Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατσέλη: Δεν αρκεί η ανακεφαλαιοποίηση για να πέσει χρήμα στην αγορά

Εφικτή είναι η άρση των capital controls ως τις αρχές του 2016, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΤΕ. Οι εκτιμήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση και το πονοκέφαλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κατσέλη: Δεν αρκεί η ανακεφαλαιοποίηση για να πέσει χρήμα στην αγορά

"Είμαι αισιόδοξη και πεπεισμένη ότι όλες οι τράπεζες θα καλύψουν το χάσμα που μπορεί να παρουσιαστεί από την αξιολόγηση τους εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης. Το υπόλοιπο από αυτό το χάσμα θα καλυφθεί από το ΤΧΣ", είπε η κα. Λούκα Κατσέλη η οποία ξεκαθάρισε πως η ανακεφαλαιοποίηση δεν σημαίνει πως η ρευστότητα θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ανέφερε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γεμίζει τα ντεπόζιτα με ρευστότητα αυτό όμως δεν σημαίνει όπως σημείωσε χαρακτηριστικά πως η ρευστότητα θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία. "Η μεγάλη πρόκληση είναι όχι μόνο να υπάρχει ρευστότητα αλλά να διοχετεύεται εκεί που πρέπει" ανέφερε η ίδια.

Παράλληλα σημείωσε πως για να "ξαναγεμίσει η δεξαμενή με ρευστότητα πέρα από τους πόρους από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να επανέλθουν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα και αυτό είναι ζήτημα εμπιστοσύνης και σταθερότητας. Πλέον έχουμε τις προϋποθέσεις για μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας."

Αναφερόμενη στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε πως αποτελούν το 50% του χαρτοφυλακίου των Τραπεζών, τόνισε πως τη διαχείριση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων θα την κάνει η κάθε τράπεζα ξεχωριστά, ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των ρυθμίσεων για αναδιάρθρωση επιχειρήσεων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.

Σχετικά με την άρση των capital controls εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να γίνει στο τέλος του έτους αρχές του επόμενου, υπό την προϋπόθεση όπως ανέφερε την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η χώρα να έχει βγει από το καθεστώς της έκτακτης χρηματοδότηση της ΕΚΤ και η ελληνική οικονομία να έχει πρόσβαση στα κανάλια της διευρυμένης πιστότητας.

Η ίδια τόνισε πως είναι κομβικής σημασίας η επαναφορά των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα -σ.σ. από το 2008 έως το 2015 μετανάστευσαν καταθέσεις 118 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 δισ. ευρώ από τον περασμένο Νοέμβριο- και φυσικά η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Τι είπε για την ανακεφαλαιοποίηση

Η κα. Κατσέλη ανέφερε πως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σημειώνοντας πως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες εν όψει της άσκησης ανακεφαλαιποίησης που γίνεται από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ.

Επίσης σημείωσε πως ο στόχος είναι η ανακεφαλαποίηση να ολοκληρωθεί εντός του 2015 γιατί όπως διευκρίνισε υπάρχει σχετική δέσμευση στη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς, ενώ επανέλαβε πως μέσα στην πορεία της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού.

Σχετικά με τη διαδικασία σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση –σ.σ. εκπόνηση βασικού σεναρίου για τις κεφαλαιακές ανάγκες- η δεύτερη φάση η οποία προβλέπει την εκτίμηση κεφαλαιακών αναγκών κάτω από ακραίες συνθήκες θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενώ η συνολική εικόνα θα είναι γνωστή τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου.

Τι είπε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Πέρα από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν και το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας αποτελούν το 50% των χαρτοφυλακίων τους. Όπως είπε οι Τράπεζες αναμένουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, μια συνολική στρατηγική που εκπονούν από κοινού ΕΚΤ, ΤτΕ και ΤΧΣ. Σύμφωνα με την ίδια η διαχείριση των στεγαστικών και των καταναλωτικών μη εξυπηρετούμενων δανείων "θα την αναλάβει η κάθε τράπεζα ξεχωριστά από μόνη της".

Για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά και κοινοπρακτικά δάνεια σημείωσε πως χρειάζεται πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ των τραπεζών και ένα νομοθετικό πλαίσιο με χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες για την αναδιάρθρωση τους. Ανέφερε επίσης πως χρειάζεται να υπάρξει μια διάταξη στον Αναπτυξιακό νόμο επαναφοράς των ρυθμίσεων αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v