Συνελήφθη για την υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.
Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από την ειδική ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, καθώς από την ανακριτική διαδικασία προέκυψαν νέα στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος. Η έρευνα σε βάρος του κ. Λιακουνάκου αφορά την προμήθεια ειδικών αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης, η οποία είχε συναφθεί με την εταιρεία Ericson.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος και πρώην στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είχαν διωχθεί ποινικά μετά από έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την προμήθεια του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος. Τα αδικήματα σε βάρος του κ. Λιακουνάκου αφορούν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και δωροδοκία.
Ολο το σύστημα παράνομων πληρωμών αποκάλυψε to 2014 πρώην στέλεχος της εταιρείας Ericsson που δούλευε σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος προσκόμισε έγγραφα με πληρωμές από το 2000.
Μετά τη σύλληψη αναμένεται σήμερα να οδηγηθεί ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς. Αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας
«Βραδινές ώρες σήμερα συνελήφθη στο Π. Ψυχικό από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Δ.Α.Α, 67χρονος ημεδαπός επιχειρηματίας με ένταλμα σύλληψης ανακριτού, κατηγορούμενος για παράβαση των νόμων περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καταχραστών του δημοσίου χρήματος, δωροδοκία υπαλλήλων και άλλα αδικήματα»
Παραπομπή και για τον «Ηλεκτρονικό Πόλεμο»
Προ ολίγων ημερών η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη είχε ζητήσει την παραπομπή του επιχειρηματία τριών πρώην διευθυντών εξοπλισμών αλλά και 14 αξιωματούχων για την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος "Ηλεκτρονικός Πόλεμος".
Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση είναι οι πρώην διευθυντές Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, Γιώργος Κολίρης και ο Ευάγγελος Βασιλάκος οι οποίοι μαζί με τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε απιστία. Οι κατηγορούμενοι αξιωματούχοι ζητείται να παραπεμφθούν για απιστία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας το εξοπλιστικό πρόγραμμα "Ηλεκτρονικός Πόλεμος", αφορά στην προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακροάσεων από την εταιρεία SONAΚ, η οποία, κατά την κατηγορία, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αν και είχε καταβληθεί προκαταβολή 35 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.
Η προμήθεια ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, στην εταιρεία καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ. Αναφέρεται ότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.
Προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση είχε διενεργήσει η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε απαγγείλει κακουργηματικές κατηγορίες. Η διαμάχη της εταιρείας Sonak με το ελληνικό Δημόσιο έχει φτάσει στη διαιτησία όπου κέρδισε η SONAK και έχασε το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τώρα καλείται να πληρώσει αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει.