Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι ουδέτερο, θα δημιουργήσει μια πιο συνεκτική κυβέρνηση με ανανεωμένη εντολή, υποστηρίζει η Fitch, σημειώνοντας ότι θα μειώσει ελαφρώς τα ρίσκα εφαρμογής του προγράμματος.
Προσθέτει ωστόσο ότι η «ιδιοκτησία» του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει περιορισμένη και η διαπραγματευτική της στάση απρόβλεπτη.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά μια μεγάλη μετατόπιση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση είκοσι πέντε βουλευτών της αριστερής πλατφόρμας ,οι οποίοι δεν κατάφεραν να περάσουν με τη ΛΑΕ το 3%.
«Η απόσχιση της πιο σταθερά αντι-μνημονιακής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και η ανανεωμένη εντολή για τον Αλέξη Τσίπρα μειώνει την άμεση πολιτική αβεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Επίσης θα είναι εφικτό να συνεχίσει να βασίζεται στις ψήφους ορισμένων από τα κεντρώα κόμματα για μεταρρυθμίσεις-κλειδιά, αν κριθεί απαραίτητο», αναφέρεται στην έκθεση της Fitch.
Oι εκλογές πρέπει να έχουν καθυστερήσει τεχνικές εργασίες και πολιτικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή της πρώτης αξιολόγησης και την απελευθέρωση των δόσεων. Ωστόσο, η χρηματοδοτική θέση της κυβέρνησης είναι επαρκής για να αντέξει κάποια καθυστέρηση και το πιο ευαίσθητο ζήτημα της αξιολόγησης -o έλεγχος του τραπεζικού τομέα- έχει ήδη ξεκινήσει, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης.
Η πρώτη αξιολόγηση είναι η πιο «επαχθής» όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν, μεταξύ των οποίων περικοπές σε συντάξεις, αλλά η επιτυχημένη εφαρμογή του θα οδηγήσει σε μια ελάφρυνση του χρέους, η οποία αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης.
Ωστόσο, η Fitch προειδοποιεί ότι τα ρίσκα για την επιτυχία του προγράμματος παραμένουν υψηλά. Η συμμετοχή στις εκλογές έπεσε στο 55%, ενώ παρά την επίσημη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή του προγράμματος, το κόμμα διατηρεί μια αντι-μνημονιακή ρητορική, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα είναι συνώνυμη με την αντίσταση και την αξιοπρέπεια.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να περάσει χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καθυστέρησης εφαρμογής του προγράμματος.
Εν τω μεταξύ, η πολιτική και λαϊκή στήριξη απέναντι στο τρίτο μνημόνιο παραμένει αμφίσημη, καθιστώντας απρόβλεπτη τη στάση της κυβέρνησης, τονίζει.