Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δείγματα γραφής για την οικονομία ζητά η αγορά

Γιατί παράγοντες της αγοράς βλέπουν πλεονεκτήματα στο κυβερνητικό σχήμα δύο μόνο εταίρων. Ο Γολγοθάς των επόμενων έξι μηνών για την υλοποίηση της συμφωνίας και οι προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας. Οι προβλέψεις επιχειρηματιών.

Δείγματα γραφής για την οικονομία ζητά η αγορά

«Η νέα κυβέρνηση καλείται να αποδείξει πως διαθέτει πολιτικά αποθέματα έξι μηνών, προκειμένου να ψηφίσει τα δύσκολα μέτρα και αν τα καταφέρει, τότε θα έχει αποκτήσει τον πρώτο λόγο για τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ετών».

Αυτό εκτίμησε μιλώντας στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του:

«Αν και οι περισσότεροι επιχειρηματίες θα προτιμούσαν μια ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία των κομμάτων που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, η παρούσα κυβέρνηση εκτιμώ ότι διαθέτει δύο πλεονεκτήματα: Πρώτον, δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα συνεννόησης και λειτουργίας που θα προέκυπταν από μια πολυκομματική συμμαχία.

Και δεύτερον, αυτή τη φορά έχει εκλεγεί χωρίς να έχει δώσει υποσχέσεις και με τους όρους του τρίτου μνημονίου να είναι γνωστοί. Άρα, εκτιμώ ότι δύσκολα κάποιοι βουλευτές θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, ότι δεν γνώριζαν το τι επρόκειτο να ψηφίσουν. Παρ' όλα αυτά φυσικά, τίποτε δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει στην ελληνική πολιτική σκηνή».

Γενικότερη πάντως είναι η εκτίμηση του επιχειρηματικού κόσμου ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρεις-τέσσερις μήνες συστηματικής και αποτελεσματικής προσπάθειας από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το κλίμα στην οικονομία και οι επενδυτές του εξωτερικού να εντάξουν εκ νέου την Ελλάδα στον χάρτη των πιθανών δραστηριοτήτων τους.

Κάτι τέτοιο άλλωστε έγινε κατανοητό και από τις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του πρόσφατου Roadshow, το οποίο διοργάνωσε το ΧΑ στο Λονδίνο.

Δεν είναι τυχαίο πως το σύνολο των επιχειρηματικών φορέων που εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις, όπως και ιδιοκτήτες μεγάλων εταιρειών με τους οποίους επικοινωνήσαμε, ζητούν παρόμοια πράγματα από τη νέα κυβέρνηση:

Πολιτική ομαλότητα, επιστροφή των καταθέσεων από τα στρώματα στις τράπεζες, σταθερό φορολογικό σύστημα, δημιουργία περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, χαμηλότερα επιτόκια και προώθηση μεταρρυθμίσεων με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας.

Ακόμη όμως και αν η κυβέρνηση προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς σε όλα τα παραπάνω μέτωπα, πολύ δύσκολα το αποτέλεσμα όλων αυτών θα αρχίσει να γίνεται ορατό πριν περάσουν έξι μήνες ενώ, αντίθετα, τα επώδυνα μέτρα θα αρχίσουν να πλήττουν τις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας διακυβέρνησης.

Για παράδειγμα, στα τέλη Σεπτεμβρίου λήγει η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των επιταγών και ένα σημαντικό ποσοστό αυτών κινδυνεύει να θεωρηθεί ακάλυπτο, με ό,τι μπορεί να σημάνει αυτό για πλήθος επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το ασφαλιστικό, εντός του έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον αγροτικό κλάδο, ενώ το επόμενο τρίμηνο η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει φορολογικά έσοδα άνω των δέκα δισ. ευρώ, εξέλιξη που προφανώς θα φρενάρει ακόμη περισσότερο την πορεία της οικονομίας.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ως κρίσιμο παράγοντα, τόσο για τις πολιτικές αντοχές της νέας κυβέρνησης όσο και για την πορεία της οικονομίας, το κατά πόσο θα κερδηθεί η μάχη της ψυχολογίας.

«Πολύ σημαντικό είναι να πιστέψει ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου πως τα δυσκολότερα θα διαρκέσουν για λίγους μήνες ακόμη και πως στη συνέχεια θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε ένα ανοδικό κανάλι. Για να γίνει αυτό όμως, οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να δείξουν τη βούληση για νοικοκύρεμα της κατάστασης και αποφασιστικότητα για λιγότερα λόγια και ουσιαστική δουλειά.

Τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου θα παίξουν και αυτά τον ρόλο τους. Το ποιοι θα απαρτίζουν τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και τα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία θα επηρεάσουν τα πράγματα τουλάχιστον στο πεδίο των εντυπώσεων.

Το θετικό πάντως είναι ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εμπειρία επτά μηνών, κατά την οποία λογικά θα πρέπει να έχει επισημάνει τις αδυναμίες της, τις οποίες θα προσπαθήσει να αποφύγει, καθώς περιθώρια άλλων λαθών δεν υπάρχουν», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v