«Γρήγορες κινήσεις» ζητάει τώρα η αγορά

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να ανακάμψει η ζήτηση. Πώς περιγράφουν παράγοντες της οικονομίας το τρίμηνο των κεφαλαιακών ελέγχων. Οι διαφοροποιήσεις μεταξύ κλάδων και οι... πρωτοφανείς εκπτώσεις. Τα επόμενα στοιχήματα και το πρόβλημα των επιταγών.

«Γρήγορες κινήσεις» ζητάει τώρα η αγορά

«Η λιανική αγορά θα μπορούσε να κινηθεί καλύτερα μετεκλογικά, αν η νέα κυβέρνηση πείσει πως μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο. Φυσικά, τα προβλήματα είναι μακροχρόνια και δεν επιλύονται μέσα σε λίγες ημέρες, ωστόσο η ζήτηση μπορεί να επηρεαστεί θετικά ακόμη και από αύριο, αν κερδηθεί η μάχη των προσδοκιών. Τότε, θα υπερπηδηθεί και το πρόβλημα της μεγάλης φορολογίας που καλούνται να καταβάλουν τα νοικοκυριά έως το τέλος του έτους. Θα πρέπει να τονιστεί πως λόγω της τρέχουσας αρνητικής ψυχολογίας, η ζήτηση σε πολλούς κλάδους παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή, ακόμη και σε σχέση με το μειωμένο ΑΕΠ της χώρας που έχει προέλθει από την οικονομική κρίση».

Αυτό δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας από τον χώρο του λιανικού εμπορίου, συμπληρώνοντας:
«Κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, δηλαδή από τότε που εφαρμόστηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, οι συνολικές πωλήσεις των καταστημάτων λιανικής δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή, παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται κατά διαστήματα. Είδαμε κατά μέσο όρο μια κάμψη γύρω στο 8%-10% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, μια ανάλογη άνοδο τον Αύγουστο και μια υποχώρηση έως σήμερα μέσα στον Σεπτέμβριο γύρω στο 5%-7%.

Αυτό βέβαια που παρατηρήθηκε, είναι οι σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιμέρους κλάδων, αλλά και μεταξύ εταιρειών του ίδιου κλάδου (συχνά είχαμε πορεία τριών ταχυτήτων). Είδαμε επίσης, λόγω της μεγαλύτερης χρήσης των πιστωτικών και των χρεωστικών καρτών, ένα μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων να καταγράφεται πλέον στον επίσημο τομέα, ενώ παλαιότερα γινόταν χωρίς παραστατικά και το καρπώνονταν οι... επιτήδειοι.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσω πως στη σχετική σταθεροποίηση των πωλήσεων συνέβαλε και η κίνηση πολλών εμπορικών καταστημάτων που, κάτω από τον φόβο της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, προχώρησαν τον Αύγουστο σε... παροιμιώδεις εκπτώσεις για να ξεστοκάρουν και να μειώσουν την έκθεσή τους στις τράπεζες και στους προμηθευτές τους».

Ανάλογη είναι η εκτίμηση και άλλου στελέχους της αγοράς, που είναι οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας: «Εκτιμώ ότι στο λιανικό εμπόριο υπήρχε μια πτώση σε σχέση με πέρυσι, η οποία ωστόσο δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα δεν παραμένουν έντονα: Η αγορά είναι... ημιλιπόθυμη και σε κατάσταση αναμονής. Περιορισμένη αλλά ευδιάκριτη, επίσης, είναι η τάση περιορισμού που επικρατεί στο μέτωπο των δικτύων από μεσαίες και μεγάλες αλυσίδες. Έτσι, δεν θα εκπλαγώ, σε περίπτωση που συνεχιστεί η αβεβαιότητα στην οικονομία, να δω κάποιες ξένες αλυσίδες να μειώνουν τη θέση τους στην Ελλάδα για να επεκταθούν σε άλλες χώρες, που τις κρίνουν περισσότερο αποδοτικές και λιγότερο επικίνδυνες».

Το θέμα των επιταγών

Ρωτήσαμε τα δύο προαναφερθέντα στελέχη της αγοράς για το ζήτημα των επιταγών και της θεσμικής προστασίας που -με βάση τουλάχιστον τα τρέχοντα δεδομένα- λήγει στο τέλος του τρέχοντος μήνα και λάβαμε τις εξής απαντήσεις: Πρώτον, «καλώς ή κακώς, ο αριθμός των επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολύ πιο μικρός από τον αντίστοιχο του παρελθόντος. Νομίζω πως το πρόβλημα δεν θα είναι πολύ μεγάλο και είτε θα υπάρξει κάποια νομοθετική επέκταση του χρονικού ορίου, είτε οι ίδιοι οι αντισυμβαλλόμενοι θα συμφωνήσουν να πάνε πιο πίσω τις πληρωμές».

Και δεύτερον, «το κακό είναι πως υπάρχουν ορισμένοι που με πρόφαση την αναστάτωση που προκάλεσαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, τεντώνουν τα προβλήματα και απλά αποσκοπούν να μεταφέρουν τις λήξεις έως το τέλος του έτους. Εγώ όμως θα έλεγα το εξής: Σε μια επιταγή δεν εμπλέκεται μόνο αυτός που καλείται να πληρώσει, αλλά και εκείνος που θα εισπράξει. Δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε αυτό...».

Αντίθετα, άλλες πηγές του εμπορικού κόσμου προειδοποιούν πως, αν δεν υπάρξει άμεση θεσμική επέμβαση που θα επεκτείνει το χρονικό όριο της 30ής Σεπτεμβρίου, τότε ένας μεγάλος αριθμός επιταγών θα «σκάσει», προκαλώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα στην ήδη νοσούσα αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v