Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανανέωσε εντυπωσιακά την εντολή του, η Citigroup εκτιμάει ότι ο Έλληνας ψηφοφόρος δεν έχει αποδεχθεί ότι το μνημόνιο αποτελεί το κλειδί για τη συμμετοχή στο ευρώ και τα επόμενα τρίμηνα ο φόβος της συμμετοχής στο ευρώ θα επανέλθει.
Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων στις εκλογές με 145 κοινοβουλευτικές έδρες, πολύ μπροστά από τoν βασικό του αντίπαλο, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο κέρδισε 75 έδρες.
Ο Τσίπρας και ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες, με 10 έδρες, δήλωσαν ότι θα διαμορφώσουν κυβέρνηση συνασπισμού -μια επανάληψη της συμφωνίας που επετεύχθη μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, με τη σημαντική διαφορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εν τω μεταξύ χάσει την ακροαριστερή πτέρυγά του.
Μετά τις εκλογές, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση "θα εφαρμόσει το πρόγραμμα όπως το υποσχέθηκε", αλλά πρόσθεσε επίσης ότι "θα συνεχίσει τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, συνειδητοποιώντας ότι αυτό είναι η αρχή μιας μάχης", παραπέμποντας στην εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης.
Η Citigroup εκτιμά ότι η ισχυρή εντολή για τον κ. Τσίπρα είναι θετικό για τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ANEΛ θα έχει μικρότερη πλειοψηφία από ό,τι τον Ιανουάριο, αλλά θα σχηματιστεί γρήγορα και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σχετικά σταθερή, τώρα που οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εγκαταλείψει το κόμμα.
Επίσης, η συμφωνία διάσωσης βρίσκει ευρεία υποστήριξη στην αντιπολίτευση, γεγονός που σημαίνει ότι η απαιτούμενη νομοθεσία δεν θα αποδειχθεί περίπλοκη στη Βουλή.
Ωστόσο, το πρόγραμμα και η εφαρμογή του θα παραμείνουν επίπονα, κατά την άποψη της Citigroup.
"Αμφιβάλλουμε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν αποδεχθεί την ιδέα ότι οι επώδυνες περικοπές του προϋπολογισμού και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ και η νέα επιδείνωση της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα σκληρύνει τη στάση τους περαιτέρω.
Κατά την άποψή μας, το τρίτο πρόγραμμα είναι απίθανο να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι η θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ θα εξεταστεί και πάλι τα επόμενα τρίμηνα".