Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το καλημέρα έβαλε το θέμα «χρέος» ο Τσίπρας

Τα είπε στον ΟΗΕ για να τ' ακούσει... ο Σόιμπλε. «Κάντε ό,τι κάνατε υπέρ της Γερμανίας το 1953», το νόημα. «Αριστερή» ομιλία για λιτότητα-φορολογία, με μηνύματα (και) στον αμερικανικό παράγοντα. Κάλεσμα για επενδύσεις μέσω Ιδρύματος Κλίντον.

Με το καλημέρα έβαλε το θέμα «χρέος» ο Τσίπρας

Θέμα χρέους έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας «με το καλημέρα» της παρουσίας του στις ΗΠΑ. Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Αναπτυξιακή Ατζέντα 2015, ο πρωθυπουργός επανέλαβε -αυτή τη φορά από το βήμα ενός παγκόσμιου θεσμού- τη θέση που είχε αναπτύξει τον «καυτό» διαπραγματευτικό Ιούλιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, επικαλούμενος το ιστορικό παράδειγμα της Γερμανίας το 1953...

«Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή για δανεισμό στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος», πρόσθεσε.

Μήνυμα στο Βερολίνο

Ως άρτι επανεκλεγείς αριστερός πρωθυπουργός, που βρέθηκε στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το προηγούμενο πεντάμηνο, έδωσε κοινωνικά χαρακτηριστικά στο στοίχημα της ανάπτυξης καθώς, όπως είπε, η ελληνική κρίση μπορεί να λειτουργήσει διδακτικά.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, αν δεν ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα βελτιωθούν τα κράτη πρόνοιας, αντί να καταστρέφονται με την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών», ήταν μία χαρακτηριστική φράση, με αποδέκτες τις χώρες της ευρωζώνης και, κυρίως, το Βερολίνο.

Παραπέμποντας εμμέσως (πλην σαφώς...) στη συμφωνία-μνημόνιο που υπέγραψε... υπό τις γνωστές συνθήκες και καλείται τώρα να εφαρμόσει, ο κ.Τ σίπρας έστειλε άλλο ένα μήνυμα... στους ίδιους παραλήπτες: «Οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις να είναι εκείνες που θα αποφασίζουν για το φορολογικό σύστημα των χωρών τους».

Προς τον αμερικανικό παράγοντα

Αναφορές με ιδιαίτερη σημασία καθώς, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση, «πιο ώριμη και πιο έμπειρη απ' όσο στην πρώτη θητείας της», προσβλέπει σε στήριξη του διεθνούς παράγοντα (κυρίως του αμερικανικού) στις νέες μάχες που θα δώσει με τους δανειστές το επόμενο διάστημα. Κυρίως να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά το «δίχτυ» της πίεσης προς το «κέντρο Σόιμπλε» και το ΔΝΤ για χαλάρωση της θηλιάς. Δηλαδή, όπως λένε, για μεταρρυθμίσεις και μέτρα που θα οδηγούν στην ανάπτυξη και όχι στη διαιώνιση της κρίσης.

Παραπέμπουν δε στη σύντομη τηλεφωνική συζήτηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα με τον κ. Τσίπρα την Πέμπτη (όταν τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη), όπου συμφώνησαν πως δεν νοούνται μεταρρυθμίσεις χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους.

Και η γεωπολιτική παράμετρος

Επικεντρώνοντας στο «διδακτικό ελληνικό ζήτημα» ο κ. Τσίπρας συνέδεσε σε μία φράση την οικονομική και την γεωπολιτική παράμετρο:

"Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων.

Μιας οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη ως αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών που οδήγησαν σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας.

Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας σε περιοχές γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα. Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με τη μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη".

Κάλεσμα για επενδύσεις

Την ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους ο πρωθυπουργός έβαλε και στη δεύτερη παρέμβαση που έκανε χθες, αυτή τη φορά στο Ιδρυμα Μπιλ Κλίντον μιλώντας δίπλα στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. «Τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα», είπε, συμπληρώνοντας ότι «εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και η άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις τώρα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και όχι σε μελλοντικό χρόνο. Κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα αλλά και τους Ελληνοαμερικανούς να υποστηρίξουν την προσπάθεια να ξαναχτιστεί η Ελλάδα. «Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την πρόθεσή μας να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Απόψε η δεξίωση Ομπάμα

Το Μαξίμου αναφέρει ως ζητούμενο της πρωθυπουργικής παρουσίας στην 70ή γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την ανάδειξη της αναδιάρθρωσης του χρέους και την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων.

Συνεπώς, πηγές του αποτιμούν ως "πολύ θετικό" το χθεσινό πρώτο βήμα.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που δόθηκε χθες αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και θα κάνει επίσης δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.

Μεταξύ αυτών, οι πρόεδροι της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Επίσης, θα συναντηθεί (μαζί με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά) με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καθώς και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, αργά απόψε το βράδυ (σ.σ. ξημερώματα ώρας Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών στη ΓΣ του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο αυτής της δεξίωσης αναμένεται και το (εκτός πρωτοκόλλου) τετ-α-τετ του κ. Ομπάμα με τον κ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development».

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v