι κάποιο από τα milestones δεν είναι σημαντικό. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αλληλένδετες. Για παράδειγμα, στο πρώτο σετ είναι και η βελτίωση της συνεργασίας με την ομάδα υποστήριξης μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν. Γνωρίζω ότι πριν από δύο μέρες έγιναν παραγωγικές συζητήσεις μεταξύ του κ. Φερβέι και των ελληνικών αρχών στην Αθήνα».

Πηγή: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v