Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον το ασφαλιστικό, καθώς κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Σοφών αναμένεται να κατατεθούν ολοκληρωμένες οι τρεις συν μία προτάσεις για την αναμόρφωση του συστήματος, παράλληλα με τις νέες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
Τα Ταμεία έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια σε έναν φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και δανείων, προκειμένου να καταβάλλουν στην ώρα τους τις συντάξεις. Μάλιστα, η εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας που θα διασφαλίσει την έγκαιρη καταβολή των παροχών και τους επόμενους μήνες περνάει μέσα από την εφαρμογή του μνημονίου, με τους δανειστές να θέτουν ως βασικό προαπαιτούμενο τις περαιτέρω δυσμενείς αποφάσεις για το ασφαλιστικό, προκειμένου να δοθεί η υποδόση των συνολικά 3 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου δεν είναι ενθαρρυντικά. Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να «μετρήσει» τα νέα σενάρια για την καινούργια αρχιτεκτονική του συστήματος, παράλληλα με τις μειώσεις που θα επιβληθούν στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει, όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση, με «οδηγό» το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που αναμένεται να κατατεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Οι τρεις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί και αφορούν στη δομή του νέου συστήματος, περιέχουν τη χορήγηση εθνικής σύνταξης και ανταποδοτικής, με ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο και εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων, ή ακόμη και μόνο μιας εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται μέσω της φορολογίας, ενώ υπάρχει και μία τέταρτη, που αφορά στην ταχύτερη εφαρμογή του ν. 3863/10.
Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, μεταξύ των προτάσεων θα κατατεθεί και αυτή για ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών, για ασφαλισμένους πριν και μετά το 1993, ανεξάρτητα από το νέο μοντέλο που θα επιλεγεί. Παράλληλα, αναμένεται να κατατεθεί η τελική πρόταση για το κόστος της μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα, παράγοντας που θα μετρήσει επίσης για το τελικό ποσοστό περικοπής στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
Η τελική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό θα τεθεί υποχρεωτικά σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, σε συνάρτηση και με τη δέσμευση για την εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,8 δισ. ευρώ το 2016. Αν η δαπάνη αυτή χρειαστεί να εξοικονομηθεί από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, αυτές θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 6%, εφόσον η περικοπή γίνει από το πρώτο ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης.
Αν οι περικοπές ξεκινήσουν από τις συντάξεις των 1.000 ευρώ και πάνω, τότε οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι περικοπές μεσοσταθμικά θα φτάνουν το 11%.
Στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, τα σενάρια που εξετάζονται σύμφωνα με πληροφορίες είναι περικοπές κοντά στο 6% για συνολικό εισόδημα από συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, και να κλιμακώνεται γύρω στο 10% για αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Αν ο πήχης κατέβει στα εισοδήματα από 1.000 ευρώ, τότε εξετάζονται περικοπές κοντά στο 3%, χωρίς βέβαια τα σενάρια αυτά να «κουμπώνουν» με τις δεσμεύσεις για δημοσιονομική προσαρμογή.