Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς φτάσαμε στη σύλληψη του Θωμά Λιακουνάκου

Τα στοιχεία που οδήγησαν στην έκδοση εντάλματος κατά του γνωστού επιχειρηματία. Η μίζα των 2 εκατ. ευρώ και πώς έφτασε στον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννη Σμπώκο. Η μαρτυρία-κλειδί και η δήλωση του Θ. Λιακουνάκου.

Πώς φτάσαμε στη σύλληψη του Θωμά Λιακουνάκου

Κρατούμενος στην Ασφάλεια θα παραμείνει μέχρι το πρωί της Παρασκευής, οπότε και θα οδηγηθεί ενώπιον της ανακρίτριας για να απολογηθεί ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος συνελήφθη βάσει εντάλματος για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει, και τις οποίες αρνείται, αφορούν σε μίζες άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, που φέρονται να διακινήθηκαν μέσω της off shore εταιρείας Interaction, με την οποία εμφανίζεται να συνδέεται.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποδέκτες της μίζας ήταν ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος και ο τότε στενός του συνεργάτης και επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών Γιάννης Σμπώκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι δικαστικές αρχές, το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ δόθηκε για την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ Erieye. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη το 1999 επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου και η αγορά τους κόστισε στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 530 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση για την οποία συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας ο Θωμάς Λιακουνάκος αφορά στην προμήθεια οπλικών συστημάτων για εναέρια έγκαιρη προειδοποίηση από την εταιρεία Ericson, την οποία εκπροσωπούσε η εταιρεία Axon του κατηγορούμενου σήμερα επιχειρηματία. Την υπόθεση είχε ερευνήσει αρχικά ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Α. Ελευθεριάνος με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ε. Ράικου. Σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου, η εισαγγελία Διαφθοράς είχε ασκήσει ποινική δίωξη για ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στη συνέχεια, πριν από αρκετούς μήνες ,η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια, η οποία και εξέδωσε το ένταλμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, εκτός του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος εμπλέκεται και κατηγορείται για την αγορά άλλων δύο εξοπλιστικών συστημάτων, των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ και το πρόγραμμα του "ηλεκτρονικού πολέμου".

Η έκδοση του εντάλματος

Καταλυτικά για την απόφαση της ανακρίτριας να εκδώσει ένταλμα σύλληψης αποτέλεσαν στοιχεία που έφτασαν στη Δικαιοσύνη μέσω δικαστικής συνδρομής από το Μονακό αλλά και δύο μαρτυρικές καταθέσεις πρώην στελέχους της Ericsson, ο οποίος φέρεται ως διαχειριστής των "μαύρων ταμείων" της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, εντοπίστηκαν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία καταλήγουν από τη σουηδική εταιρεία Ericsson στην Interaction. Σημειωτέον ότι η Ericsson ήταν η προμηθεύτρια εταιρεία των ιπτάμενων ραντάρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ διοχετεύθηκαν εν συνεχεία από την Interaction στις εταιρείες Highwood και Rea.

Ως διαχειριστής της Highwood εμφανίζεται ο Γιώργος Καμάρης, ο οποίος εκλήθη ως μάρτυρας από την ανακρίτρια και φέρεται να αποκάλυψε -όπως είχε πράξει και στο παρελθόν, σε ανάκριση για άλλο εξοπλιστικό που είναι κατηγορούμενος- ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρίας είναι ο πρώην Διευθυντής της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών, επί Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος. Όσον αφορά στη Rea, ο χρηματιστής και κατηγορούμενος στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, Πέτρος Χριστοδουλίδης εκλήθη από την ανακρίτρια και ξεκαθάρισε πως εκείνος είχε εντολή από τον κ. Καμάρη.

Πέραν των στοιχείων αυτών κομβικές για την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου ήταν οι δύο μαρτυρικές καταθέσεις που έδωσε το πρώην στέλεχος της Ericsson και φερόμενος ως διαχειριστής των "μαύρων ταμείων" Λις Όλοφ Ντένζελ. Ο Ντένζελ εμφανίστηκε οικειοθελώς στην ανακρίτρια και φέρεται να έδωσε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών από τους οποίους έφυγαν εμβάσματα και κατέληξαν σε λογαριασμούς της Interaction στην τράπεζα HSBC στο Μονακό. Τότε είχαν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής στα οποία το Μονακό δεν απάντησε, καθώς από το 2003 η Interaction δεν υφίσταται, αλλά ακολούθως υποβλήθηκε σχετικό αίτημα και τα στοιχεία έφτασαν μέσω της Eurojustice.

Η ανακοίνωση του Θ. Λιακουνάκου

Ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος πάντως αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες θα επιχειρήσει να αντικρούσει το πρωί της Παρασκευής ενώπιον της ανακρίτριας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για "άδικη εξομοίωση προσώπων και πρακτικών στον χώρο των εξοπλιστικών προγραμμάτων" και επισημαίνει ότι έχει υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους από τους οποίους ουδέποτε προέκυψε κάτι επιλήψιμο.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Θ. Λιακουνάκος έχει ως εξής:

Προκαλεί εύλογη εντύπωση το γεγονός ότι επελέγη αυτή η «πρακτική» βεβιασμένης «απολογίας μου», καθόσον:

α) Ήμουν πάντοτε, αποδεδειγμένα, στη διάθεση των δικαστικών αρχών.
β) Δεν είχε ασκηθεί, εξ αρχής, σε βάρος μου, και στο πλαίσιο της παρούσης υποθέσεως, η οποιαδήποτε ποινική δίωξη.
γ) Δεν έχω δωροδοκήσει, όπως κατ' επανάληψη έχω δηλώσει, οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.
δ) Όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα.

Προφανώς, εξομοιώνονται, άδικα, πρόσωπα και πρακτικές στον χώρο των εξοπλιστικών συμβάσεων και παραγνωρίζεται ότι εγώ, προσωπικά, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων μου, έχουμε υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους που διενήργησαν 594 ελεγκτές των φορολογικών αρχών από τους οποίους (ελέγχους) ουδέποτε προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία 15ετία έχουμε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της και θα αγνοήσει τις διάφορες Κασσάνδρες που πανηγυρίζουν, δημόσια, για τη σύλληψή μου, αδιαφορώντας για τους 3.500 εργαζόμενους στις εταιρείες μου και το μέλλον αυτών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v